Linkuri accesibilitate

Controverse în Statele Unite în jurul publicării fotografiilor lui Osama bin Laden


O fotografie după raidul comandoului american la Abbotabad achiziționată de Reuters în Pakistan
O fotografie după raidul comandoului american la Abbotabad achiziționată de Reuters în Pakistan

Motivația președintelui este că, dacă ar fi publicate, fotografiile conținînd imagini foarte dure ar putea incita la violență și ar putea deveni unelte de propagandă.



Decizia presedintelui Statelor Unite, Barack Obama de a nu face publice fotografii cu corpul neinsufletit al lui Osama Bin Laden a generat o dezbatere aprinsa in America. Ce opinii au fost exprimate ? Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington.


Presedintele Obama a declarat ca nu va face publice fotografiile. Intre timp, la Congres citiva membrii au creat confuzie dupa ce au spus ca au vazut pozele, pentru ca dupa aceea sa retracteze. Motivatia presedintelui, explicata la emisiunea „60 Minutes” a canalului CBS este ca, daca ar fi publicate, fotografiile continind imagini foarte dure ar putea incita la violenta si ar putea deveni unelte de propaganda.

Membrii ai opozitiei republicane au criticat decizia lui Obama. Deputatul Duncan Hunter, din California a spus ca fotografiile respective, odata publicate, ar fi ajutat familiile indoliate de atentatele de la 11 septembrie 2001 sa simta intr-o mai mare masura ca s-a facut dreptate. Fosta guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin a declarat ca odata publicate fotografiile ar fi un avertisment impotriva celor care ameninta America. Chiar si un show de comedie politica, de obicei favorabil presedintelui, arata, prin vocea realizatorului John Stewart ca „putem lua decizii cu privire la razboi doar daca vedem cu ochii nostri ce inseamna razboiul”.

Comentatorul politic Eugene Robinson a scris in Washington Post ca imaginile ar fi descurajat elemente teroriste din toata lumea. Inainte ca Barack Obama sa ia hotarirea, directorului CIA, Leon Panetta a facut lobby puternic pentru ca pozele sa devina publice. Dar nu a avut cistig de cauza. Multi il sprijina pe presedinte. Deputatul democrat de New York, Anthony Weiner a spus ca daca ar fi publicate, fotografiile ar pune in pericol vieti de militari americani. Trei senatori republicani au declarat ca au vazut fotografiile ceea ce a antrenat speculatii ca s-ar fi lasati inselati de imagini false, aparute pe Internet. In ciuda deciziei lui Obama fotografiile ar putea fi totusi obtinute in timp, in virtutea legislatiei care permite accesul la informatii.
XS
SM
MD
LG