Linkuri accesibilitate

16.05 - Chișinău: Negocieri la Tiraspol Voronin-Smirnov


La Moscova, Vladimir Voronin Igor Smirnov și președintele Dmitri Medvedev în 2009
La Moscova, Vladimir Voronin Igor Smirnov și președintele Dmitri Medvedev în 2009

Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco, continuă să rămână în detenţie la Tiraspol.





16 mai 2001

Ora Moldovei.

Negocieri la Tiraspol Voroni-Smirnov.

Dan Ionescu: Înainte de a trece la temele anunţate, îi informăm pe ascultătorii noştri, că premierul Vasile Tarlev a revenint în seara zilei de astăzi de la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi cu importante oficialităţi europene şi a participat la cea de-a treia reuniune a Consiliului de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
Tot astăzi preşedintele Vladimir Voronin s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov. Despre cum au decurs negocierile relatează Lina Grîu
.

Întâlnirea de astăzi între preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul separatist al administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, nu a adus eliberarea celor trei deţinuţi din grupul Ilaşcu – Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco, care continuă să rămână în detenţia regimului de la Tiraspol. Igor Smirnov a declarat astăzi, că-i va elibera pe cei trei doar după ce Chişinăul va îndeplini condiţiile, puse odată cu eliberarea lui Ilie Ilaşcu. Este vorba de recunoaşterea oficială, prin decizie de Parlament, „a agresiunii Republicii Moldova împotriva poporului transnistrean din 1992”.

Igor Smirnov: „Am formulat cererile mele în scrisoarea adresată după eliberarea teroristului Ilie Ilaşcu. Nu am auzit deocamdată o declaraţie a Parlamentului privind blamarea agresiunii din ʼ92 şi nici prezentarea unor scuze în faţa poporului transnistrean. De aceea nu am dreptul moral să eliberez pe cei trei.”

În acelaşi timp Vladimir Voronin a declarat, că nu intenţionează să prezinte scuze şi consideră suficiente luările de atitudine în problema războiului de pe Nistru pe care le-a adoptat în ultimul timp. „Dacă problema se va pune tranşant, trebuie pusă în discuţie şi implicarea actualei conduceri de la Tiraspol în acest conflict”, a opinat Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin: „Sunt liderul partidului încă de când nu era partid parlamentar, am făcut declaraţii în această direcţie. Eu cred, că deja e destul din partea mea declaraţii de acest gen. Dacă trebuie la nivel altfel, atunci daţi să discutăm şi dintr-o parte şi din alta. Pentru că unii dintr-o parte s-au dus, alţii din altă parte au mai rămas. Şi atunci trebuie să ne clarificăm în aceste probleme în mod foarte serios – de unde s-a început şi cum s-a început.”

La întâlnirea de astăzi de la Tiraspol au fost semnate şi cinci documente, care vizează unificarea spaţiilor vamal, fiscal şi informaţional, protejarea investiţiilor şi recunoaşterea de către Chişinău a actelor emise de autorităţile de la Tiraspol. S-a găsit o soluţie şi pentru alte 16 chestiuni de interes comun, care urmează să fie examinate la următoarea întâlnire dintre Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, care va avea loc la 20 iunie la Chişinău. Nu cunoaştem deocamdată conţinutul documentelor semnate, deoarece presa nu a avut acces la textul acestora.

La o conferinţă de presă susţinută după întâlnire, Igor Smirnov a declarat, că Tiraspolul a primit asigurări din partea Chişinăului, că toate documentele ce vor fi adoptate pe viitor, vor fi ratificate de Parlament, lucru care nu s-a făcut până în prezent. El a mai spus, că problema compensării prejudiciilor materiale, cauzate Transnistriei de războiul de pe Nistru, a fost admisă spre discuţie şi va fi examinată de experţi.

Cu referire la decretul emis ieri de preşedintele Voronin, care declară soluţionarea conflictului transnistrean drept prioritate naţională, Igor Smirnov a spus, că acesta „este valabil doar pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi pe cel al Transnistriei”. Prezentând explicaţii pe marginea incidentului de duminică de lângă Tighina, când şeful statului a fost împiedicat să meargă la mănăstirea Noul Neamţ, situată pe teritoriul controlat de administraţia separatistă de la Tiraspol, Smirnov a spus, că acest lucru s-a făcut din grijă pentru securitatea personală a lui Vladimir Voronin.

Iată ce a relatat Smirnov despre acest incident, cu replica preşedintelui Voronin: „Fiind la pescuit, am auzit din maşină că a fost reţinut preşedintele Moldovei.”

Vladimir Voronin: „Nu am fost reţinut, ci nu mi s-a permis trecerea. De ce aş fi reţinut?”

Igor Smirnov: „Procedura unor vizite din partea preşedintelui Vladimir Voronin este stabilită în primul rând din considerente de securitate. Dacă vizita nu a fost coordonată, nu puteam asigura paza acestuia în mod spontan. În plus nu pot admite să mai aibă loc vreo provocare cu preşedintele Voronin.”

Iată replica lui Vladimir Voronin la această declaraţie: „Singurul lucru, pe care nu l-aţi făcut în acea zi – nu m-aţi invitat la pescuit.” Vladimir Voronin a mai adăugat, că nu acceptă explicaţia lui Smirnov.

Vladimir Voronin: „Eu am ştiut vineri seara, că eu n-am să trec bara de la Bender. Dar eu am fost dispus dinainte că am să mă duc totuna la..., am să încerc să trec la mănăstirea din Chiţcani. Eu am vrut să verific în ce mod şi cum e implicat în această chestiune, în jurul mănăstirii persoanele de conducere din Transnistria, mitropolitul nostru din Chişinău şi patriarhia din Moscova. Şi eu am verificat şi am prmit rezultatul acel, pe care eu îl am astăzi. Deja mai departe eu ştiu cum să activez.”

În opinia observatorilor de la Chişinău, conflictul cu schimbarea conducerii Seminarului teologic de la Noul Neamţ are ca scop trecerea mănăstirii, situată pe teritoriul controlat de transnistreni, din subordinea Chişinăului în cea a Tiraspolului.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Decizia preşedintelui Vladimir Voronin de a continua negocierile cu Tiraspolul a fost salutată astăzi de Ministerul român al Afacerilor Externe. Potrivit agenţiei Mediafax, purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Tatiana Maxim, a declarat că întâlnirea de miercuri dintre Voronin şi liderii de la Tiraspol arată clar, că dialogul este singura cale de urmat.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe a României consideră, că interzicerea, la sfârşitul săptămânii trecute, a accesului pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea controlată de Tiraspol, demonstrează „lipsa totală de disponibilitate reală pentru reglementarea problemei transnistrenbe a autorităţilor separatiste”. Ministerul român de Externe a calificat măsura luată de Tiraspol împotriva lui Vladimir Voronin drept un act provocator, apreciind în acelaşi timp că părţile implicate în problema transnistreană şi comunitatea internaţională trebuie să facă eforturi pentru rezolvarea situaţiei teritoriului din stânga Nistrului.

La tema negocierilor în soluţionarea conflictului transnistrean ar fi de adăugat, că astăzi, printr-o decizie a Comisiei unificate de control, au fost anulate restruicţiile de circulaţie în oraşul Tighina. Copreşedintele transnistrean al Comisiei, Vladimir Botnar, a declarat că unităţile de transport vor fi supuse, însă, în continuare controlului la arme şi droguri. Până astăzi circulaţia în oraşul Tighina a fost interziză între orele unu şi cinci în timpul nopţii.
XS
SM
MD
LG