Linkuri accesibilitate

Megapartidul lui Putin - „Frontul Popular”


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia Unită a pierdut teren la mai multe alegeri locale recente, iar scandalurile prin care a trecut i-au pătat reputaţia.


Noul sezon electoral în Rusia începe să prindă contur, iar premierul Vladimir Putin transmite semnale tot mai clare că intenţionează să redevină preşedinte la alegerile prezidenţiale din 2012. Alexandru Eftode rezumă analiza făcută de corespondentul Europei Libere Robert Coalson:

Alegerile prezidenţiale ruse vor fi precedate în decembrie anul acesta de cele pentru Duma de Stat, iar premierul Vladimir Putin lucrează la o nouă victorie.

La o conferinţă a partidului Rusia Unită pe care-l conduce, Putin a propus pe 6 mai înfiinţarea unui „front popular” al întregii Rusii, iar în discursul rostit în oraşul Volgograd care a găzduit conferinţa a folosit numele localităţii din timpul războiului al doilea mondial - Stalingrad.

În cuvintele lui Putin, el ar vrea ca Rusia Unită, alte partide, sindicatele, asociaţiile de femei, de tineret, de veterani şi toţi cei care aspiră la întărirea Rusia, la găsirea unor soluţii optime pentru problemele de azi să se organizeze pe baza unei platforme unice. „Să-i spunem un front popular al întregii Rusii”, a spus primul ministru adăugând că folosirea unui asemenea limbaj la Stalingrad, înainte de Ziua Victoriei i se parte foarte potrivită.

Reacţia organizaţiilor despre care a vorbit Putin a urmat aproape imediat, unele spunând că membrii lor aşteptau anume un asemenea apel.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor şi Cooperativelor Agricole, Vladimir Plotnikov a spus, în numele ţăranilor ruşi, că ideea premierului este remarcabilă, iar rolul Rusiei Unite este chiar acesta – să organizeze oamenii. „Vă spunem mulţumesc. Cred că ţăranii vor lărgi cu plăcere spaţiul pe care-l ocupă Rusia Unită”, a spus Plotnikov.

Rusia Unită a pierdut teren la mai multe alegeri locale recente, iar scandalurile prin care a trecut i-au pătat reputaţia. Cel mai răsunător a fost demiterea primarului Moscovei, Iury Lujkov pe baza unor acuzaţii vagi de corupţie după ani de muncă în partid.

Cu înfiinţarea noului front, Putin ar vrea să se distanţeze de partidul Rusia Unită, dar în acelaşi timp să şi-l supună şi mai mult în vederea campaniei prezidenţiale de la anul, crede politologul de la Moscova, Grigori Golosov:

„Dacă iniţiativa reuşeşte (şi nu există motive să se creadă altfel), Putin poate fi nominalizat să candideze la preşedinţie de acest front popular. Se va putea spune atunci că este candidatul tuturor ruşilor care vor îmbunătăţirea vieţii, nu al unui partid de hoţi şi pungaşi”.

Secretarul de presă al premierului rus a confirmat suspiciunile analiştilor politici. Dmitri Peskov a declarat că frontul popular va fi un supra-partid, având la bază nu o formaţiune, Rusia Unită, ci un om, autorul ideii - Vladimir Putin.

Pe 10 mai, primul ministru a anunţat şi înfiinţarea unei agenţii guvernamentale noi, Agenţia pentru Iniţiative Strategice, cu menirea să supravegheze procesul de modernizare a Rusiei. Cotidianul Vedomosti a comentat că Putin ar vrea să-i sufle titlul de „modernizator” preşedintelui Dmitri Medvedev, cel care monopolizase ideea până acum.

Punând cap la cap cele două iniţiative ale premierului rus, politologul Grigori Golosov, spune că distinge mai clar acum conturul noului sezon electoral, chiar dacă tabloul întreg încă nu se vede:

Pentru Golosov devine tot mai clar că Vladimir Putin a decis să candideze el însuşi la preşedinţie şi va fi cel mai probabil cap de listă al partidului Rusia Unită la alegerile pentru Dumă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG