Linkuri accesibilitate

Preziceri și panică la Roma


Ieri la Roma
Ieri la Roma

Nu există dovezi că seismologul autodidact ar fi prezis vreun cutremur la Roma pentru ziua de ieri şi nici pentru tot restul anului.


Mii de italieni au părăsit, miercuri, Roma din cauza unui zvon - un seismolog autodidact, mort în 1979, ar fi prezis pentru 11 mai un cutremur devastator. Prezicerea atribuită lui Raffaele Bendandi, care ar fi anticipat corect alte cutremure, nu s-a adeverit, iar autorităţile de la Roma, asaltate de o avalanşă de apeluri alarmate în ultimele săptămâni, au răsuflat uşurate. Alexandru Eftode are detalii:

Presupusa prezicere a lui Bendandi avertiza despre un cutremur masiv care va transforma Oraşul Etern în ruine.
Puse în circulaţie pe internet, aceste zvonuri au cauzat panică printre locuitorii Romei, iar mulţi s-au grăbit să pregătească oraşul.

Pentru a contracara zvonul, autorităţile italiene au recurs tot la mijloacele de comunicare moderne: au deschis o linie gratuită de telefon ca să răspundă întrebărilor despre cutremure adresate de cetăţeni şi au lansat o secţiune specială pe pagina din internet a Agenţiei de Protecţie Civilă, unde explică de ce nu pot fi prezise cutremurele în general şi asigură că Roma nu se află într-o zonă seismică periculoasă.

Dar un cutremur mic care a zguduit uşor scoarţa terestră marţi la o sută de kilometri depărtare de capitala italiană a înteţit temerile. Poliţia a înregistrat o avalanşă de telefoane de alarmă, mii de locuitori ai Romei au părăsit oraşul, iar mulţi funcţionari publici, cu 20 la sută mai mulţi decât de obicei, şi-au luat liber de la lucru.

Multe magazine s-au închis în ziua de miercuri, iar agenţiile de ştiri relatează că cele mai multe, tocmai 90 la sută, s-ar fi închis în aglomeratul sector chinezesc al Romei care debordează de negoţ în zilele obişnuite.

Unii italieni s-au grăbit să arate cu degetul spre alte seminţii, spunând că ei, italienii, cred mai puţin în zvonuri. Un proprietar de dugheană, Leonardo Mazzi spunea ieri că negustorii chinezi sunt foarte superstiţioşi şi au plecat cu toţii din oraş pentru că le era frică de cutremur.

Svetlana Pekarskaya, o pianistă originară din Rusia care locuieşte la Roma cu cei doi copii ai săi a decis să rămână în oraş, deşi avuse momente de ezitare. Pekarskaya spune că s-a gândit la început să-şi evacueze copii care au mai trecut o dată prin aşa ceva. Dar ei trebuia să meargă la şcoală, la conservator, aşa că până la urmă au rămas cu toţii în oraş.

Pianista locuia în oraşul L'Aquila din centrul Italiei cu doi ani în urmă când un cutremur de 6.3 grade a distrus mii de clădiri şi a ucis peste 300 de oameni. Pekarskaya şi copii ei au scăpat nevătămaţi, dar casa lor a fost făcută una cu pământul, forţându-i să înceapă o viaţă nouă în capitală.

Ce se ştie despre omul care ar sta la originea panicii de ieri de la Roma? Raffaele Bendandi credea că se poate ghici când va avea loc un cutremur pe baza ordinii în care se aliniază planetele. El ar fi prezis în 1923 că un cutremur va lovi regiunea central Adriatică Marches pe 2 ianuarie 1924. Cutremurul a avut loc, dar cu două zile mai târziu. Cu toate acestea, Bendandi a devenit faimos iar peste trei ani dictatorul fascist Benito Mussolini i-a conferit titlul de cavaler. Tot Bendandi ar fi prezis cutremurul care a lovit în 1976 regiunea nord-estică italiană Friuli, făcând aproape o mie de victime.

Oamenii de ştiinţă de astăzi şi asociaţia care poartă numele lui Bendandi spun, însă, că nu există dovezi că seismologul autodidact ar fi prezis vreun cutremur la Roma pentru ziua de ieri şi nici pentru tot restul anului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG