Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: sunt liber!


„Am ascultat aproape în fiecare seară Europa Liberă şi m-am bucurat foarte mult pentru că m-aţi sprijinit atît de mult, şi atît de intens, şi atît de sincer".


Jurnalistul Ernest Vardanean condamnat la 15 ani de detenţie sub acuzaţia de tradare şi spionaj împotriva nerecunoscutei republici nistrene a fost graţiat de liderul transnistrean, Igor Smirnov.

Anunţul graţierii jurnalistului a fost făcut astăzi, în ziua în care transnistrenii marchează Ziua Presei, de însuşi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, în cadrul unei întîlniri cu jurnaliştii, aşa cum scrie Olvia Press. În ştirea agenţiei oficiale de la Tiraspol se sugerează că graţierea este urmare a solicitării venite din partea jurnalistului.

Câteva ore mai târziu, Ernest Vardanean declara Europei Libere:

- „Am aflat că voi fi eliberat cu două ore în urmă. Gardienii au venit pe neprins de veste si mi-au zis sa-mi adun lucrurile pentru ca sunt liber. Ulterior am aflat despre decretul lui Smirnov. Nu m-am aşteptat la un deznodămînt atât de vertiginos. Sunt în continuare şocat. Nu-mi vine sa cred, dar sunt bucuros că sunt acasă, cu copii mei iubiţi, cu familia. Nu-mi fac nici un plan deocamdată. Mai am nevoie de un timp pentru adaptare.”

Jurnalistul ne-a mai spus că a ascultat seară de seară postul nostru de radio şi a ţinut să ne mulţumească pentru sprijin:

- „Mulţumesc frumos pentru sprijinul şi atenţia dv. Am ascultat aproape în fiecare seară Europa Liberă şi m-am bucurat foarte mult pentru că m-aţi sprijinit atît de mult, şi atît de intens şi atît de sincer.”

În vîrstă de 30 de ani, Ernest Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie 2010 de securitatea transnistreană şi condamnat ulterior de o instanţă de la Tiraspol la 15 de închisoare cu regim sever pentru înaltă trădare în favoarea Chişinăului. Cazul a fost calificat de oficialităţi şi organizaţii internaţionale drept o gravă încălcare a drepturilor omului. Vardanean a recunoscut la televiziunea publică transnistreană că a colaborat cu serviile de secutitate de la Chişinău, însă rudele şi avocatul ziaristului au dezminţit declaraţia, spunînd că a fost făcută sub presiune.

Pe 20 aprilie, cazul Vardanean a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Tot atunci, jurnalişti moldoveni, străini, dar şi cetăţeni de rând au pornit o campanie pentru susţinerea ziaristului.

Militantul pentru drepturile omului de la Tiraspol, avocatul Stepan Popovski crede că aşa-numita graţiere a lui Ernest Vardanean confirma o dată în plus că acuzaţiile şi condamnarea jurnalistului au fost nedrepte. „Administraţia transnistreană a decis să-l elibereze pentru a crea astfel iluzia unei justiţii funcţionale în stânga Nistrului”, crede Stepan Popovski.

Preşedintele PromoLex, Ion Manole, a cărui organizaţie cu sediul la Chişinău acordă asistenţă juridică familiei lui Vardanean, a declarat Europei Libere că cererea sa depusă la CEDO ar trebui să rămână pe rol:

„Nu cred că-şi va retrage această cerere. Dacă aş fi în locul lui, n-aş face-o. Faptul că a fost eliberat încă nu înseamnă că drepturile sale nu au fost încălcate şi că nu i s-au adus prejudicii”.

Decizia însă îi va aparţine lui Ernest Vardanean, a adăugat Ion Manole.
XS
SM
MD
LG