Linkuri accesibilitate

O inflaţie prea mare ar putea încetini creşterea economică sau chiar să o readucă pe minus.


Iurie Gotişan: „Economia sau sistemul economic în general nu este ceva static. Este ca un organism viu. De aceea, revizuirea prognozelor de către banca centrală făcute acum o jumătate de an este ceva firesc. Suntem intr-o perioada încă de mare incertitudine, de aceea este firesc sa se lucreze cu diferite scenarii. Însa chiar si cifra de inflaţie revizuită de 8,5% pentru acest an de către Banca Naţională, după mine pare a fi una nerealistă.”

Europa Liberă: adică ar putea fi şi mai mare?


Inflaţia, marea provocare

Iurie Gotişan
: „Nu este exclus. În pofida unei creșteri economice în 2010, se poate trece foarte ușor în zona negativă, în condiţiile unor astfel de şocuri, având în vedere că revenirea economiei moldovenești este destul de firavă. Spre exemplu, exportul direct, care a mers relativ bine în 2010, depinde de ceea se întâmplă în Europa cu care avem cam jumătate din schimburile comerciale. Or, în această zonă, lucrurile nu merg bine, înregistrându-se chiar recesiuni economice în unele țări, datorii suverane, creşterea preţurilor şi respectiv a inflaţiei. Factori care mai mult sau mai puțin afectează și piața internă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Instituţiile financiare internaţionale, cum este şi Fondul Moneta Internaţional, ar putea să-şi modifice şi ele prognozele în privinţa Republicii Moldova?

Iurie Gotişan: „Da, bineînţeles, mai ales ca prognoza FMI a fost chiar mai optimist decât cea a BNM de 7,5%. Vedeți, economia Moldovei este expusă într-o proporţie destul de mare la exterior, iar valoarea comerţului extern are o mare pondere în Produsul Intern Brut. Or, dacă Moldova importă producţie la greu din afară, respectiv, se poate vorbi şi despre o inflaţie importată. Ultimele scumpiri la gaze, agenţii energetici, etc., după mine, nu au cum să nu se răsfrângă asupra nivelului inflaţiei, în general, şi a consumatorilor, în particular. Am spus și cu alte ocazii că inflaţia va fi marea provocare pentru autorităţi şi în funcţie de comportamentul acesteia se vor comporta şi ceilalţi indicatori macroeconomici cu impact pentru publicul larg.”

Europa Liberă: Creşterea preturilor din ultima perioadă, acompaniată de aprecierea leului în raport cu moneda euro, ce efecte ar putea avea asupra economiei, a oamenilor de rând?

Iurie Gotişan: „Pe de o parte devalorizarea leului faţă de euro si creşterea inflaţiei este de fapt benefica pentru producători şi agenţii economici, producţia acestora fiind în cele din urmă mai scumpa, inclusiv atunci când este destinată spre export, dat fiind faptul ca în costul final intra o serie de utilităţi, surse de materii prime, preţul cărora în ultima perioada a crescut destul de mult. Astfel, producătorii şi exportatorii au câştiguri mai mari şi de la devalorizarea leului.

Pe de alta parte, dezavantajaţi sunt consumatorii finali. Respectiv, oamenii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru produse, servicii, etc. Însă de unde să-i scoată, odată ce nu s-au anunţat careva majorări, care ar merge în pas cu creşterea preţurilor. Mă refer la majorări de salarii, pensii. Ba mai mult, cred că autorităţile vor încerca să facă chiar nişte reduceri de cheltuieli, pentru a nu intra în nişte gropi, să zic eu, financiare, greu de ieşit mai apoi. Totodată, cred eu ca stabilitatea leului față de dolar, valuta de care este ancorat leul nostru, este benefică, mai ales pentru a tine în frâu inflația.”

Europa Liberă: Dvs. cum credeţi că va evolua în viitorul apropiat rata inflaţiei?

Iurie Gotişan: „Statistica oficială arată că deja după patru luni de zile avem o inflaţie de cca 8%. Dacă ţinem cont de această dinamică, rata inflaţiei lejer ar putea trece de nivelul de 10 la sută pentru întreg anul. Şi chiar dacă în lunile de vară, după cum se ştie, s-ar putea înregistra deflaţie, aceasta nu va salva situaţia. Mai ales că mai avem încă opt luni depline pentru acest an.

Eu cred că Banca Naţională va continua să practice şi în 2011 un regim valutar mai mult sau mai puțin dirijat, mai ales pentru a menține inflația în limitele rezonabile şi o asemenea situaţie o putem observa chiar actualmente pe piaţa valutară - mă refer la aprecierea leului față de dolar. Dar dinamica cursului în mare parte va depinde şi de evoluţiile pe pieţele regionale şi internaţionale, şi de viteza cu care ţările din zona euro vor ieşi din criza actuală, care nemijlocit se va răsfrânge şi asupra situaţiei de la noi.
XS
SM
MD
LG