Linkuri accesibilitate

Buturuga georgiană din calea Rusiei spre OMC


Ce ar putea să obţină Georgia în schimbul votului său pentru aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului?


Atît Washingtonul cît şi Moscova şi-au exprimat dorinţa limpede ca Rusia să devină membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Moldova este parte a acestei importante organizaţii de acum 10 ani. Singurul obstacol în drumul Rusiei către aceasta organizaţie continuă să fie Georgia.


Buturuga georgiană din calea Rusiei spre OMC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct




Rusia aşteaptă de 17 ani să adere la OMC şi acum se pare că are sprijinul ferm al Statelor Unite si al Uniunii Europene.

Georgia - membra a organizaţiei – ca şi Moldova are însă una din puţinele ei şanse să obţină de la Rusia anumite concesii legate de situaţia din Abhazia si Osetia de Sud.

Pentru Statele Unite, aderarea Rusiei la OMC ar fi o dovadă că politica administraţiei Obama de „resetare” a relaţiilor cu Moscova, poate aduce rezultate concrete.

Tbilisi insistă că trebuie să poată să monitorizeze comerţul de-a lungul graniţei dintre Rusia şi cele doua regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, recunoscute drept state de Moscova după războiul din 2008. Georgia susţine că ţările membre ale organizaţiei trebuie să fie capabile să îşi controleze singure graniţele. Bakur Kvaşilava, coordonator al programului internaţional al Institutului Georgian pentru afaceri publice.

Bakur Kvashilava
„Suntem în situaţia cînd pentru prima data Georgia are posibilitatea să opună veto ambiţiilor Rusiei. In trecut, a fost mereu invers : la OSCE, la ONU. Şi acum aceasta ţară mică va căuta să folosească acest instrument cît mai bine posibil.”

Nu este însă prea sigur ce ar putea să facă Georgia. Pînă acum ţările care au aderat la OMC au făcuto prin consensul unanim al tuturor membrilor organizaţiei. Dar, potrivit tratatului OMC este nevoie de doar aprobarea a doua treimi din ţările membre. Alegerea acestei căi ar putea duce la rezolvarea situaţiei fără ca Georgia să obţină mare lucru din negocierile pe care le are cu Rusia. Următoarea rundă este planificată pentru sfîrşitul lunii.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov tocmai a făcut o vizită în Abhazia şi Osetia de Sud cu cîteva zile înainte de ultima rundă de convorbiri din 26 aprilie, ceea ce ar putea sugera că Rusia nu ar mai avea nevoie de votul Georgiei. Este o variantă pe care o susţine Hans Georg Heinrich, de la un centru de cercatpri austriece.

„Nu cred că Rusia este prea îngrijorată de Georgia. Ruşii îi lasă pe americani să facă presiuni asupra Georgiei şi dacă asta nu va aduce rezultate, atunci o să caute să obţină majoritatea voturilor. Nu este o preocupare importantă a ruşilor..."

Sigur, pentru imaginea Rusiei în lume această variantă nu este foarte flatantă : Rusia ar deveni singura ţară a OMC care a intrat astfel în organizaţie. Ce mesaj ar putea transmite membrilor OMC aceasta varianta? L-a întrebat serviciul georgian pe vicepreşedintele Noii Şcoli de Economie de la Tbilisi?

Gia Jandieri
„Cred că mesajul nu va fi numai pentru Georgia. Se va dovedi că naţiunile puternice le domină pe cele mai puţin puternice, ceea ce ar putea zgudui întreaga ordine internaţională actuală. Orice ar fi permis. OSCE nu a putut să mai aibă birou în Georgia, Naţiunilor Unite nu li se permite să trimită trupe de menţinere a păcii. Si dacă chiar într-o organizaţie care nu este politică, precum OMC o mare putere poate face ce vrea, atunci orice ar putea fi permis mai departe".

Pînă acum poziţia Washingtonului faţă de atitudinea adoptată de Georgia a fost ambigua. Consilierul preşedintelui Obama pe probleme europene şi euroasiatice, Michael McFaul a declarat că este în interesul Statelor Unite ca Rusia să facă parte din OMC dar tot el a spus şi că problema este, în ultimă instanţă „ bilaterală” şi a negat că Washingtonul ar face presiuni asupra Tbilisi-ului.

Adjunctul secretarului de stat Tina Kaidanow, care s-a aflat în Georgia la puşin timp după vizitele lui Lavrov in Abhazia şi Osetia de Sud a subliniat că Statele Unite susţin integritatea teritorială a Georgiei şi a cerut Moscovei să respecte înţelegerea de încheiere a focului din august 2008.

Tina Kaidanow
„Statele Unite sprijină admiterea Rusiei în OMC, dar crede şi că Georgia are îngrijorări legitime care trebuie abordate.”

Ce ar putea să ofere Washingtonul Georgiei pentru a–şi modifica pozitia ?
Cel mai importat, scriu corespondenţii noştri, acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana, care este acum în stare de aşteptare.

Statele Unite promit şi un pachet masiv de ajutoare în cadrul Corporaţiei Provocările Mileniului, cu o valoare cuprinsa intre 100 si 250 de milioane de dolari.

In al treilea rînd, Washingtonul ar putea obliga Rusia să accepte să ridice embargoul pe vinul şi apa minerală din Georgia, ceea ce ar ajuta mult economia acestei ţări.

Dar nu e limpede că aceste oferte vor schimba pozitia autorităţilor de la Tbilisi. Thomas de Waal, expert in regiunea sud caucaziană a declarat Europei Libere că ceea ce s-ar putea obţine pentru ca toata lumea să pară mulţumită, ar fi acceptarea, din partea Rusiei a unei misiuni internaţionale de monitorizare a graniţei de facto dintre Georgia şi regiunile ei separatiste, fără participare georgiană. Acest lucru ar putea fi văzut drept o victorie a Georgiei, dar în acelaşi timp şi Rusia ar putea considera o victorie proprie prin excluderea militarilor georgieni din aceasta misiune.

Expertul austriac Heinrich crede că Moscova va da timp de gîndire Georgiei pînă spre toamnă, şi dacă nu obţine votul Tbilisiului va merge pe varianta votului majoritar. Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedeev vrea ca problema OMC să fie rezolvată pînă la sfîrşitul anului.
XS
SM
MD
LG