Linkuri accesibilitate

Situația partidelor politice din România (România Liberă).


Eliberarea lui Enernst Vardanean din inchisoarea de la Tiraspol este consemnata inca de ieri in editiile electronice ale ziarelor. Evenimentul zilei recompune cazul jurnalistului arestat in urma cu peste un an la Tiraspol, condamnat apoi la 15 ani de inchisoare si gratiat recent de liderul separatist Igor Smirnov. Se citeaza masiv din scrisoarea adresata de Vardanean lui Smirnov, in care recunoaste acuzatiile de spionaj si inalta tradare si solicita clementa, dar ziarul de la Bucuresti adauga ca rudele jurnalistului au vorbit inca de la bun inceput de obtinerea acestor afirmatii sub tortura.

Celelalte comentarii ale zilei se grupeaza cu o anume insistenta pe tema starii partidelor politice din Romania. Laurentiu Mihu se ocupa in Romania libera de Partidul National Liberal, pe care considera ca Crin Antonescu l-a transformat in cea mai rigida formatiune politica , depasita doar de standardele absurde ale Partidului Romania Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, si de Partidul Conservator, controlat de magnatul de presa Dan Voiculescu. Antonescu isi „fesenizeaza partidul”, cum nici macar PSD-ul n-ar mai inbdrazni sa o faca in clipa de fata. Cum greii penelisti au batut in retragere, comentatorul presupune ca drumul gresit pe care a luat-o PNL va fi taxat de alegatori, la viitoarul scrutin.

In Adevarul, Ion M. Ionita sugereaza ca presedintele Traian Basescu ar avea un amestec in anuntata coagulare a unui nou partid al maghiarilor din Romania. Scopul ar fi sa diminueze din influenta Uniunii Democrate a Maghiarilor, aflata la guvernare, obtinand in acelasi timp ca nicio formatiune maghiara sa nu mai intre in Parlament, intrucat isi impart acelasi electorat, nu tocmai numeros.

De ce nu a mai aparut insa un nou partid de dreapta, asa cum pareau sa anunte anumite evolutii din tabara democrat-liberala? Vlad Ursulean arata in Romania libera ca politicienii reformisti din PDL, precum Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda, nu au totusi destula vizibilitate. In Cehia, compara autorul acestui comentariu, s-a dovedit ca aparitia in forta a unor noi formatiuni politice este posibila, cu conditia sa aiba lideri carismatici.
XS
SM
MD
LG