Linkuri accesibilitate

Presa internaţională despre Dominique Strauss-Kahn


Dominique Strauss-Kahn, adus la curtea de justiţie, New York

Fondul Monetar Internaţional ar putea deveni mai aspru în relaţia cu Europa, după Strauss-Kahn


Paul Taylor, de la agentia Reuter, scrie ca indiferent de rezultatul acuzatiilor de agresiune sexuala la adresa directorului general, e posibil ca sub o noua conducere Fondul Monetar International sa adopte o atitudine mai aspra fata de datornicilor suverani din Europa.

Analistul de la agentia Reuter explica ca, incepind din 2007, Dominique Strauss-Kahn a inmuiat imaginea FMI de pazitor inflexibil al ortodoxiei fiscale si a decentralizarii, si a implicat masiv institutia in salvarea tarilor europene cu datorii mari, iar aceste tari nu fac parte din clientela traditionala a Fondului.

E posibil ca noul sef al FMI sa nu fie un european, avind in vedere presiunea exercitata de tari care continua sa se dezvolte rapid, cum sint China, India si Brazilia, presiuni pentru ca greutatea lor economica in crestere si prioriatile lor sa se reflecte in institutia financiara cu sediul la Washington, mai scrie Paul Taylor de la agentia Reuter.

Acuzatiile de agresiune sexuala formulata duminica de politia din New York impotriva directorului general al Fondului Monetar International Dominique Straus-Kahn sint extrem de serioase. Deocamdata ramin insa doar acuzatii, iar dl Strauss-Kahn le respinge. Prezumtia de nevinovatie sta la baza justitiei in societatile libere, si cum vina lui Strauss-Kahn nu e dovedita, el are dreptul la o procedura corecta, ca oricare alt cetatean, se scrie in “Financial Times”.

Cu toate acestea, continua publicatia citata, oricare va fi evolutia cazului, statutul lui Strauss-Kahn de sef al FMI si acela de politician experimentat, decis sa se inscie in cursa pentru alegerile prezidentiale programate in Franta anul viitor, fac ca implicatiile acestui incident sa fie deja profunde, pentru finantele internationale si pentru viata politica franceza.

Sub conducerea lui Straus-Kahn, Fondul Monetar International a fost virful de lance al eforturilor de a stabiliza sistemul financiar global, si de a da asistenta urgenta zonei euro, in criza bancara si cea legata de datoriile suverane. Aceste eforturi ale FMI sint insa in derulare si un scandal politic si o controversa in justitie la virful institutiei nu sint deloc de bun augur – mai ales ca numarul doi in FMI, John Lipsky, un american, intentioneaza sa demisioneze in august.

Mandatul de cinci ani al lui Strauss-Kahn expira la anul, dar e posibil ca board-ul FMI sa decida ca ar fi in interesul Fondului ca directorul general sa renunte la aceasta functie in timpul derularii procedurilor legale declansate impotriva sa, mai scrie “Financial Times”. Orice turnura va lua insa cazul, numirea succesorului lui Strauss-Kahn dobindeste o importanta in plus. Aranjamentul neoficial de durata potrivit caruia Europenilor le revina cea mai inalta functie a FMI, iar americanilor aceea de adjunct este supus unei presiuni puternice. Se poate argumenta ca directoratul general ar putea fi dat in sfirsit pe mina unui candidat non-european, poate din zona Asia-Pacific. In opinia editorialistului de la “Financial Times” guvernele ar trebui sa-si pastreze mintea limpede, sa lase deoparte consideratiile de ordin geographic si sa numeasca in functia de director general persoana care se califica cel mai bine pentru acest post.

Prezumtia de nevinovatie este un principiu legal, dar, vai, nu si o realitate politica, scrie publicatia britanica “Guardian”. La citeva ore dupa acuzatia de agresiune sexuala si tentativa de viol intr-un hotel din New York, Franta a inceput sa vorbeasca la timpul trecut despre seful FMI si posibil candidat la presedintia franceza. Exista cel putin o realitate politica invariabila care ghideaza asta. Candidatii prezidentiabili din Partidul Socialist au doua saptamini – de la sfirsitul lui iunie pina la jumatatea lui iulie, pentru a-si anunta participarea la cursa de a obtine candidatura la prezidentiale din partea socialistilor francezi.

Avocatul lui Strauss-Kahn a anuntat duminica ca acesta a negat toate faptele din acuzatiile formulate la adresa sa. Dar va avea de facut mai mult decit atit, si intr-un timp foarte scurt, pentru a-si anunta candidatura si a-si salva cariera politica, iar rotile justitiei penale nu se invirt asa de repede. Presupunerea, scrie “The Guardian”, e ca atit candidatura sa cit si cariera sa politica sunt gata.
XS
SM
MD
LG