Linkuri accesibilitate

„Construirea Europei pe egoism nu este posibilă“


Ministrul danez al imigrației, Soren Pind, astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe EU de la Bruxelles
Ministrul danez al imigrației, Soren Pind, astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe EU de la Bruxelles

Danemarca a propus reintroducerea permanentă a controalelor atât în porturi cât și la granițele sale terestre.


Miniştri de interne din Uniunea Europeană s-au angajat să nu se atingă de spaţiul Schengen de liberă circulaţie, unul din cei trei piloni ai Uniunii, pe lângă moneda euro şi politica externă comună. Dar Danemarca a anunţat deja că reintroduce, temporar, controlul la graniţa cu Germania şi Suedia. Mai multe de la Iolanda Bădiliţă, corespondenta Europei Libere la Strasbourg.

Nici nu s-a racit bine tusul pe rezolutia de miercuri privind instituirea unui nou mecanism care să permită statelor membre reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne (si asta doar în cazul în care una dintre țările membre nu reușește să asigure gestionarea adecvată la granița externă a UE de care este responsabilă), că Danemarca a propus in aceeasi zi reintroducerea permanenta a controalelor atat in porturi cat si la granitele sale terestre.

Astazi cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European, a criticat in termeni duri planurile Copenhagai pe care le considera „inacceptabile”.

„Construirea Europei pe egoism nu este posibila“ se spune intr-un document de pozitie diseminat presei la Strasbourg care critica atitudinea acelor state care „aleg din integrarea europeana doar aspectele pozitive dar nu sunt gata sa fie solidare” in momentele grele.

Popularii cer Danemarcei sa se retraga din zona Schengen daca nu sustine consensul pe acesta chestiune si fac apel la Parlamentul danez sa nu voteze proiectul de reintroducere a controalelor la frontiera.

Asadar, dupa ce Franta si Italia au aruncat manusa cu privire la Spatiul Schengen, Danemarca a trecut la fapte. Insa in timp ce in vechea Europa reintroducerea controalelor la frontiera nu mai este vazuta ca o idee nastrusnica, noile state aflate la ora examenelor de admitere in spatiul de libera circulatie, intre care si Romania, sunt cele mai puternice sustinatoare ale acestuia.

Sigur, admiterea Romaniei si Bulgariei nu mai reprezinta subiectul zilei in comparatie cu indrazneata propunere daneza. Dar chiar si asa, faptul ca in Parlamentul European exista o sustinere cvasi-unanima pentru admiterea Romaniei si Bulgariei este un fapt notabil.

„Daca respecta standardele impuse, Bulgaria si Romania ar trebui sa se alature spatiului Schengen“, a declarat in numele grupului PPE, in cadrul unei dezbateri despre revizuirea guvernantei Schengen, eurodeputatul german Manfred Weber.

Sa mai spunem ca astazi se asteapta si o reactie a Comisiei Europene la propunerea daneza de instituirea a controalelor cu titlu permanent la granitele sale.
XS
SM
MD
LG