Linkuri accesibilitate

Gazele rusești și datoriile la Gazprom ca pîrghie de influență politică


Ion Muntean: „Moldova trebuie să aibă o atitudine verticală.”


Datoriile comune ale Moldovei şi regiunii transnistrene pentru gazul consumat au atins cifra de două miliarde şi jumătate de dolari, dintre care doar 350 de milioane ar fi pentru consumul din dreapta Nistrului, pe cînd restul, de peste două miliarde, este datoria regiunii transnistrene. Cum poate fi separată această datorie, de ce compania rusă de stat Gazprom continuă să livreze gaze Transnistriei şi nu bate alarma că acestea nu sunt plătite?

Interviul matinal Europa Liberă: cu Ion Munteanu (IDIS)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:11 0:00
Link direct


În mai puţin de trei ore, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” va lansa studiul „Separarea datoriilor şi activelor Moldovagaz – o nouă abordare superficială a unor probleme istorice”. Studiul se referă, între altele, la propunerea lansată anterior de ministrul economiei, Valeriu Lazăr, de a reorganiza Moldovagaz, prin separarea ei de compania transnistreana Tiraspoltransgaz si partajarea cotelor pentru livrările de gaze. L-am întrebat în ajun pe Ion Muntean, expert în energetică la Institutul Viitorul, de ce propunerea lansată de ministrul economiei ar avea o abordare superficială.



Ion Muntean: „Problema datoriilor este o problema istorica si intentionat sau nu, dar aceasta devenea o problema atunci cand se scumpeau gazele naturale, care sunt livrate in Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vreti sa spuneti ca Guvernul de la Chisinau doar ocazional vorbeste anume de divizarea datoriilor?

Ion Muntean:
„Divizarea datoriilor demult trebuia sa se facă. Nu suntem de acord cu scindarea Moldova-Gaz. Separarea datoriilor este una, scindarea SA Moldova-Gaz este cu totul altceva, care implica cedarea, pana la urma, a unor active care se afla in partea stanga a Nistrului.”

Europa Liberă: In opinia dvs., care ar fi preţul unei eventuale scindari ale companiei Moldova-Gaz?

Ion Muntean:
„Ar fi un interes din partea Gazprom ca sa-si adjudece proprietatea din partea stanga a Nistrului, pentru a avea o influenta si posibilitatea de gestionare a relatiilor din aceasta regiune, un element fiind infrastructura lejera din stanga Nistrului.”

Europa Liberă: Dar dacă datoria va fi divizata, Republica Moldova isi poate pastra activele in compania transnistreana? Sau ce ar trebui sa se intample astfel incat interesele Moldovei sa fie protejate?

Ion Muntean:
„Corect ar fi fost sa nu se permita creearea acestei situatii. Moldova trebuie sa aiba o atitudine mai verticala. Ce tine de separarea datoriilor, este necesar ca aceasta sa se faca intr-o forma in care sa fie implicata si Gazprom, care, de fapt, este actionar majoritar in Moldova-Gaz, şi conştient de situatia din regiunea transnistreana, unde pretul pentru consumatorii finali este foarte mic, si cu mult mai mic decat pretul de achizitie, si unde nu exista intentii de achitare a consumului de gaz natural din partea stanga a Nistrului - a permis acumulare acestor datorii. De fapt, aceste datorii s-au acumulat mai multi ani de zile, din cauza unor intelegeri intre partea transnistreana direct cu Gazpromul, fara a pune la acelasi nivel consumatorii din partea dreapta cu cei din partea stanga a Nistrului.”

Europa Liberă: Dle Muntean, banuiesc ca intrebarea si-o pun o buna parte dintre cetateni: De ce până acum Gazprom continuă sa livreze gaze regiunii transnistrene si nu bate alarma ca acestea nu sunt platite?

Ion Muntean:
„De fapt este in stilul sovietic de colaborare si de mentinere a influentei intr-o anumita regiune. La momentul dat putem spune ca Gazpromul subventioneaza regimul de la Tiraspol prin livrarea de gaz, fiind constient ca partea transnistreana nu achita pentru gazul consumat, sau tariful este foarte-foarte mic. Pana la urma, in spatele acestor tarife exista intentii politice si ne dam seama ca totusi se subventioneaza regimul din partea stanga a Nistrului.”

Europa Liberă: O astfel de inegalitate, sa zic, e contrara oricaror logici economice.

Ion Muntean:
„Sigur, si nu doar economice. Odata ce in partea dreata a Nistrului exista o autoritate nationala care isi exercita rolul de reglementator pe piaţa energetica, in partea stanga a Nistrului tarifele sunt stabilite prin decret prezidential, fara argumentul economic. In mod nomal, aceasta diferenta de tarif generează anumite carenţe in sectorul economic si politic al Moldovei.”

Europa Liberă: Cum influenteaza gazul consumat de transnistreni la producerea curentului electric si tariful livrarilor pentru consumatorii din dreapta Nistrului?

Ion Muntean:
„Pana la urma, energia electrica produsa la centrala de la Cuciurgani este produsa in baza gazului natural furnizat de Gazprom, care vine din Federatia Rusă. Noi, odata ce ne alimentam de la centrala de la Cuciurgani, aceeasi energie electrica este folosita pentru alimentarea consumatorilor din partea stanga a Nistrului. In mod normal, diferenta ar trebui sa fie doar din cauza transportului sau a diferentei de distanta la care este transportata energia electrica.”

Europa Liberă: Ce posibilitati de stingere a datoriilor istorice fata de Gazprom ar exista la moment?

Ion Muntean:
„O posibilitate ar fi cea legata de tranzitul gazelor ruseşti prin Balcani. Mai intai ar trebui sa fie stabilit un pret real sau normal de tranzit al gazelor ruseşti spre Balcani, pe teritoriul Republicii Moldova, care ar acoperi toate cheltuielile de intreţinere si de toate lucrarile privind efectuarea acestui tranzit şi o taxa ca venit. Ca orice tara tranzitorie, Moldova trebuie sa aiba un venit de pe urma acestui tranzit. Respectiv, acest tranzit ar putea sa mearga inapoi la Gazprom pentru a stinge acele datorii, ma refer la datoriile din partea dreapta a Nistrului. Din partea stanga a Nistrului sunt mult mai mari si trebuie intai de clarificat clar cine este responsabil de acumularea lor, cu implicarea Gazpromului, si sa fie identificate solutiile.

Mai exista posibilitati, de exemplu, semnarea a careva parteneriate sau acorduri cu Gazpromul, sau implicarea Gazpromului in proiecte energetice avantajoase pentru Moldova si pentru Gazprom. Si in baza acestor proiecte sau parteneriate sa fie identificate unele posibilitati. Mai exact, ar fi un exemplu implicarea Gazpromului in proiectul Ungheni-Iasi, cu siguranta ar putea fi gasita o formula, prin care ar fi interesat si Gazpromul sa livreze in vest gaze naturale.

O alta solutie, pe care la moment o consideram mai mult teoretica este de a vinde aceste datorii. Este o practica internationala recunoscută in cadrul economiilor cu istorie democratica-europeana. Vindem aceste datorii unor companii care au putere mai mare de negociere, ca mai apoi sa fie stinse.”

Europa Liberă: Dle Muntean, ultima intrebare, cat de reale sunt temerile mai multor experti care cred ca o separare a datoriilor intre Moldova si regiunea transnistreana ar insemna o independenta economica si ulterior politica a regiunii din stanga Nistrului?

Ion Muntean:
„Este ultima intrebare si cea mai dificilă. Mai intai trebuie sa separam aceste datorii. Daca se vor separa datoriile, va fi loc pentru o colaborare echidistanta si reciproc-avantajoasa intre SA Moldova-gaz, intre Republica Moldova, respectiv Gazprom. Temerea noastra este ca se va incerca impunerea altor conditii care nu ar fi avantajoase pana la urma pentru Republica Moldova si aceste datorii vor fi tinute ca parghii pentru a satisface anumite interese care, cu parere de rau, se vor rasfrange negativ asupra consumatorilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sa speram ca Guvernul de la Chisinau va avea verticalitate si se va grabi incet sa rezolve aceasta problemă.

Ion Muntean:
„Si mai multa vointa in solutionarea tuturor problemelor si angajamentelor care si le-a asumat pina acum.”
XS
SM
MD
LG