Linkuri accesibilitate

O rețea de socializare româno-basarabeană (Evenimentul zilei)


Daca Europa nu rămâne un spațiu al deschiderii, al interacțiunii trans-etnolingvistice și culturale, și devine o cetate inexpugnabilă, ar putea reînvia vechii zei ai discordiei fratricide (O. Pecican/România Liberă).



S-a infiintat o retea de socializare romano-basarabeana, care incearca sa refaca in spatiul virtual podul de flori din 1990 – anunta Evenimentul zilei preluand un comunicat al platformei Actiunea 2012. Dupa cum precizeaza cotidianul de la Bucuresti, platforma reuneste organizatii nonguvernamentale si grupuri de initiativa care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

Mai multe comentarii exprima nelinistea ca Uniunea Europeana ar putea pune renunta la una dintre marile sale cuceriri: spatiul Schengen. In Romania libera, Ovidiu Pecican arata ca orice restrangeri ale drepturilor presupuse de Schengen reprezinta o lovitura aplicata „direct in inima proiectului european, configurat in spiritul parintilor fondatori”.

Daca Europa nu ramane un spatiu al deschiderii, al interactiunii trans-etnolingvistice si culturale, si devine o cetate inexpugnabila, ar putea reinvia vechii zei ai discordiei fratricide. Fara aceasta miscare libera a cetatenilor europeni, Uniunea va fi o rezervatie de batrani, bine pazita de straini, – scrie Pecican, care pune acest tip de viziune pe seama guvernarilor de dreapta.

Si Ovidiu Nahoi abordeaza subiectul, in Adevarul. Alaturi de spatiul Schengen, el pomeneste programul de studii Erasmus, care permite oricarui tanar dintr-o tara europeana sa studieze in oricare alta tara europeana, la costuri mici. Acestor doua valori li se datoreaza cele mai multe dintre schimbarile in bine in constiinta romanilor. Generatia Erasmus ar putea aduce schimbari fundamentale in tara, iar reactia slaba a autoritatilor romane fata de propunerilor liderilor francez Nicolas Sarkozy si italian, Silvio Berlusconi, de a de ingradi trecerea granitelor interne este „de-a dreptul nocivă”.

In saptamanalul Dilema Veche, Mircea Vasilescu crede ca disputa legata de prevederile acordului Schengen poate avea efecte perverse. Tarile nordice, precum Olanda, Danemarca, Finlanda percepute ca tolerante si armonioase, se confrunta acum cu accente populiste. „Politicienii populisti au devenit tot mai sofisticati”- scrie comentatorul. Nu se mai declara otova impotriva strainilor, ci le induc alegatorilor teama ca vor ramane fara locuri de munca din cauza migratiei necontrolate si ideea ca armonia sociala se va strica iremediabil. Ca, disparand statul asistential, pur si simplu nu vor mai avea pensie”.
XS
SM
MD
LG