Linkuri accesibilitate

Emil Boc reales în fruntea PDL


Emil Boc
Emil Boc
Fără să rostească nici un nume, Traian Băsescu a reuşit să convingă asistenta că partidul are nevoie de continuitate. Va avea sau nu continuitate şi propunerea prezidenţială: disjungerea funcţiei de prim-ministru de cea de sef de partid?

Premierul roman Emil Boc a fost reconfirmat in functia de presedinte al Partidului Democrat Liberal (PDL) dupa o cursa complicata. Contracandidatul sau, fostul minsitru de interne, Vasile Blaga a pierdut cu 34 la suta, fata de 64 la suta cit a luat actualul premier, care a mai cistigat astfel inca un mandat in fruntea partidului. Presedintele roman, Traian Basescu, a deschis seria discursurilor la Conventia Nationala a democrat-liberalilor, partid din care provine si pe care a reusit sa-l creasca de la 7 la suta la 35 la suta. Fara sa rosteasca nici un nume, Traian Basescu a reusit sa convinga asistenta ca partidul are nevoie de o continuitate, astfel incit desi la inceputul zilei cele doua tabere se indoiau de scor, dupa discursul presedintelui activul PDL era sigur de victoria lui Emil Boc.

Traian Basescu s-a pronuntat la Conventia Nationala a PDL pentru criteriile de integritate, care sa duca la eliminarea suspiciunilor de coruptie din partid, a militat pentru reforme mai profunde, pentru masuri de dreapta si mai ales pentru unitatea partidului, amintindu-le celor 1400 de reprezentanti ca atunci cind a cistigat el presedintia partiului, cei care au pierdut au plecat. Traian Basescu a explicat ca oricit de independent ar fi un presedinte, are nevoie de un partid pentru a guverna. Acest argument este menit sa-l dezvinovateasca de implicarea sa activa in politica de partid, fiindca potrivit Constitutiei Presedintele Romaniei este independent si mediator al fortelor politice autohtone.

Asadar, in vreme ce echipa premierului Emil Boc s-a laudat cu succesele guvernarii, Vasile Blaga si oamenii sai au mizat pe relatiile pe care le au cu celelalte partide si pe necesitatea schimbarii, pornind de la premiza dezorndinii in partid. Exemplul cel clar este cel al modificarii Constitutiei, pentru care Traian Basescu si partidul sau au nevoie de doua treimi din voturile parlamentarilor. Dupa ce s-au anuntat rezultatele alegerilor interne din PDL, Vasile Blaga a dat asigurari ca nu va pleca din partid, sugerind in acelasi timp ca nici nu ar fi dispus sa-si asume vreo alta responsabilitate. Echipa Blaga a lasat sa se inteleaga, ca-si va lua revansa dupa alegerile parlamentare din 2012 si ca pina atunci va sta in conservare, lasindu-i pe oamenii lui Emil Boc sa se descurce singuri, in conditiile in care pina acum Vasile Blaga tinea in friu toate organizatiile locale

Dupa aceasta victorie, intrebarea este ce urmeaza? Presedintele Traian Basescu, sustinatorul cel mai eficient al premierului Emil Boc la alegerile din PDL, a lansat in partid acum doua luni o alta dezbatere, ramasa deocamdata fara finalitate: disjungerea functiei de prim-ministru de cea de sef de partid. Cum Emil Boc a mai cistigat un mandat in fruntea PDL, rezulta, potrivit logicii prezidentiale, ca ar trebui sa lase locul vacant la guvernare. Traian Basescu ar prefera la conducerea executivului roman un tehnocrat sau cel putin asa le-a spus fruntasilor partidului cu putin timp in urma. In acest fel, nemultumirile electoratului fata de masurile guvernului roman, nu vor mai fi revarsate asupra sefului PDL si in plus inainte de campania electorala, bugetul tarii ar putea fi mai sigur in miinile unui tehnocrat grijuliu cu echilibrele economice, decit daca incape pe miinile unui sef de partid, oricit de echilibrat ar fi acesta.

Politigraf

XS
SM
MD
LG