Linkuri accesibilitate

Cultul „tătucului” (România Liberă)


Congresul PDL în atenția presei românești.



Partidul aflat la guvernare in Romania si-a ales conducerea, in cadrul unui congres dinainte aranjat in stil ceausist, considera Cristian Tudor Popescu, in editorialul ziarului online Gandul. In opinia sa, democrat-liberalii au votat cu gandul la propriile interese, si anume interese pe termen scurt, de numai un an, maximum cat aceasta formatiune politica ar mai putea administra banii publici din Romania. Motorul acestei atitudini ar fi „inconstienta lacoma”.

Ovidiu Pecican vede, la randul sau – si anume in Romania libera – o ilustrare a cultului „tatucului”. Desi nenumit in articol, se deduce ca este vorba de presedintele Trian Basescu, care ar fi motorul deciziilor majore din partid. Ultima dintre ele, realegerea lui Boc.

Ovidiu Nahoi, care scrie pentru Adevarul, ia lucrurile asa cum sunt si se gandeste la ce va urma: va ramane Emil Boc, reconfirmat presedinte al PDL, si premier? Iar daca da, isi va reconsidera prestatia? De pilda, hotarandu-se sa reprezinte Romania la Consiliul Europei, asa cum ar fi constitutional sa faca. Pana acum, fortand practic prevederile constitutiei, la Consiliul Europei a mers presedintele Romaniei, desi acolo se iau decizii care privesc guvernele, adica politica interna a statelor membre. Oricare ar fi situatia, viitorul premier, Emil Boc sau altul, ar trebui sa marcheze aceasta intarziata intrare pe terenul european.

O analiza mai amanuntita a modului in care a decurs congresul PDL face, de asemenea in Romania libera, Cristian Campeanu. Referindu-se la discursurile principale rostite acolo – cel al lui Traian Basescu in calitate de invitat, precum si cele ale principalilor candidati la sefia partidului, Emil Boc si Vasile Blaga, comentatorul ajunge la concluzia ca PDL se afla inca sub riscul major de scindare – de unde si apelurile numeroase la unitatea partidului. Se vede de asemenea cu ochiul liber ca, in continuare, singurul politician de calibru ramane… Traian Basescu. O situatie dramatica, in care principalul partid aflat la guvernare se gaseste fara lideri marcanti, capabili sa asigure recuperarea pana in 2012 a multelor procente pierdute in exercitiul guvernarii.
XS
SM
MD
LG