Linkuri accesibilitate

Transportul a rămas ca un ostatic al sistemului sovietic


Eugen Dațco: „Dacă nu liberalizăm piaţa serviciilor ca în Europa, noi pur şi simplu o să avem servicii necalitative...”


Suntem la pământ, îngenunchiaţi de pierderi de milioane – susţin transportatorii. Scumpirea tarifelor la transport nu este soluţia potrivită – le răspunde în replică Ministerul Transporturilor. Cum poate fi soluţionată această situaţie când, se pare, nu mai e posibil nici călare, nici pe jos? Vom afla un punct de vedere în acest sens în discuţia pe care o vom avea în câteva minute cu dl Eugen Daţco, directorul general Uniunii Transportatorilor și Drumarilor.

Interviul matinal la Europa Liberă: cu Eugen Dațco (Uniunea Transportatorilor)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:59 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle Daţco, călătorului îi şade bine cu drumul, iar transportatorului – după cum am văzut că insistaţi în ultimul timp – cu un tarif mai mare, ca să reziste şi să rămână pe carosabil? Haideţi pentru început să lămurim de ce spuneţi că transportatorii sunt, din punctul Dvs. de vedere, la pământ?

Eugen Daţco:
„Pur şi simplu, tariful dat, care astăzi este aplicat, a fost aprobat de minister atunci cînd costul combustibilului era de 12 lei pentru un litru. Astăzi noi ajungem aproape la 16 lei, cu o majorare de aproape 4 lei. În cazul cînd combustibilul în cheltuielile transportatorilor astăzi constituie mai mult de 60 de procente, o aşa majorare a costului la combustibil aduce cheltuieli foarte mari. Transportatorii noştri nu-şi recuperează cheltuielile pe care le au şi de aceea activează de acuma practic în decurs de vreo 4-5 luni în pierdere majoritatea din ei. De ceea nemajorarea tarifelor va duce la aceea că ramura transportului auto se va ruina.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, iată că ministrul transporturilor, dl Anatol Şalaru, şi aici citez, spunea zilele trecute şi sper că a fost citat mai mult sau mai puţin exect de presă, „recroirea reţelelor de rute, liberalizarea preţurilor şi închiderea rutelor neprofitabile, asta trebuie de făcut, dar nu să mergem pe scumpiri. Ca această activitate să fie profitabilă, firmele de transport trebuie să aibă maşini moderne, dar şi şoferi cu experienţă”, a spus ministrul Trasportului Anatol Salaru, dacă e, repet, să credem modul în care a fost citat de presă. De fapt, dle Daţco, ce vi se pare acceptabil şi mai puţin acceptabil în poziţia pe care a adoptat-o dl ministru?

Eugen Daţco:
„Vedeţi, în ramură în aceşti ani s-au acumulat un şir întreg de probleme care, cu adevărat, este necesar de rezolvat. Practic în ultimii trei ani au fost deschise rute directe din fiecare sat în direcţia Chişinăului. Luînd în considerare faptul că populaţia la sate s-a diminuat destul de esenţial, în fiecare sat nu există un flux de călători care să acopere cheltuielile transportatorilor care deservesc ruta dată. De aceea rebalansarea reţelei prin închiderea unor rute care nu sunt profitabile ar aduce transportatorilor diminuarea unor pierderi pe care astăzi sunt nevoiţi să le aibă.

Pe de altă parte, datorită fluxului mic de călătopri pe rute, practic unităţile cu capacitatea de 50 de locuri au dispărut. Astăzi fiecare rută este deservită cu capacitatea în cel mai bun caz de 19-21 de locuri. Şi se crează situaţia cînd zilele cu flux major, adică vinerea, sîmbăta, spre sate şi duminica, lunea, din sate în direcţia Chişinăului sau centrul raional, aceste unităţi de transport sunt supraîncărcate, în timp ce în restul săptămînii aceste unităţi circulă practic aproape goale.”

Europa Liberă: Da o precizare, dle Daţco, de ce au dispărut vehicolele mai încăpătoare, ca să zic aşa?

La Strășeni
Eugen Daţco:
„Păi cum poate un autobuz care are 50 de locuri să transporte zilnic 10-12 de oameni? Aceşti oameni ca să circule în condiţiile date ar trebui să plăteaască un tarif mai mare. Doar cu ce se deosebeşte Moldova de Europa? Unităţile de transport noi le procurăm în Europa. Suntem nevoiţi să procurăm unităţi de transport de mîna a doua deoarece preţul unităţilor de transport noi sunt inaccesibile pentru noi, deoarece un autobuz nou de 50 de locuri costă în jurul la 200 de mii de euro. Dacă traducem în lei moldoveneşti şi adăugăm TVA-ul, iese undeva la 4 milioane.

Noi suntem nevoiţi să procurăm unităţi de transport de o vîrstă de 10 ani, da microbuzele de 7 ani, ele astăzi costă, microbuzul de 7 ani, adusul în Moldova la 35 de mii de euro. Dar în Europa tariful este destul de înalt, aproape un euro, şi cheltuielile moldovenilor nu sunt mai mici decît în Europa
In afară de salariu care este cel mai mic în Europa – benzile de schimb la noi îs mai scumpe decît în Europa, combustibilul e la nivel de Europa, anvelopele şi piesele de schimb - e la nivel de Europa şi de aceea transportatorii din Moldova nu au de unde face o economie ca transportul să coste ieftin.

Transportul ieftin înseamnă transport necalitativ şi populaţia ar trebui să înţeleagă acest lucru. Transportatorii nu doresc majorarea tarifelor, deoarece majorarea tarifelor aduce la diminuarea călătorilor şi iarăşi diminuarea veniturilor. De aceea perioadele cînd să majorează costurile la piesele de schimb şi la anvelope, şi la combustibili sunt cele mai grele pentru transportatori. Tarifele, dorim noi sau nu doreşte ministrul, totuna vor fi majorate, deoarece transportatorii vor fi nevoiţi să se oprească neavînd bani suplimentari pentru a efectua rutele.

Şi de aceea majorarea este inevitabilă. Şi o majorarea bruscă, pentru că vedeţi că combustibilul se majorează cu cîte 30-40 de bănuţi de fiecare dată, parcă nu este atît de esenţial, iar noi, în aceşti doi ani în care ministerul nu doreşte să majoreze tariful vom fi nevioiţi să majorăm mai esenţial şi va fi foarte dureros pentru călători. Şi va duce la o cădere bruscă a fluxului şi iarăşi o să avem probleme.”

Europa Liberă: Deci, pare a fi un fel de cerc vicios - nu poţi majora tariful că scade numărul călătorilor, nu poţi să nu majorezi tariful, pentru că scade numărul transportatorilor, cum ar veni?

Eugen Daţco:
„Noi ajungem la zicala aceea: „De ce e prost? Că e sărac. De ce e sărac? Pentru că e prost. Şi iată noi în acest cerc ne învîrtim şi căutăm o ieşire nedorind să majorăm esenţial tarifele şi ca să prestăm servicii de un nivel corespunzător.”

Europa Liberă: Transportul ilegal – cum i se spune – şi înţelegem că ar fi un fel de „piraterie” uşoară pe drumurile ţării - este într-adevăr o problemă atât de mare pentru domeniu cum se remarca într-o scrisoare adresată autorităţilor?

Eugen Daţco:
„Aceasta e o problemă foarte esenţială şi ea constă în următoarele: în republică sunt undeva vreo 21 de unităţi de transport de călători înregistraţi; deservesc rutele regulate undeva 4-5; vreo mie şi ceva sunt la întreprinderi, la alte unităţi economice. Ceilalţi, avînd licenţa, că astăzi este foarte uşor să obţii licenţa, activează ilegal, efectuează transporturi ocazionale, turistice sau pur şi simplu îşi găseşte 4-5 călători, pe care îi transportă din sat în Chişinău, acolo unde doresc ei. Deoarece rutele regulate circulă de la gară la gară, aceste ilegale ia omul de acasă şi îl duce unde doreşte.

Şi omul desigur primeşte un serviciu care îi mai convenabil şi începe a prefera să circule cu transportul ilicit. Plus că transportul ilicit practic nu are nici o legătură cu statul, nu plăteşte impozite, operează cu cash-ul şi îşi permite să cumpere piese de pe piaţa neagră unde sunt mai ieftine cu vreo 40 de procente, combustibil găseşte mai ieftin la piaţa neagră. Deci, el este într-o situaţie mai conformtă decît cel care circulă pe rute regulate.”

Europa Liberă: Deci, e un fel de piraterie pe drumurile Patrieie, trebuie să înţelegem, aşa mai uşoară?

Eugen Daţco:
„Sigur că da. Iată duce-ţi-vă la gară şi vedeţi ce se întîmplă în jurul gării. Sau la graniţă staţi în direcţia României...”

Europa Liberă: Care e leacul, dle Daţco?

Eugen Daţco:
„Statul şi-a demonstrat incapacitatea sa de a face ordine în direcţia dată şi asta pe noi ne supără extrem de puternic pentru că cei care circulă pe rute regulate sunt supuşi unor controale permanente, cei care circulă neregulat şi ilicit - au posibilitatea de a activa liber şi fără nici un control.”

Europa Liberă: Iată, cum spuneţi dv şi o fi aşa, statul este incapabil să pună la punct „piraţii”, în altă privinţă însă, se pare că are destule capacităţi şi potenţă, dacă e vorba de exemplu despre categoriile de pasageri care se bucură de facilităţi şi pe care le sprijină, dar nu oferă banii necesari pentru acest lucru, aşa cum dv. chiar se pare, sau Uniunea Transportatorilor, sugeraţi ?

Eugen Daţco:
„Trei ani în urmă transportatorii, din cauza unui mecanism foarte complicat de restituire a pierderilor pe care le au din urma transportării călătorilor care posedă înlesniri - şi aici trebuie să vorbim despre cine posedă înlesniri, deoarece dacă ar poseda înlesniri categoriile vulnerabile noi am mai tăcea, dar...”

Europa Liberă: Ia spuneţi-ne chiar - cine sunt privilegiaţii...

Eugen Daţco:
„Înlesnirile le posedă poliţia, carabinierii, ajutorii deputaţilor şi diferite categorii, sunt șase categorii care le posedă, în care poliţia, după datele pe care le-am primit de la gară în anul trecut, numai gara le-a eliberat bilete de două milioane de lei. Şi de la 1 milion 200 care erau trei ani în urmă bani pentru compensare, bugetul anului 2011 prevede 100 de mii pentru automobilişti, calea ferată şi aviaţie.”

Europa Liberă: „Transportatorii se pronunţă pentru liberalizarea tarifelor în transportul de călători, considerînd această acţiune drept prioritate de bază pentru ajustarea politicii tarifare în transportul de călători”… - este practic un citat. Există diferenţe în care înţelege Uniunea această liberalizare şi Ministerul condus de dl Şalaru?

Eugen Daţco:
„Diferenţe mari aicea nu-s. Liberalizarea este liberalizare. Ca la piaţă – ai venit, îţi alegi ceea ce îţi convine după preţ; şi piaţa îţi propune ceea ce se procură la preţul care se propune. Transportul a rămas ca un ostatic al sistemului sovietic şi se păstrează iată de douăzeci de ani în situaţia dată. Dacă nu liberalizăm piaţa serviciilor ca în Europa, noi pur şi simplu o să avem servicii necalitative, o să circulăm în unităţi de transport care nu corespund nici măcar cerinţelor noastre, o să rămînem unde suntem...”

Europa Liberă: Înţelegem că majorarea este o soluţie de neevitat, dar spuneţi-ne măcar o sungură acţiune pe care ar trebui s-o facă transportatorii înşişi, ca să îmbunătăţească aceste servicii, ca să nu rămînă săracul călător nici călare, nici pe jos, cu vizitiul mai bogat un pic, dar el sărac şi vai de capul lui...

Eugen Daţco:
„Transportatorii trebuie să înţeleagă singuri că extinderea reţelei de rute existente îi falimentează practic pe toţi. De aceea noi sperăm că într-un timp apropiat noi, împreună cu ministerul, care va ceda o parte din funcţiile sale şi transportatorii vor putea participa la optimizarea reţelei, şi va fi creată o reţea care va corespunde cerinţelor şi transportatorilor, într-o măsură oarecare, şi a călătorilor.”

Europa Liberă: Mulţumim.
XS
SM
MD
LG