Linkuri accesibilitate

Declarațiile de avere ale candidaților la primăria Chișinăului (Ziarul de Gardă)


„Vama rămâne „sponsorul“ statului” (Adevărul.md).


Vama rămâne „sponsorul“ statului” , titrează Adevărul. „În primul trimestru, încasările din TVA la importuri au crescut cu 36 %, de trei ori mai rapid decît restul veniturilor” , mai scrie ziarul. Economistul Mihai Bologan citat de publicaţie numeşte „explozivă” creşterea exporturilor în primul trimestru, dar regretă menţinerea şi chiar creşterea dependenţei bugetului public de veniturile acumulate de vamă.

Adevărul mai scrie că problemele de mediu ar încetini negocierea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE. „Locuitorii oraşului Făleşti ştiu cel mai bine ce înseamnă să ai probleme de mediu”, continuă autorul, pentru că beau de când se ţin minte apă cu o cantitate de fluor ce depăşeşte de zece ori norma”.

Kişiniovski obozrevatel consideră că „PLDM a ajuns acum în aceeaşi situaţie în care s-a aflat PCRM la sfârşitul anului 2009, când în timpul alegerilor prezidenţiale s-a încercat distrugerea lui din interior”. „Atunci, din Partidul Comuniştilor, a ieşit un grup de deputaţi în frunte cu Vladimir Ţurcanu. Comuniştii au reuşit însă să se regrupeze şi să reziste, în mare parte datorită faptului că Vladimir Voronin s-a retras un pic, cedându-le calea celor mai tineri. Dodon, Muntean, Petrenko, Sârbu, Muşuc apar astăzi pe ecranele televizoarelor cu mult mai des decât liderul PCRM. Vor reuşi oare şi liberal-democraţii să se regrupeze?”, se întreabă Kişiniovski obozrevatel.

Moldova suverană scrie că „Filat, dacă nu ar fi fost obligat din exterior , nici în cele mai negre gânduri ale sale nu ar fi admis să-l susţină pe Chirtoacă, om pe care din motive neimputabile, îl dispreţuieşte efectiv”. „Băsescu, la sugestia lui Ghimpu, i-a amintit lui Filat de dosarul său penal din România!”, susţine Moldova suverană.

Editorialistul George Damian de la Timpul are om altă versiune pentru ceea ce l-ar fi fpcut să se răzgândească pe Filat. Cel mai probabil, vizita la Bruxelles, încheiată cu o zi înainte de anunţul retragerii candidatului PLDM, scrie jurnalistul. Premierul Filat a vorbit chiar de „un gest menit să salveze R. Moldova de revenirea la putere a comuniştilor”. Ce i-au spus lui Filat interlocutorii de la Bruxelles de l-au motivat atât de intens în favoarea democraţiei?!? Poate doar următoarea tranşă WikiLeaks să ne lămurească. Însă, dacă avem în vedere supărarea teribilului acronim „Rosprotrebnazor”, care bagă spaima în orice exportator de la Chişinău, putem să ne închipuim că la Bruxelles s-au purtat ceva discuţii aplicate pe tema exporturilor în UE. Oricare a fost conţinutul acelor dialoguri, rezultatul lor a fost rapid”, constată George Damian.

Nezavisimaia Moldova scrie că „dintre toţi candidaţii cunoscuţi la funcţia de primar de Chişinău cu calităţile necesare este înzestrat în cea mai mare măsură fostul vicepremier Igor Dodon”. „Acest lucru trebuie recunoscut, dincolo de simpatiile sau antipatiile noastre politice. Într-o măsură mai mică, dar totuși considerabilă, de aceleaşi calităţi dispune Victor Bodiu. Într-o măsură cu mult mai mică aceste calităţi le are Valentina Buliga. Calităţile necesare pentru un primar îi lipsesc însă cu desăvârşire lui Dorin Chirtoacă, devenit, acum patru ani, primar al Chişinăului, printr-un concurs de circumstanţe, uneori cu totul subiective”, afirmă publicaţia.

Ziarul de Gardă
s-a uitat peste declaraţiile de avere ale condidaţilor la fotoliul de primar al Chişinăului şi scrie că „favoriţii cursei trăiesc mai mult decît modest. „Actualul primar, Dorin Chirtoacă, nu are o casă de locuit proprie, iar comunistul Igor Dodon locuieşte oficial împreună cu soţia şi doi copii într-un apartament de doar 57 de metri pătraţi”, constată publicaţia.
XS
SM
MD
LG