Linkuri accesibilitate

Cazul Strauss-Kahn


Arestul a avut loc într-un moment în care FMI şi UE examinează o nouă cerere de împrumut din partea Greciei.



Directorul FMI, a fost arestat sâmbătă la New York şi este cercetat pentru agresarea sexuală a unei femei de serviciu dintr-un hotel de lux. El dezminte acuzaţiile de atac sexual şi tentativă de viol. Dar cazul îi poate afecta dramatic cariera internaţională şi cea din Franţa, unde urma să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor
.

În vârstă de 62 de ani, Dominique Strauss-Kahn, carismaticul şef al FMI, care a condus Fondul prin anii de criză financiară globală şi a convins Europa să-şi facă regulă în finanţe are de mult reputaţia de afemeiat, fiind poreclit de presa franceză „marele seducător”.

Dar întâmplarea de sâmbătă, dacă se dovedeşte adevărată,
Dominique Strauss-Kahn la ieșirea dint-un birou al poliției din New York după arestarea sa sîmbătă
este de domeniul Codului penal. Acuzaţiile de atac sexual şi tentativă de viol ale unei cameriste cu 30 de ani mai tinere l-au adus pe Dominique Strauss-Kahn, în mai puţin de 4 ore, dintr-un apartament de lux de 3 mii de dolari noaptea la hotelul Sofitel din centrul New Yorkului, într-o celulă a poliţiei din durul cartier Harlem.

Cazul a provocat un şoc în Franţa, unde fostul ei ministru de finanţe, căsătorit a treia oară şi tată a patru copii, era văzut ca potenţialul candidat al socialiştilor la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Poliţia spune că angajata hotelului l-a recunoscut pe Strauss-Kahn dintr-un rând de şase bărbaţi aliniaţi la confruntarea faţă în faţă. El a fost arestat pe aeroportul John F. Kennedy în avionul care urma să-l ducă sâmbătă la Paris, după o vizită privată la New York.

Duminică, şeful FMI era aşteptat în Germania pentru a se întâlni cu cancelara, Angela Merkel. Arestul a avut loc într-un moment în care Fondul şi Uniunea Europeană examinează o nouă cerere de împrumut din partea Greciei, la un an de la primirea ajutorului salvator de 100 de miliarde de euro. FMI l-a numit şef-interimar pe John Lipsky, adjunctul lui Strauss-Kahn şi a spus că instituţia este pe deplin funcţională.

Căsătorit cu jurnalista franceză Anne Sinclair, directorul FMI a mai pus o dată instituţia într-o situaţie delicată în 2008, când a fost cercetat din cauza unei relaţii cu o angajată subordonată. Consiliul Fondului a ajuns atunci la concluzia că relaţia a fost consensuală, însă a spus că acţiunile lui Kahn au fost „regretabile” şi au reflectat „o serioasă eroare de judecată”. Kahn şi-a cerut scuze, dar a spus că nu a făcut abuz de funcţie.

Reputaţia de afemeiat nu i-a afectat cariera în Franţa, unde viaţa privată a politicienilor este mai puţin judecată de public decât în Statele Unite, de exemplu.

Acuzaţiile de acum, însă, sunt mult mai grave. Angajata hotelului Sofitel, a cărei nume nu a fost dezvăluit, a spus poliţiei că Strauss Kahn a sechestrat-o, a abuzat-o şi a încercat s-o violeze în apartamentul închiriat la hotel. Reuşind să scape, cu răni uşoare, femeia le-a povestit colegilor despre cele întâmplate şi a alertat poliţia.

Când au sosit poliţiştii, Strauss-Kahn deja plecase, uitându-şi în cameră telefonul mobil. „Totul arăta de parcă ar fi plecat în mare grabă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei new-yorkeze, Paul J. Browne. La mai puţin de patru ore, directorul FMI era arestat în avion...

Într-o declaraţie de presă, soţia sa l-a apărat spunând că nu crede „nici o secundă” în acuzaţiile care îi sunt aduse lui Strauss-Kahn. Politicieni socialişti francezi şi-au exprimat speranţa că acuzaţiile se vor dovedi neadevărate.

Directorul FMI este apărat de cei mai cunoscuţi avocaţi new-yorkezi. Procesul poate dura. Chiar dacă Strauss-Kahn va fi găsit nevinovat, întâmplarea îl poate împiedica să-şi mai lanseze vara aceasta candidatura la preşedinţia Franţei, unde fusese considerat până acum unul din principalii potenţiali rivali ai preşedintelui Nicolas Sarkozy.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG