Linkuri accesibilitate

Lumea din jurul copiilor


Mesaje şi fotografii prin care maturii sunt îndemnaţi să respecte drepturile copiilor au fost expuse astăzi în parcul din centrul capitalei.


Atunci cînd la Praga văzusem pe viu celebra sculptură ce s-a împotmolit în apele rîului Vltava – scaunul de mărimea unui camion, mi-am amintit de ideea unei alte instalaţii celebre. La fel, un scaun de birou de dimensiuni enorme expus într-o sală de muzeu, urma să le sugereze vizitatorilor cum percep copiii obiectele de mobilier şi lumea înconjurătoare, în general. Îndemnul de a ne raporta la lumea din jurul copiilor l-am sesizat şi astăzi, în cadrul unei acţiuni de sensibilizare a opiniei publice.

„Grijele tale nu sunt grijile copiilor tăi.”

„Eu cu munca mea mi-am făcut casă şi pe lângă casă. Învăţătura să mai aştepte. Ministru din el nu o să iasă.”

„Copiii nu sunt o sursă de venit.”

Mesaje şi fotografii prin care maturii sunt îndemnaţi să respecte drepturile copiilor au fost expuse astăzi în parcul din centrul capitalei. Printre jurnalişti, părinţi şi profesori am zărit şi câţiva copii în căutarea broşurilor ce conţin informaţii despre drepturile lor. Printre ei l-am întâlnit şi pe Adrian de 15 ani. L-am întrebat cum şi-ar dori copii să fie trataţi de cei maturi:

Adrian
„Să nu pună copiii la lucruri grele. Maturii te pălesc, strigă la tine pe degeaba, îţi spun: „iaca lucrează la lucrul acesta, cară ceva greu”, nu te ascultă.”

Europa Liberă: Unii maturi îl mai iau pe Sf. Nicolae din cui şi mai dau cu vărguţa. Cum ţi se pare metoda aceasta de educaţie?

„Nu e prea bună. Eu cred că dacă au să spună ce vor, noi poate vom asculta.”

Expoziţia organizată astăzi în centrul capitalei şi dedicată drepturilor copiilor a adunat puţină lume. Ici colo câte un părinte sau profesor şi doar cîţiva politicieni care după ce şi-au ţinut discursul au dispărut. Observaţia mi-a fost confirmată şi de Aneta Grosu, redactor-şef la Ziarul de Gardă:

Aneta Grosu (stânga)
„Dacă este un eveniment dedicat drepturilor copiilor am vrut să văd aici mai mulţi părinţi, mai mulţi educatori, mai mulţi profesori. Şi felul în care au venit câţiva politicieni, au pozat în faţa camerei de luat vederi şi au plecat de la eveniment pentru că e campanie electorală, pentru că sunt ocupaţi şi pentru că ei cunosc subiectul. Pentru ei acest subiect nu este o noutate. Copii lor au toate condiţiile şi ei nu au timp şi nu se consideră reponsabili ca să transmită acest mesaj alegătorilor.”

Nu doar pasivitatea autorităţilor dar şi mesajele nepotrivite tirajate frecvent de mass-media îi determina pe maturi să nesocotească drepturile copiilor, spun experţii. Regizorul şi creatorul mai multor spoturi sociale, Sergiu Prodan, crede că despre încălcarea drepturilor minorilor, dar mai ales despre violenţa împotriva lor trebuie să se vorbească, însă nu oricând şi oriunde:

„Părerea mea este că plasarea informaţiei fără analiză, fără comentarii este dăunătoare, pentru că aduce pseudo-normalitate, aduce un iz de „Aşa-i viaţa, aşa trebuie. Nu-i bine, dar aşa este”. Cu lucrurile acestea nu trebuie să ne jucăm. Propriile complexe şi frustrări, de obicei, omul încearcă să le reverse peste cei mai slabi şi copiii sunt deseori în postura asta.”

Regizorul Sergiu Prodan mai crede că lipsa unor repere morale îi face pe cei mai mulţi dintre maturi să încalce drepturile minorilor:

Sergiu Prodan
„Suntem lipsiţi de eroi, de personaje pozitive, de personaje negative. Din punctul meu de vedere lipsa cinematografiei duce la o despiritualizare totală a societăţii, şi aceste fenomene sunt rezultatul faptului că la momentul potrivit nu am ştiut să investim în spiritualitate. Am spus: „Staţi mai întâi să hrănim poporul, pe urmă o să-i dăm filme, distracţii şi nu ştiu ce.” Nu, hrana spirituală, lipsa acestei hrane este la fel de gravă ca şi hrana fizică.”

Sergiu Prodan mai crede că într-o societate în care oamenii nu sesizează o perspectivă clară, nu se raportează constant la valorile moştenite, drepturile minorilor dar şi a tuturor „celor mai slabi ca noi”, cum zice regizorul, vor fi trecute la pierderi de război acceptate pentru încununarea păcii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG