Linkuri accesibilitate

Război şi fotbal la Groznîi


Noul stadion din Groznîi
Noul stadion din Groznîi

Un nou proiect gigantic în capitala cecenă - stadionul Kadyrov, ridicat pe bani ruseşti şi „muncă patriotică”.


În capitala cecenă Groznîi se inaugurează în această seară un centru sportiv impresionant, în jurul unui stadion de 30 de mii de locuri. După principiul, s-ar putea spune, cu cât este o regiune mai săracă, cu atât sunt construcţiile oficiale mai grandioase.

Pe 9 mai 2004, preşedintele cecen Ahmad Kadyrov era asasinat, pe stadionul Dinamo din Groznîi. Şapte ani mai târziu, fiul lui, Ramzan, devenit la rândul său preşedinte, inaugurează stadionul Ahmad Kadyrov.

Ramzan Kadîrov la meciul între echipele cecena şi braziliană, 8 martie 2011
Nu este numai un gest de respect filial. Este şi expresia pasiunii crescând a actualului lider pentru fotbal, pe care îl consideră vehiculul cel mai bun pentru a scoate republica caucaziană din marasmul războiului.

În această seară, împotriva echipei locale va juca o selecţionată de foste staruri ale fotbalului internaţional, în frunte cu Diego Maradona şi Luis Figo.

Au fost şi mari fotbalişti, ca francezul Zinedine Zidane, care au refuzat invitaţia şi banii, invocând încălcările grave ale drepturilor omului, în Cecenia lui Kadyrov.

Preşedintele a investit deja milioane în fotbal, începând cu angajarea olandezului Ruud Gullit ca antrenor al echipei locale Terek Groznîi.
După care a organizat o partidă cu selecţionata Braziliei din 2002, cea care a câştigat Cupa Mondială. Unul din brazilieni, Raj, a declarat după aceea că i-a părut rău că nu s-a informat mai mult despre situaţia drepturilor omului în Cecenia înainte de a accepta invitaţia.

Kadyrov este acuzat că a înfiinţat o miliţie personală, bănuită de răpirea şi uciderea multor oponenţi. Cu o mână de fier însă, Kadyrov a reuşit să impună un anume grad de stabilitate în Cecenia, după cele două războaie.

Cecenia este o regiune bogată în ţiţei, dar milioanele investite de Kadyrov în fotbal şi stadioane vin mai degrabă din subvenţiile ruseşti: anual în jur de 2,2 miliarde de dolari.

Ramzan Kadyrov de Ziua limbii cecene, 26 aprilie 2011
Mulţi ceceni se plâng că oamenii de rând profită puţin sau de loc de pe urma acestei generozităţi. Veniturile sunt mici, şomajul creşte. Nici un proiect gigantic precum stadionul Kadyrov nu a schimbat situaţia pentru că preşedintele a apelat din plin la „munca patriotică sau voluntară” din timpurile sovietice.

Sute dacă nu mii de persoane, elevi, studenţi, maturi au fost obligaţi să participe la construirea stadionului. După care au vopsit şi blocurile delapidate din împrejurime. Portocaliu, poate în onoarea antrenorului olandez.

Iar în această seară, voluntarii vor ocupa mare parte din locurile de pe stadion. Pentru a da un aer festiv ceremoniei de inaugurare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG