Linkuri accesibilitate

Oleg Efrim: „Reforma justiţiei va continua”


Oleg Efrim
Oleg Efrim

Noul ministru al Justiţiei spune că prioritare vor fi măsurile de prevenire a corupţiei şi cele de autoadministrare eficientă a sistemului judecătoresc.


Oleg Efrim: „Sunt conştient de responsabilitatea funcţiei şi înţeleg importanţa momentului. Voi face tot ce trebuie să fac pentru a mişca reformele şi a atinge obiectivele reformelor, care sunt trasate.”

Europa Liberă: Ce reforme a vrut să impună ex-ministrul Tănase? În ce stadiu au rămas aceste transformări şi ce şanse sunt ca ele să continue?

Oleg Efrim: „Tot ce s-a făcut bun şi ce s-a început pe timpurile domnului Tănase va fi în continuare promovat. Urmează să facem şi nişte calcule, despre costul reformelor.”

Europa Liberă: Costurile sunt mari?

Oleg Efrim: „Sunt reforme, care practic nu implică costuri, cum ar fi unele aspecte ce ţin de implementarea procedurii civile, implementarea procedurii penale. Sunt însă şi reforme planificate, care sunt în programul de activitate a Guvernului şi în planul de activitate a ministerului, care evident că vor necesita costuri. Vorbesc, în primul rând, despre majorări de salarii pentru judecători şi colaboratorii din sistemul judecătoresc. Despre revederea hărţii instanţelor judecătoreşti. Deci, în situaţia în care noi vom amplasa diferite instanţe judecătoreşti, evident că vor fi costuri, începând de la cheltuielile de personal şi terminând cu cheltuielile pentru construcţii, pentru sedii şi multe alte aspecte. Evident, că sunt aspecte de reformă, care nu vor fi implementate acum, imediat, dar vor fi foarte bine gândite, planificate şi implementate.”

Europa Liberă: Scurte precizări: reformarea radicală a instituţiilor judecătoreşti se va produce?

Oleg Efrim: „Depinde de ce aveţi în vedere prin reformarea radicală.”

Europa Liberă: Reconsiderarea rolului Curţii Supreme de Justiţie.


Oleg Efrim: „Da, dacă în felul ăsta, evident că acest obiectiv este trasat în programul de activitate a Guvernului. Avem nevoie de soluţii ingenioase, creative, temeinice, soluţii de sistem. Şi cel mai important – soluţii constituţionale.”

Europa Liberă: Competenţele Consiliului superior al magistraturii?


Oleg Efrim: „Suntem în proces de elaborare a normelor, care vor reconsidera rolul şi importanţa Consiliului superior al magistraturii şi al celorlalte organe, care participă la autoadministrarea sistemului judecătoresc. Or, o justiţie poate să fie independentă doar dacă se administrează bine din interior. Justiţia este o ramură egală a puterii cu Legislativul şi cu Executivul şi, respectiv, rolul Consiliului superior al magistraturii este unul indispensabil pentru buna funcţionare a sistemului.”

Europa Liberă: Un fel de parlament judecătoresc? Sau cum e?

Oleg Efrim: „Este unica autoritate, care poate şi are atribuţii în domeniul sistemului judecătoresc şi este important să avem un Consiliu superior al magistraturii funcţional, eficient, pentru că ei sunt cei, care urmează să abordeze şi problemele de asanare morală a celor din sistem, să abordeze problemele de integritate în sistem, şi de corupţie. Nu sunt adeptul celor, care fac tot felul de generalizări. În ultimul timp, atunci când se vorbeşte despre corupţie neapărat trebuie să se facă generalizări, despre faptul că toţi sunt corupţi.”

Europa Liberă: Bine, dar se zice că reforma în justiţie înseamnă o reformă, unde nu vor fi judecători incompetenţi şi judecători corupţi.

Oleg Efrim: „Evident, buna funcţionare a sistemului judecătoresc nu poate să existe, atunci când în sistem planează tot felul de suspiciuni în privinţa corupţiei din partea celor, care trebuie să asigure supremaţia legii. Dar în sistemul judecătoresc avem mulţi oameni oneşti, care-şi fac meseria. Şi toate aceste generalizări nu-i stiumulează pe aceşti oameni să muncească în continuare onest. Evident, sunt probleme şi practica arată că organele de autoadministrare şi de control intern în sistemul judiciar nu sunt foarte eficiente.”

Europa Liberă: Ştiţi foarte bine că cetăţeanul spune că nu-şi poate rezolva problema în instanţă până nu dă mită.


Oleg Efrim: „De acord că sunt probleme în sistem. Avem nevoie şi vom veni cu soluţii. În primul rând urmează să întărim acele organe, care urmează să lupte cu corupţia şi să le asigurăm cu instrumente funcţionale. Accentul evident că-l vom pune pe măsurile preventive. Va trebui să prevenim actele de corupţie. Vorbim despre un sistem de autoadministrare eficient al justiţiei, rolul Consiliului superior al magistraturii, criterii foarte clare de admitere în profesie, de evaluare periodică a activităţii judecătorilor şi de promovare, folosirea pe larg a tehnologiei informaţiei, accesul societăţii civile la autoadministrarea justiţiei, transparenţa atât a procesului de administrare în instanţele judecătoreşti, cât şi a proceselor de judecată. Toate acestea sunt...”

Europa Liberă: Sună frumos, domnule ministru, acum să vedem dacă de la declaraţii se va ajunge şi la fapte, pentru că asta a fost problema până acum.

Oleg Efrim: „Orice reformă deranjează. În primul rând pe cei vizaţi. Şi asta nu este doar în sistemul judecătoresc. Sistemul judecătoresc este deosebit pentru că reformele pe care le facem trebuie să fie făcute de o aşa manieră, încât să nu aducem atingere independenţei judecătoreşti. Pentru că aceasta este valoarea supremă – şi Legislativul, şi Executivul, şi toţi cei, care trebuie să fie interesaţi într-o justiţie independentă.”

Europa Liberă: Dar există criterii de selectare a judecătorilor?

Oleg Efrim: „Chiar acum, împreună cu Consiliul superior al magistraturii lucrăm la nişte criterii clare şi transparente atât de admitere în profesie, cât şi de evaluare a performanţei judecătorilor şi de promovare a acestora. Dar dacă îmi permiteţi să revin la gândul cu independenţa judecătorilor. Spuneam că toţi actorii importanţi trebuie să fie interesaţi în independenţa justiţiei, fiindcă doar în aşa mod putem să asigurăm respectul pentru drepturile omului. Orişice poate să se termine în justiţie şi atunci când ştii că dreptatea ţi se va face în justiţie, atunci eşti absolut sigur în orişice. În acelaşi timp, independenţa judecătorilor trebuie neapărat dublată de responsabilitatea şi de integritatea celor care o fac.”

Europa Liberă: Pentru că tot în ultimul timp se vorbeşte că nu ar exista o voinţă politică chiar în cadrul coaliţiei de guvernare pentru a promova cu adevărat o reformă în justiţie. O să vă fie foarte greu, dacă nu o să existe şi pe viitor această voinţă politică.

Oleg Efrim: „Voi depune întreaga diligenţă pentru a comunica foarte mult cu oamenii, pentru ca împreună să facem această reformă.”

Europa Liberă: Dar vă sperie această reformă? Sincer.

Oleg Efrim: „Dacă m-ar fi speriat atunci nu aş fi acceptat să preiau acest important portofoliu. Sper să ne reuşească, nu spun să-mi reuşească. Pentru că reforma nu este a mea, nu este a Ministerului Justiţiei. Toţi urmează să fie interesaţi să promoveze această reformă şi mai mult ca atât...”

Europa Liberă: Dar în primul rând Guvernul, Parlamentul şi Ministerul Justiţiei.

Oleg Efrim: „Evident, ăştea sunt cei care mişcă reforma, dar spuneam că nici unul din actorii importanţi ai statului nu pot să-şi asume obiectivul reformei judecătoreşti de unul singur. În această reformă este interesat cetăţeanul.”

Europa Liberă: S-a discutat foarte contradictoriu pe marginea dacă trebuie să fie lichidate instanţele economice. Proiectul promovat în legislatura trecută de către ex-ministrul, domnul Tănase. Veţi insista?

Oleg Efrim: „Şi acest proiect este în programul de activitate a Guvernului. Mai mult ca atât: el a fost aprobat de mai mult timp de către Guvern şi remis Parlamentului. Va fi pus pe rol în Parlament, în cadrul comisiilor, vom începe discuţiile şi evident că vom încerca să convingem deputaţii în necesitatea lichidării instanţelor specializate. Da, puteţi să-mi spuneţi, că au fost două tentative nereuşite şi în legislatura trecută. Au fost câţiva deputaţi, care nu au votat, inclusiv din cadrul fracţiunii PD, dar argumentele în privinţa lichidării acestor instanţe nu sunt doar mofturile cuiva. Nu se justifică în ţări mici, cum este Republica Moldova, să ai instanţe specializate. Împreună vom reuşi să facem ceea ce trebuie pentru a obţine rezultate.”

Europa Liberă: Dar nu veţi fi atât de categoric, precum a fost şi domnul Tănase, spunând că trebuie de dat afară cel puţi 70-80 la sută dintre judecătorii Curţii Supreme de Justiţie?

Oleg Efrim: „Dacă există, şi noi ştim că există oameni, care nu corespund criteriilor, atunci să vorbim concret despre aceşti oameni. Dar, iarăşi, să folosim instrumentele pe care le avem şi s-o facem într-o manieră în care să nu aducem atingere independenţei sistemului judecătoresc.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră nu vă arătaţi pe moment pesimist, atunci când vine vorba despre şansele unei reforme rapide în sistemul judiciar din Moldova?

Oleg Efrim: „Noi am pierdut prea mult timp. Dacă ne vom uni eforturile şi ne vom coordona acţiunile, atunci rezultatele vor veni. Doar că lumea se aşteaptă, că odată cu schimbarea guvernării totul va începe a funcţiona în rezultatul unei simple bătăi din palme. Nu poţi să obţii rezultate imediate în domenii în care s-au construit 20 de ani strâmb. Evident, că avem nevoie şi de ceva timp. Iar în domeniul justiţiei rezultatele reformelor nu întotdeauna se simt imediat. Este important să ne mişcăm în direcţia care trebuie, şi atunci vor veni şi rezultatele. Şi cetăţenii vor simţi aceste rezultate.”

Europa Liberă: Reformarea justiţiei este cea mai grea şi cea mai importantă reformă pe calea integrării europene. Bruxelles, Uniunea Europeană acordă Moldovei 50 de milioane de euro pentru reforma în justiţie şi în poliţie. Este o sumă cu care începeţi.

Oleg Efrim: „Este o sumă considerabilă. Va trebui încă să convingem Uniunea Europeană că trebuie să primim aceste sume. Vom dovedi că avem un plan de reformă, conştientizăm exact unde suntem şi ştim exact ce trebuie să facem. Vom căuta bani şi din altă parte, vom încerca să găsim toate căile posibile pentru a dobândi fonduri în justiţie.”

Europa Liberă: Cred că acum prioritate pentru Dumneavoastră este ca cetăţeanul să recâştige încrederea în sistemul judecătoresc.

Oleg Efrim: „Cetăţeanul îşi va recâştiga încrederea în justiţie atunci, când el va fi sigur, că i se va face dreptate şi echitate în instanţele judecătoreşti. Noi ne vom mişca în această direcţie.”
XS
SM
MD
LG