Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: FIFA și Anglia în război


Fotbalul european de club trece prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o vreodată, iar toată superstructura sa ar putea compromisă.



Cu 10 zile înainte de Manchester United - Barcelona, finala perfectă a Ligii Campionilor, fotbalul european pare bine așezat. Dar asta numai pe scena vizibilă unde au loc spectacolele și se cîștigă trofeele.

În culise, povestea e cu totul alta. Fotbalul european de club trece, de fapt, prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o vreodată. Nu există nici o îndoială că situația critică de astăzi e rezultatul ambițiilor și grandorii care au făcut din FIFA un imperiu și din imperiu un tărîm corupt. Criza are ramificații mondiale dar drama se joacă în Europa.

Totul a început cu atribuirea neașteptată a Cupelor Mondiale 2018 și 2022. Qatar a cîștigat competiția pentru 2018 - Rusia pentru 2022. Rezultatul a șocat și a fost urmat imediat de speculații privind motivația politică și practicile dubioase care au condus la acest deznodămînt. Curînd, speculațiile au devenit probe. Săptămînalul britanic The Sunday Times a dat publicității înregistrări în care doi membri ai Comitetului Executiv FIFA cer bani pentru voturi. FIFA a încercat să limiteze scandalul și i-a suspendat pe cei doi dar, așa cum era previzibil, lucrurile nu s-au oprit aici.

Multă lume bănuia că nu e vorba de două cazuri izolate ci de un sistem corupt de sus pînă jos. Confirmarea a venit cu două zile în urmă. Lordul Triesman, fost șef al Federației Engleze și al Candidaturii engleze la organizarea Cupei Mondiale 2018, a fost audiat de o comisie parlamentară britanică. Lord Triesman a povestit în detaliii concrete ce știe despre negocierile premergătoare deciziilor FIFA. Astfel, Triesman a menționat pe nume doi membri ai Comitetului Executiv FIFA. Unul - spune Triesman - a cerut două milioane și jumătate de dolari pentru un vot favorabil Angliei. Celălalt a cerut un titlu nobiliar. Triesman a vorbit deasemenea despre alți membri ai Comitetului FIFA care au primit cel puțin un milion de dolari de cap pentru a-și vinde votul Qatarului.

După numai o zi, declarațiile lui Triesman au fost întărite de Sir Dave Richards, actual șef al serviciului extern al Federațeiei Engleze. Richards a confirmat că a fost prezent la întîlnirile de care a vorbit Triesman și că l-a înjurat în față pe membrul Comitetului Executiv FIFA care a cerut două milioane și jumătate de dolari în schimbul votului.

Acest nou val de declarații pune FIFA într-o poziție foarte delicată. Căci Lord Triesman a vorbit sub jurămînt în fața unei comisii parlamentare iar Sir David Richard e în funcție și vorbește în numele Federației Engleze. FIFA a cerut documentația și a lansat o anchetă internă dar e greu de crezut că aceste acțiuni vor rezolva ceva.

Suspiciunile au trecut demult pragul ipotezelor iar deciziile FIFA au fost primite cu neîncredere sau ridiculizate de nenunmărați comentatori. Reacția engleză vine, bineînțeles, din frustrare dar frustrarea e justificată. Anglia a fost candidatul perfect, țara care poate organiza o Cupă Mondială de pe o zi pe alta. Preferința FIFA pentru Qatar și Rusia nu e interzisă dar e mai mult decît discutabilă.

Dezvăluirile engleze vin după ani și ani de anchete de presă și scandaluri înăbușite care au spus unul și același lucru: FIFA a devenit sub conducerea lui Sepp Blatter un organism corupt. Alegerile pentru Președinția FIFA se apropie și puterea lui Blatter care își dorește un nou mandat e intactă. Însă războiul cu Anglia e deschis și irezolvabil. Englezii se așteaptă la o campanie de izolare și se tem de arbitrajele viitoare în competițiile internaționale. FIFA pare apărată de pericole. Fidelitatea față de Blatter convine și puterea instituției e enormă. Dar nu nelimitată. Dacă dezvăluirile continuă, toată superstructura fotbalului european ar putea compromisă.
XS
SM
MD
LG