Linkuri accesibilitate

În ultimii 20 de ani politicienii moldoveni au avut mereu această îndeletnicire: au tot părăsit partide sau au migrat de la un partid la altul.


Plecarea lui Mihai Godea din PLDM a fost zilelea astea capul de afiş al presei autohtone. Un fapt banal, care nu are cum să schimbe din temelie viaţa simplilor muritori, a fost imediat transformat într-un mare eveniment. O cohortă întreagă de ziarişti zeloşi au început a-l analiza cu scrupulozitate, a-l întoarce pe toate feţele, a-i căuta dedesubturi.

Plecarea politicianului din partid a eclipsat în doi timpi şi trei mişcări toate celelalte evenimente. Dis-de-dimineaţă pînă în fapt de seară ni s-a vorbit pînă la saţietate despre Mihai Godea şi intenţiile sale, despre ce cataclisme poate provoca plecarea sa şi despre cum va reacţiona PLDM şi despre ce se poate întîmpla cu AIE. La un moment dat, am avut chiar impresia că nu mai scap de plecarea lui Mihai Godea. Noroc că a fost eliberat ziaristul Vardanean la Tiraspol. Altminteri discuţiile despre gestul domnului Godea erau să mă însoţească încă multă vreme.

Faptul mi se pare, repet, de o banalitate stridentă. Păi, în ultimii 20 de ani politicienii moldoveni au avut mereu această îndeletnicire: au tot părăsit partide sau au migrat de la un partid la altul. Cele mai recente exemple sînt plecarea lui Alexandru Tănase şi intrarea lui Serafim Urechean din/în acelaşi PLDM.

Prin urmare, nimic nou sub soare, nimic insolit nu există în plecarea lui Mihai Godea. A simţit nevoia omul şi a plecat. E problema lui, în definitiv. De ce ar trebui să ne isterizăm sau să despicăm firul în patru? Unde mai pui că plecarea asta, ca şi precedentele, de altfel, nu ne schimbă cu nimic viaţa de zi cu zi. Ne vom confrunta cu aceleaşi preţuri şi cu aceleaşi metehne şi după plecarea domnului Godea.

Unii au vorbit mult despre fisurile apărute în Alianţa de guvernămînt, despre plecarea lui Mihai Godea ca despre un element grav care poate spulbera Alianţa. Ei bine, Alianţa a schiţat imediat un gest de consolidare: premierul Filat îl susţine pe Dorin Chirtoacă în lupta pentru primăria Chişinăului.

Impresia mea e că plecarea sau intrarea în partid, fie ea oricît de zgomotoasă, nu merită, deocamdată, în R. Moldova, atîta atenţie cît i se acordă. În săptămînile-lunile următoare vor pleca sau vor intra alţii, fiţi siguri. Şi merită oare să ne frămîntăm de fiecare dată? Cred că nu, de vreme ce în ciuda tuturor reconfigurărilor partinice, situaţia social-economică rămîne cam aceeaşi, adică proastă.
XS
SM
MD
LG