Linkuri accesibilitate

Justiția rusă examinează apelul apărării în procesul Hodorkovsky


Mihail Hodorkovsky la o convorbire cu avocatul său în ajunul înfățișării de astăzi
Mihail Hodorkovsky la o convorbire cu avocatul său în ajunul înfățișării de astăzi

Apărarea va da publicității fapte care vor dovedi inconsistența verdictului, susține avocatul lui Hodorkovsky.



Un tribunal de la Moscova urmează să înceapă astăzi examinarea apelului depus de fostul magnat al petrolului rus, Mihail Hodorkovsky și de partenerul său Platon Lebedev. Cei doi au fost condamnați pentru a doua oară la ani de închisoare în decembrie trecut. Înainte de audierile de la tribunal, serviciul rusesc al postului nostru de radio l-a intervievat pe avocatul apărării. Alexandru Eftode
.

Mihail Hodorkovsky și Platon Lebedev au fost codamnați la închisoare în 2005 pentru evaziune fiscală, iar firma lor Yukos a fost dezmembrată și preluată de compania de stat Rosneft. Când termenul de detenție era pe cale să expire anul trecut, procurorii le-au înaintat acuzații proaspete. În decembrie, instanța a decis că cei doi vor rămâne în închisoare până în 2017 pentru hoție și spălare de bani.

Azi dimineață în sala de judecată, avocatul Vadim Kliuvgant își va începe tentativa de a răsturna verdictul controversat despre care spune că este motivat politic. Avocatul a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că apărarea va da publicității fapte care ar dovedi irefutabil inconsistența verdictului. Sau, după spusele lui Kliuvgant, apărarea va demonstra că un judecător profesionist, care a lucrat la acest caz timp de 20 de luni, nu putea crea o asemenea făcătură ca cea auzită la pronunțarea sentinței în decembrie trecut.

În februarie, verdictul a fost criticat până și de consiliera lui Viktor Danilkin, judecătorului care a condus procesul. Natalia Vasilyeva a spus atunci că în sentința a fost rezultatul presiunilor politice asupra instanței și că altcineva i-a scris judecătorului Danilkin verdictul pe care acesta l-a dat citirii în sala de judecată. Danilkin a respins acuzațiile, iar Vasilyeva și-a dat demisia în luna martie.

Avocatul Kliuvgant spune că verdictul a fost întemeiat pe fapte inventate, rezultând că Hodorkovsky și Lebedev au furat petrol care nu exista. Avocatul se întreabă retoric cum a putut tribunalul să ia în considerare presupusele sume furate, dacă în verdictul însuși să spune că s-a furat mai mult petrol decât s-a produs.

Kliuvgant a repetat convingerea că premierul Vladimir Putin și-a folosit influența pentru a exercita presiuni asupra instanței. Vorbind la postul național de televiziune despre cazul lui Hodorkovsky, cu două săptămâni înainte de pronunțarea sentinței, Putin a spus că „hoțul trebuie să stea la închisoare”.

Avocatul spune că justiția s-a făcut în acest caz nu la ordinul dictat de primul ministru, dar în urma declarației sale care a sunat în esență ca: „Așa am spus, așa va fi”.

Un complet de trei judecători va audia plângerile apărării, precum și cele depuse personal de Hodorkovsky și Lebedev. Judecând după experiența din trecut, Kliuvgant are puține speranțe că apelul poate reuși.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a spus într-un raport global difuzat vineri și contestat de autoritățile ruse că procesul lui Hodorkovsky și Lebedev and Lebedev a fost „injust” și „însoțit de încălcări procedurale, inclusiv hărțuirea martorilor și refuzul instanței să audieze martorii chemați de apărare”. Avocații ceruseră să fie audiați politicieni proeminenți, inclusiv Vladimir Putin, premierul adjunct, Igor Secin și ministrul de Finanțe, Alexei Kudrin.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG