Linkuri accesibilitate

Pakistan: relația cu Statele Unite are o importanță majoră


Premierul Pakistanului Yousuf Raza Gilani vorbind astăzi în Parlament la Islamabad
Premierul Pakistanului Yousuf Raza Gilani vorbind astăzi în Parlament la Islamabad

Premierul Gilani respinge cererea opoziției de demisie a liderilor pakistanezi după raidul american.


Premierul Pakistanului a spus, astăzi, că relaţia cu Statele Unite rămâne puternică, dar a avertizat împotriva unor acţiuni unilaterale pe teritoriul suveran al ţării sale. Yousuf Raza Gilani a făcut declaraţiile în Parlament, unde a vorbit despre operaţiunea comandoului american care l-a ucis pe Osama bin Laden în ascunzişul acestuia din apropierea capitalei pakistaneze cu o săptămână în urmă.

Premierul pakistanez a spus că uciderea celui care a condus reţeaua teroristă al-Qaeda a fost o răsplată potrivită şi un act potrivit de justiţie. Yousuf Raza Gilani a promis că armata va cerceta cum a fost posibil ca Osama bin Laden să locuiască de ani de zile în Pakistan, fără a fi descoperit.

Premierul pakistanez a spus că afirmaţiile despre complicitatea cu liderul al-Qaeda sau incompetenţa autorităţilor pakistaneze sunt absurde. „Respingem apăsat asemenea acuzaţii”, a spus Gilani. El a adăugat că neputinţa de a-l găsi pe bin Laden în toţi aceşti ani este un eşec comun al serviciilor speciale din lumea întreagă.

Cel mai căutat om de pe planetă a fost ucis săptămâna trecută de un comando american în ascunzişul său din oraşul Abbottabad în apropiere de capitala pakistaneză, punând guvernul Pakistanului într-o situaţie jenantă. Iar la Washington au apărut suspiciuni în ceea ce priveşte o posibilă cârdăşie a Pakistanului cu militanţii conduşi de bin-Laden.

Intervievat duminică la postul de televiziune CBS, preşedintele american Barack Obama care a aprobat şi urmărit personal operaţiunea de săptămâna trecută a spus că liderul al-Qaeda trebuie să fi avut vreo reţea de sprijin în Pakistan. Barack Obama a adăugat că Statele Unite nu cunosc natura acestui sprijin, dacă a fost furnizat de oameni din guvernul pakistanez sau din afara lui. „Este ceea ce trebuie să cercetăm şi, mai important decât atât, este ca guvernul pakistanez să facă investigaţii”, a spus preşedintele american.

Consilierul său pentru securitatea naţională, Tom Donilon a adăugat că Pakistanul trebuie să clarifice cum a putut locui Osama bin Laden timp de ani de zile în apropiere de capitală şi alături de principala academie militară pakistaneză. Donilon a mai spus că autorităţile pakistaneze trebuie să ofere Statelor Unite acces pentru investigaţii la cele trei văduve ale lui Osama bin Laden, reţinute după raidul comandoului american.

Autorităţile pakistaneze se află sub o presiune dublă. Pe plan intern, opoziţia a cerut demisia liderilor pakistanezi după raidul american. Motivele cererii au fost explicate pentru Radio Mashaal, serviciul pakistanez al Europei Libere-Libertatea, de generalul în retragere, Hamid Gul, fostul şef al serviciilor secrete pakistaneze.

Generalul a spus că politica de cooperare cu America s-a încheiat cu un fiasco, americanii călcând în picioare suveranitatea şi securitatea Pakistanului. „Acum, trebuie să răspundă politicienii de la putere care au aprobat această strategie, nu armata sau serviciile speciale”.

Într-un răspuns indirect, premierul pakistanez a declarat că acţiunile unilaterale ca raidul comandoului american de săptămâna trecută comportă riscul unor consecinţe serioase. Cu toate acestea, el a declarat că Pakistanul acordă în continuare o importanţă majoră relaţiei cu Statele Unite.

Premierul Gilani a mai spus că eliminarea terorismului de pe pământul pakistanez este un obiectiv în jurul căruia se uneşte întreaga ţară.

În timp ce premierul pakistanez vorbea în Parlament, presa relata despre o demonstraţie a talibanilor în Waziristan-ul de Sud, o provincie tribală la graniţa cu Afganistanul. Câteva sute de talibani adunaţi la demonstraţie ar fi ameninţat să se răzbune pentru uciderea lui bin Laden atât împotriva Washingtonului, cât şi Islamabadului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG