Linkuri accesibilitate

Moscova a calculat că din cauza conflictului cu Occidentul, Minskul nu poate primi ajutoare din Vest şi foloseşte situaţia pentru a-şi reîntări influenţa.


Rusia a respins o cerere de împrumut direct din partea Republicii Belarus, sugerându-i să apeleze la Comunitatea Economică Euroasiatică şi FMI pentru a-şi rezolva problemele bugetare. Criza financiară din Belarus s-a adâncit anul acesta când ţara şi-a pierdut în numai două luni o cincime din rezervele valutare, iar moneda naţională s-a prăbuşit săptămâna aceasta după ce Minskul a liberalizat cursul rublei.

Rubla belorusă a căzut cu aproximativ 30 de procente miercuri, după ce guvernul le-a permis caselor de schimb valutar cu o zi mai devreme să vândă şi cumpere valută la orice curs doresc. Băncile au reacţionat mărind preţul unui dolar de la 3 mii la 4 mii de ruble.

Liberalizarea cursului de schimb a fost o condiţie pusă de Rusia pentru a acorda Republicii Belarus un împrumut salvator. Dar ministrul rus de finanţe, Alexei Kudrin a anunţat, miercuri, că Moscova respinge cererea Minskului de a-i oferi vreun credit direct anul acesta.

Politologul belorus Andrey Fyodarau spune că anunţul ministrului rus a fost un şoc.
Fyodarau spune că negocierile au avut loc timp de aproape două luni, iar pe 18 aprilie Kudrin declarase că se vor încheia într-o lună. Tot atunci, ambasadorul rus la Minsk a spus că Ruia nu are vreu motiv să refuze cererea de împrumut, iar autorităţile beloruse îşi exprimaseră convingerea că vor primi 3 miliarde de dolari - 1 miliard din partea Rusiei direct şi altele două prin intermediul Comunităţii Economice Euroasiatice.

Aleksei Kudrin
Miercuri, însă, ministrul rus de Finanţe a spus că anul acesta Republica Belarus ar putea primi cel mult un singur miliard şi în întregime din fondul anticriză al Comunităţii Economice Eurasiatice, o structură a ţărilor din CSI. Tot Kudrin a adăugat că această sumă nu va ajunge pentru rezolvarea problemelor bugetare ale Minskului, care ar face bine să se adreseze FMI.

Agenţia Reuters scrie, însă, că, dacă Republica Belarus apelează la creditorii internaţionali, se poate lovi de opoziţia Uniunii Europene, care este nemulţumită de stilul autoritar de conducere al preşedintelui Aliaxandr Lukaşenka.

Criza financiară este văzută de mulţi drept un rezultat al cheltuielilor exagerate făcute de Lukaşenka înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie trecut pentru a fi reales.

Mii de simpatizanţi ai opoziţiei au protestat atunci, iar protestele reprimate violent s-au soldat cu sute de arestări. Cinci foşti contra-candidaţi şi alţi peste 20 de activişti sunt judecaţi, riscând ani grei de închisoare.

Alte mii de oameni fac acum cozi la casele de schimb valutar de la Minsk, unii trezindu-se cu noaptea în cap pentru a cumpăra puţinii dolari puşi în vânzare.

Prăbuşirea monedei naţionale loveşte necruţător în economiile făcute de beloruşi, iar mărfurile de import, inclusiv unele medicamente, s-au scumpit şi au devenit deficitare. Mulţi au început aş face rezerve de alimente, cumpărând masiv zahăr şi ulei.

Economistul Yauhen Preigerman spune că autorităţile beloruse abia de fac faţă:

„Autorităţile înţeleg că, în caz că anunţă oficial devaluarea rublei beloruse, salariile vor ajunge imediat aproape la nivelul Moldovei, considerată cea mai săracă ţară a Europei”, spune economistul. „Pe de altă parte altă ieşire nu există. Şovăiala autorităţilor arată, însă, că nu au o strategie adecvată şi comportă riscuri, inclusiv politice de care le este teamă”.

Potrivit politologului Andrey Fyodarau, Minskul se află acum la cheremul Moscovei, cu care s-a aflat în relaţii reci în ultimul an.

În cuvintele politologului, Moscova a calculat că din cauza conflictului cu Occidentul, Minskul nu poate primi ajutoare din vest şi foloseşte acum situaţia pentru a-şi reîntări influenţa.

Timp de mai multe săptămâni au existat speculaţii că Rusia ar dori să cumpere companii de stat beloruse.

Miercuri, ministrul rus de Finanţe a spus că detaliile împrumutului rusesc indirect, ridicându-se la numai o treime din suma solicitată, vor fi convenite la 19 mai când premierul Vladimir Putin va călători la Minsk. Alexei Kudrin a sugerat autorităţilor beloruse să colecteze restul banilor prin privatizarea întreprinderilor de stat care domină economia încă de factură sovietică a Republicii Belarus.
XS
SM
MD
LG