Linkuri accesibilitate

9.05 - București: De ce mă deranjează Draculomania


Primul gînd care ar trebui să preocupe un nou ministru al turismului cînd îşi preia funcţia ar fi ce trebuie să întreprindă pentru a elimina din turismul de la noi tot ce ţine de coşmar, adică de serviciile proaste, execrabile pe alocuri, tot ce ţine de debandadă, de corupţie, de jaf, de indolenţă.



9 mai 2011

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu:
Octavian Paler).

De ce mă deranjează Draculomania.


Domnul Agaton, ministrul turismului în guvernul Năstase, a redescoperit o pasiune a sa mai veche: aceea de a folosi draculomania unor străini pentru redresarea turismului nostru. De cînd a preluat ministerul turismului, domnul Agaton a ţinut în mai multe rînduri să revină la aceasta temă, luptîndu-se cu adversarii proiectului său de a construi o Dracula Land şi declanşînd chiar polemici între cei care ar vedea umbra contelui Dracula la Bran şi cei care zic ca zona Prundului Bîrgăului din Bistriţa ar fi un loc mult mai potrivit. Nimic nu pare să-l opreasca pe domnul ministru, cavaler al ordinului Dracula dinainte de ʼ96, să-şi ducă la îndeplinire intenţiile de a da Romaniei o Draculaland şi, probabil, o vom avea... [...]

La urma urmei pragmatismul a devenit azi la noi mai mult decît o filozofie, a devenit criteriu suprem. Ce nu e pragmatic interesant nu e nici măcar interesant! Aşadar, nu am nimic împotrivă să speculam şi noi draculomania amatorilor de senzaţii tari şi de fantezii negre. Dacă e rentabil să ne lipim de obraz o mască făcută de alţii, închidem ochii: cel mult am putea pretinde că moda Dracula, care continua sa facă prozeliţi prin lume poate să fie exploatată în mod inteligent şi cuviincios.

Si fără să încurajam confuzia pe care unii se grăbesc s-o consolideze dintre contele Dracula şi Vlad Ţepeş. Sau, fără să cădem în ridicol organizînd baluri mascate unde în cupe şampania e înlocuită cu ceva ce pare sînge proaspăt, cum s-a întîmplat înainte de ʼ96 la un congres internaţional Dracula, pus la cale cu tam-tam tot de domnul Agaton cu mari speranţe turistice care, daca îmi aduc bine aminte, a eşuat lamentabil.

Pe scurt, nu pasiunea domnului ministru pentru draculomanie mă deranjează, deşi s-ar impune şi aici nişte rezerve asupra cărora nu mai vreau să insist, ci o nedumerire: după logica mea, primul gînd care ar trebui să preocupe un nou ministru al turismului cînd îşi preia funcţia ar fi ce trebuie să întreprindă pentru a elimina din turismul de la noi tot ce ţine de coşmar, adica de serviciile proaste, execrabile pe alocuri, tot ce ţine de debandadă, de corupţie, de jaf, de indolenţă. [...]
XS
SM
MD
LG