Linkuri accesibilitate

România: Bătălia pentru conducerea PDL


Premierul şi liderul PDL, Emil Boc
Premierul şi liderul PDL, Emil Boc

Miza alegerilor din interiorul partidului de guvernămînt din Romania este reformarea acestei formațiuni și modernizarea ei după modelul occidental.


La sase ani de la ultimele alegeri interne, PDL, principalul partid de guvernamint din România organizeaza miine o noua Conventie Nationala. Seful PDL, Emil Boc, premier al Romaniei din 2008, se bate pentru presedintia partidului cu Vasile Blaga, actualmente secretar general al democrat-liberalilor. Lupta este extrem de strinsa, fiindca si miza este pe masura. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, cel care a reusit sa creasca acest partid de la 7 % la 35 % si-a anuntat preferinta pentru Emil Boc, premierul care si-a asumat in ultimii doi ani reforme economice si sociale dure si impopulare. Vasile Blaga, fost ministru al Internelor, pe de alta parte si-a facut o campanie interna foarte eficienta, stringind alaturi de el oameni cu greutate si influenta in PDL.

Potrivit informatiilor neoficiale Vasile Blaga ar avea de partea lui mai multi aderenti decit Emil Boc, dar batalia se va transa miine, in functie de votul celor 1400 de delegati din teritoriu. La Conventia Nationala a partidului de guvernamint din Romania a fost invitat si Traian Basescu, semn ca PDL nu s-a desprins de fostul sau sef.

In Romania, insa, presedintele tarii este prin Constitutie mediatorul fortelor politice si nu poate face parte din nici un partid. Aceasta prevedere l-ar obliga pe presedintele Romaniei sa stea deoparte si sa nu se amestece in luptele din partid, numai ca in istoria post comunista a Romaniei lucrurile nu s-au intimplat niciodata asa. De aceea si de aceasta data fruntasii democrat-liberali vor astepta discursul lui Traian Basescu inainte de a lua decizia cu cine sa voteze.

Miza alegerilor din interiorul partidului de guvernamint din Romania este reformarea acestei formatiuni si modernizarea ei dupa modelul occidental. Din punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu acest obiectiv ar putea fi atins doar sub conducerea lui Emil Boc, alaturi de care candideaza de pilda, fosta ministra a justitiei Monica Macovei, care ar vrea sa impuna in PDL criterii clare de integritate.

Macovei ar vrea sa-i convinga de democrat-liberali sa-i oblige pe toti cei care sint acuzati de coruptie sa faca un pas lateral, dar si sa impuna obligativitatea membrilor PDL de a nu mai face afaceri cu statul, nici ei nici familiile lor. Astfel de idei nu sint vazute cu ochi buni nici de Vasile Blaga, nici de ceilalti baroni ai partidului, dar ar putea fi preluate de actualul premier Emil Boc, sub presiunea presedintelui Traian Basescu.

In cursa pentru sefia partidului de guvernamint din Romania sint trei concurenti: premierul Emil Boc, fostul ministru de interne Vasile Blaga si fostul ministru al culturii Toader Paleologu, care joaca mai degraba un rol decorativ, dar care spera sa prinda macar o functie de vicepresedinte, daca nu una de prim-vicepresedinte.
XS
SM
MD
LG