Linkuri accesibilitate

În Romania nu s-au putut lua măsuri de asanare a mediului public – fie el economic sau politic – decât prin presiuni din afară (România Liberă).Comentariile de astazi definesc miza apropiatului congres al Partidului Democrat Liberal, care va alege o noua conducere la sfarsitul saptamanii. Ion M. Ionita, de la Adevarul, este convins ca presedintele Romaniei Traian Basescu candideaza la PDL, dar sub pseudonimul Emil Boc. E un fel de a relua vechea idee ca premierul ar fi omul de paie al presedintelui, care il foloseste de pion in propriul scop politic, si anume: sa ridice indeajuns PDL in sondaje incat sa nu fie nevoit sa numeasca un premier din actuala opozitie dupa alegerile parlamentare de anul viitor, adica pentru ultimul sau an de mandat prezidential. Misiune extrem de dificila si care are nevoie de miscari spectaculoase, unele dintre ele anuntate deja, spune Ionita.

Seful statului a anuntat, de pilda, ca a convenit cu Fondul Monetar International ca managementul marilor companii de stat sa fie incredintat unor specialisti straini, selectati la nivel international. Intr-un articol din Evenimentul zilei, Silviu Sergiu vede in aceasta miscare un imens serviciu pe care reprezentantii FMI ar fi pe cale sa-l faca economiei romanesti: sa astupe, in fine, gaurile negre date bugetului de aceste companii, si care reprezinta an de an cam 4-5 procente din produsul intern brut. Exista o singura conditie: aceasta strategie sa fie intr-adevar aplicata, nu doar „scoasa la vopsea” in binecunoscutul stil romanesc. Daca se aplica, Romania va mai fi facut un pas decisiv catre statul minimal.

Cat de importanta e ideea se poate masura studiind reactiile partidelor din opozitie: au sarit ca arsi Adrian Nastase, fost premier social democrat, si Dan Voiculescu, presedinte de onoare al Partidului Conservator. Motivul, arata Silviu Sergiu, este ca astfel nu se vor mai putea sifona bani de la stat catre pusculitele partidelor politice. Un inalt oficial i-a declarat jurnalistului, sub protectia anonimatului, ca lucrurile stau poate chiar mai grav de-atat: banii sifonati din bugetul public se duc in conturi in strainatate, nici macar in, sa spunem, spitale private din Romania. Acest mecanism este una dintre parghiile majore ale coruptiei.

Laurentiu Mihu scrie pe aceeasi tema in Romania libera. El reaminteste ca in Romania nu s-au putut lua masuri de asanare a mediului public – fie el economic sau politic – decat prin presiuni din afara. Daca acum e pe cale sa se rezolve problema statului folosit de grupurile de interese drept vaca de muls, nu recent fostul ministru de justitie Monica Macovei a inteles in ce fel poate forta adoptarea criteriilor de integritate in statutele partidelor: pledand pentru ele in Parlamentul European. Atunci cand alte state din Uniune le vor fi adoptat, Romania va fi nevoita sa se alinieze.
XS
SM
MD
LG