Linkuri accesibilitate

8.05 - Chișinău: Moldova semnează protocolul de aderare la OMC


Vasie Tarlev: „Aderarea la OMC e un moment istoric pentru . Moldova, inclusiv pentru mine personal, ca primul ministru.”


8 mai 2001

Ora Moldovei.

Chișinău: Moldova semnează protocolul de aderare la OMC.

Dan Ionescu: Aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului încheie o lungă perioadă de aşteptare. Despre evenimentul de astăzi vă informează Vitalie Condraţchi.

Astăzi la Geneva a fost semnat Protocolul de aderare a Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului. Premierul Vasile Tarlev, care a condus delegaţia oficială a Republicii Moldova la şedinţa Consiliului general al OMC, a rostit un discurs în faţa reprezentanţilor celor 140 de ţări membre ale Organizaţiei, iar cu câteva ore înainte de plecare spre Chişinău a oferit o recepţie pentru ambasadorii ţărilor membre ale OMC şi grupurile de lucru ce au participat la negocieri.

Iată ce ne-a declarat premierul Vasile Tarlev la telefon, după încheierea şedinţei Consiliului general al OMC: „Aderarea la OMC, Organizaţia Mondială a Comerţului, într-adevăr e un moment istoric pentru Republica Moldova, inclusiv şi pentru mine personal, ca primul ministru. Chiar şi dat fiind faptul, că au lucrat pe parcursul a şapte ani de zile experţi, grupuri de specialişti, dar aşa mi-a fost soarta, aşa mi-a fost onoarea ca să semnez din partea Republicii Moldova. Trebuie să vă spun, că toate ţările prezente la acest forum practic au susţinut unanim aderarea Republicii Moldova, de la care am primit anume o susţinere totală, am simţit o atmosferă lucrativă, binevenită.

Pe baza acelor ţări, experienţă care o are la această organizaţie, ca Ungaria, Cehia, Polonia, care economiile acestor ţări sunt asemănătoare cu economia Republicii Moldova, de-a face o analiză, care au fost greşelile, care au fost lacunele şi Republica Moldova să nu le comită. Ca să fie în Republica Moldova un efect economic aşteptat atât de ţara noastră, cât şi de ţările vecine. Şi mă bucur foarte mult, că ei conştientizează faptul că succesele economiei naţionale a Republicii Moldova după semnarea acestui document depinde de succesul, depinde şi de soarta de mai departe a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, chiar şi în faţa ţărilor CSI.

De aceea eu mă bucur foarte mult şi sunt convins că în timpul apropiat, împreună cu toţi membrii acestei organizaţii noi vom soluţiona mult mai uşor şi problema hotarelor, cu problema aşa-numită intrare clandestină a mărfurilor în Republica Moldova, care au sistem bine pregătit pentru controlul importului şi exportului. Şi pentru a ajuta sectorul naţional al economiei naţionale de-a atinge acel nivel de dezvoltare pe care-l aşteptăm şi noi împreună cu cetăţenii Republicii, şi ţările membre la Organizaţia Mondială a Comerţului. După semnarea a ceea ce a avut loc astăzi, urmează de a fi ratificat în Parlamentul Republicii Moldova. Sper eu ca până la sfârşitul lunii ar fi necesar de a fi ratificat în Parlament.”

Premierul Vasile Tarlev a spus că Republica Moldova şi-a pus ca scop să construiească o economie de piaţă, dar cea mai mare problemă în acest sens este promovarea exportului din Republica Moldova. În cadrul vizitei de două zile la Geneva, premierul Vasile Tarlev a avut mai multe întâlniri cu persoane oficiale din conducerea ONU.

Vasile Tarlev: „Am avut întâlniri la Organizaţia Naţiunilor Unite cu câteva misiuni speciale economice în Europa, de la care deja am primit asigurări şi propuneri la unele granturi pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, un program special pentru combaterea sărăciei în ţară, primul pas pentru renaşterea sistemului de producere, care primul grant va fi în sumă de 200 mii de dolari. Şi dacă vom asigura transparenţa totală şi vom arăta efectul economic la acei primi paşi la acest grant, pe parcursul anului viitor ne aşteaptă un grant de la un milion până la trei milioane de dolari. Sper eu, că va fi o reuşită bună.”

Înainte de a pleca la Geneva, premierul Vasile Tarlev, care anterior a fost şi preşedinte al Asociaţiei naţionale a producătorilor, a declarat că majoritatea întreprinderilor moldoveneşti sunt pregătite să facă faţă standardelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Totodată, oficiali din Guvern apreciază că aderarea Republicii Moldova la OMC va determina existenţa unei stabilităţi legislative în domeniul investiţiilor, activităţilor comerciale, a standardizării, agriculturii, precum şi a politicii tarifare şi vamale.

Potrivit lor, exportatorii moldoveni vor obţine acces pe pieţele ţărilor membre ale OMC, iar Republica Moldova ar putea deveni un cap de pod pentru produsele occidentale spre piaţa din CSI.

În timp ce oficialii de la Chişinău se declară optimişti în legătură cu aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului, mai mulţi producători autohtoni s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea marginalizării produselor locale după aderarea la OMC şi deschiderea pieţei moldoveneşti pentru importuri.

Producătorii locali consideră, că majoritatea produselor autohtone nu vor rezista concurenţei din cauza standardelor de calitate scăzută din Republica Moldova şi au cerut autorităţilor să ia mai multe măsuri de protecţie a pieţei interne. Potrivit lor, în urma eliminării barierelor vamale un şir de întreprinderi moldoveneşti ce activează în domeniul producerii bomboanelor, a vinurilor spumante, precum şi a maşinilor agricole şi ţigărilor îşi vor reduce activitatea sau chiar ar putea să dispară. Prin aderarea la OMC, Republica Moldova şi-a asumat un şir de angajamente în domeniul comerţului cu bunuri şi servicii, precum şi angajamente privind subvenţionarea agriculturii.

Să amintim că negocierile privind aderarea Republicii Moldova la OMC, care au durat peste şapte ani, au fost finalizate la 19 februarie.

În şedinţa de astăzi a Consiliului general al OMC a fost semnat şi Protocolul de aderare a Iranului la această structură internaţională.

Din Chişinău, Vitalie Condraţchi, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG