Linkuri accesibilitate

La Străşeni funcţionează metoda rurală de informare: noutăţile se transmit din gură în gură, la piaţă sau la magazin.


Exact peste o lună cetăţenii moldoveni vor fi chemaţi să-şi voteze aleşii locali. Cum se vede campania electorală în orăşelul Străşeni?

Chiar dacă orăşelul Straşeni se află la nici o jumatate de oră de mers – regulamentar – cu maşina, publicitatea electorală s-a oprit undeva pe drum. Ochiul oricărui călător obişnuit cu abundenţa de bannere de pe strazile Chişinăului, sesizează imediat ariditatea publicitară. Şi asta în pofida faptului că în cursa pentru primărie s-au înscris, pînă la această oră 6 persoane.

Locuitorii orăşelului cu care am stat de vorbă spun că nu simt neapărat nevoia publicităţii electorale, dar şi-ar dori să ştie mai multe despre candidaţi. Un bărbat cu care am încercat să leg capăt de vorbă la intrarea în localitate mi-a spus că la Străşeni funcţionează metoda rurală de informare: noutăţile se transmit din gură în gură, la piaţă sau la magazin.

„D-apoi pe cine să voteze dacă nu ştim pe cine. Cine-s candidaţii? Da mai întrebaţi pe cineva, ştie cineva? Oamenii de prin sate se uită pe site-urile estea? Oamenii n-au cu ce trăi, da lor pe site? De ce nu dau ei pe televizor, pe gazete? ”

În drum spre piaţă, locul unde străşenenii fac schimb de păreri despre potenţialii primari, am stat de vorbă cu Parascovia Sîrcu. Femeia mi-a zis cu regret că deocamdată nu poate să-mi spună mare lucru, dar speră că pînă în ziua alegerilor să afle mai multe chiar de la candidaţi. Astfel încît să nu voteze cu ochii închişi.

Parascovia Sîrcu: „Dacă s-ar face adunări mai dese, ar ieşi în faţa lumii să ne mai spună ce vor, ce au de gînd să facă, într-adevăr omul ar şti mai concret pe cine să voteze.”

Şi Rodica, o vînzătoare din piaţă, s-a arătat nedumerită de încetineala candidaţilor şi a echipelor acestora, care mizează pe presupusa lor notorietate. Femeia şi-ar dori o campanie mai „vioaie”, pentru că de cel pe care îl vor alege va depinde dacă problemele lor vor fi mai puţine sau, dimpotrivă, se vor înmulţi şi agrava.

Rodica: „Noi practic problemele noastre le rezolvăm aici la primărie. Nu ne ducem la republică să ne jeluim ce avem pe suflet. De-atîta nouă ne trebuie aici să avem o susţinere din partea autorităţilor locale. Aici contează omenia, modestia, simplu, cum sîntem noi toţi de la ţară. Aşa ne trebuie şi nouă un primar. Şi cînd o să ne ducem la el în cabinet să ne primească şi să ne deie un răspuns.”

Larisa, poştăriţa din Străşeni
Şi Larisa, poştăriţa din Străşeni: „Că-i comunist, că-i democrat da trebuie să fie gospodar. Şi să tragă ca cum trage un gospodar la casa lui aşa şi el la gospodăria asta a noastră Străşeni. Dacă o să fie aşa un om apoi numai să-i mulţumim. Trebuie să muncească şi să aibă persoane alăturea care să fie o mînă de ajutor pentru dînsul de aceea ca să rezolve problemele pe care le avem noi în Străşeni. Gunoi mult, drumurile tot problematic şi casele cu multe etaje aceeaşi problemă: subsolurile, dezastrul ăsta pe care îl avem şi nu putem nimic face cu el.”

La Străşeni am întîlnit şi oameni care dădeau a lehamite din mînă atunci cînd insistam să-i întreb de alegeri. Mai mulţi străşeneni însă mi-au spus că vor căuta să se informeze cît mai bine pînă pe 5 iunie. Ei şi-au exprimat regretul că nu prea au şanse să-i ia la bani mărunţi pe candiaţi la întîlnirile pe viu, dar vor urmări atent ce scrie ziarul local şi dezbaterile la postul local de televiziune.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG