Linkuri accesibilitate

Al Qaeda confirmă moartea lui Osama bin Laden


Demonstrație anti-americană a susținătorilor unui partid ultra-religios la Quetta în Pakistan

Osama bin Laden a trăit șase ani ascuns la Abbotabad.


Una din cele trei soţii cu care a trăit Osama bin Laden le-a spus anchetatorilor pakistanezi că ea şi restul familiei au locuit în complexul de clădiri din Abbottabad timp de şase ani. Agenţiile de presă spun că este doar prima din multele informaţii importante pe care le-ar putea furniza cei capturaţi duminică în raidul american soldat cu uciderea liderului reţelei teroriste.

Associated Press (AP) scrie că soţia lui bin Laden, identificată drept Amal Ahmed Abdulfattah, născută în Yemen, a spus astăzi anchetatorilor pakistanezi că în toţi cei şase ani petrecuţi în casa din Pakistan nu a părăsit niciodată etajele superioare ale clădirii. Autorităţile pakistaneze au arestat încă opt sau nouă copii găsiţi în casă după raidul american.

Al Qaeda a confirmat astăzi moartea lui bin Laden şi a ameninţat cu represalii, spunând că americanii vor trece „de la fericire la tristeţe”. Confirmarea a fost făcută într-un anunţ pe site-uri de internet ale militanţilor islamişti, fiind semnată de aşa-numita „conducere generală” a reţelei. Autenticitatea mesajului nu poate fi confirmată din surse independente, dar paginile de internet ce-l găzduiesc au fost folosite şi în trecut de al Qaeda pentru anunţuri importante.

În mesaj se spune printre altele că al Qaeda va rămâne „blestemul americanilor şi al agenţilor lor” şi se cere pakistanezilor să se revolte împtoriva guvernului.
Autorii anunţului mai spun că vor da publicităţii un mesaj audio înregistrat de bin Laden cu o săptămână înaintea morţii.

AP scrie că anunţul este mai puţin vehement şi răzbunător decât se aşteaptau unii. Titlul este „Ai trăit ca un om bun, ai murit ca un martir”, iar AP consideră că titlul şi textul sunt pătrunse de un oarecare calm şi de ideea continuităţii.
Deşi îl laudă mereu pe bin Laden, cea mai mare parte a declaraţiei cu 11 paragrafe este dedicată ideii că Al Qaeda va supravieţui, întrucât bin Laden a fost doar unul dintre mulţii săi „martiri”. „Universitatea credinţei, Coranului şi jihadului absolvită de bin Laden nu-şi va închide porţile”, promit autorii mesajului.

Între timp, oficialităţi americane au continuat să dezvăluie detalii despre operaţiunea de duminică soldată cu uciderea liderului terorist. „New York Times” şi „Washington Post” au scris că agenţia centrală de informaţii, CIA, a supravegheat vreme de câteva luni casa lui bin Laden dintr-o clădire închiriată în apropiere, fotografiindu-i pe locatarii din vecini şi pe oaspeţii lor.

Oficialii americani au mai spus că datele din computerele şi documentele găsite în casa lui bin Laden arată că el a orchestrat ani de zile atacuri teroriste din locuinţa sa pakistaneză. Unul din planuri ar fi fost un atac asupra trenurilor din Statele Unite la toamnă, cu ocazia împlinirii a zece ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington.

Astăzi, cu ocazia rugăciunilor musulmane de vineri, în Pakistan, Egipt şi Turcia au avut loc proteste cu participare în general redusă împotriva raidului american care l-a ucis pe bin Laden.
XS
SM
MD
LG