Linkuri accesibilitate

16.05 - București: Probleme în opoziţie


Ruperea, spectaculoasă, a acordului cu PDSR era şi normală, logică, impusă de cerinţele democraţiei, care cere existenţa unor forţe de opoziţie care să cenzureze guvernul.



16 mai 2001

Actualitatea (Comentariu de Octavian Paler)

Probleme în opoziţie.

„În opoziţia parlamentară, apele continuă să rămână tulburi, chiar şi după ce liberalii au rupt, teatral protocolul semnat cu PDSR. Partidul democrat nu are timp de ce se întâmplă în Parlament, fiind preocupat de cursa la succesiunea lui Petre Roman la conducerea partidului: în competiţie se mai află Traian Băsescu şi Simona Marinescu.

Emoţiile sunt mari, mai ales în taberele lui Petre Roman şi Traian Băsescu, deoarece dincolo de ambiţii personale, se află – se spune – opţiuni ideologice diferite. [...] PDSR aşteaptă probabil nu tocmai senin să vadă ce va decide convenţia democraţilor. În funcţie de rezultatul ei va şti dacă va avea în PD un aliat sau un adversar.

Unele zvonuri vorbesc chiar de o variantă în care democraţii, regretând erezia lor de acum nouă ani, ar fi dispuşi să se reconcilieze cu partea din FSN care i-a rămas fidelă lui Ion Iliescu, mărind împreună cu PDSR, polul stângii. Liberalii nu sunt nici ei indiferenţi: dacă democraţii părăsesc băncile opoziţiei, ei se vor trezi într-o singurătate politică delicată.
[...]

Temerile liberalilor sunt de înţeles mai ales că ruperea, spectaculoasă a acordului cu PDSR, teatralizată de Valeriu Stoica, nu a avut efectul scontat: această ruptură era hotărâtă cu o lună în urmă, acum a fost doar oficializată. În plus, această ruptură era şi normală, logică, impusă de cerinţele democraţiei care cere existenţa unor forţe de opoziţie care să cenzureze guvernul. [...] Din păcate Valeriu Stoica nu a găsit cuvintele cele mai potrivite pentru a anunţat ruperea protocolului cu PDSR. El a stârnit chiar multe nedumeriri prin unele afirmaţii care dacă nu proveneau direct din recuzita naţionalistă, aminteau oricum de ea. Încât reacţia pe care a stârnit-o PNL... a fost unul mai degrabă negativă.

Acum, PNL va simti nevoia să demonstreze că nu gândeşte în termeni naţionalişti, ceea ce nici nu face, iar aceasta va crea probabil impresia de nouă repliere. Un motiv în plus ca liberalii să nu fie indiferenţi faţă de forul unde democraţii îşi vor alege, vineri, preşedintele”.
XS
SM
MD
LG