Linkuri accesibilitate

Vardanean a ajuns acasă


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

După un an de detenţie, jurnalistul din Tiraspol a fost graţiat de liderul transnistrean Smirnov


Jurnalistul Ernest Vardanean condamnat la 15 ani de detenţie sub acuzaţia de tradare şi spionaj împotriva nerecunoscutei republici nistrene a fost graţiat de liderul transnistrean, Igor Smirnov.

Anunţul a fost făcut de însuşi Smirnov, în cadrul unei întîlniri cu jurnaliştii astăzi, în ziua în care transnistrenii marchează Ziua Presei, aşa cum scrie Olvia Press. În ştirea agenţiei oficiale de la Tiraspol se sugerează că graţierea este urmare a solicitării venite din partea jurnalistului.

Irina Vardanean, soţia jurnalistului, a confirmat vestea eliberării soţului său. În jurul orei locale 17, ea a spus Europei Libere că Ernest este deja acasă.

În vîrstă de 30 de ani, Ernest Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie 2010 de securitatea transnistreană şi condamnat ulterior de o instanţă de la Tiraspol la 15 de închisoare cu regim sever pentru înaltă trădare în favoarea Chişinăului. Cazul a fost calificat de oficialităţi şi organizaţii internaţionale drept o gravă încălcare a drepturilor omului. Vardanean a recunoscut la televiziunea publică transnistreană că a colaborat cu serviile de secutitate de la Chişinău, însă rudele şi avocatul ziaristului au dezminţit declaraţia, spunînd că a fost făcută sub presiune.

Pe 20 aprilie, cazul Vardanian a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Tot atunci, jurnalişti moldoveni, străini, dar şi cetăţeni de rând au pornit o campanie pentru susţinerea ziaristului.

Cazul Vardanean nu este singurul în Transnistria de acest gen. Până acum, pe malul stâng al Nistrului au fost arestaţi de câteva ori jurnaliştii locali: Grigori Volovoi şi Andrei Safonov. Însă niciunul din ei nu a fost acuzat de spionaj şi înaltă trădare.

Militantul pentru drepturile omului de la Tiraspol, avocatul Stepan Popovski crede că aşa-numita graţiere a lui Ernest Vardanean confirma o dată în plus că acuzaţiile şi condamnarea jurnalistului au fost nedrepte. El a declarat Europei Libere că administraţia transnistreană a decis să-l elibereze pentru a crea astfel iluzia unei justiţii funcţionale în stânga Nistrului.

Preşedintele PromoLex, Ion Manole, a cărui organizaţie cu sediul la Chişinău acordă asistenţă juridică familiei lui Vardanean, a declarat Europei Libere că cerea sa depusă la CEDO ar trebui să rămână pe rol, pentru că eliberarea jurnalistului încă nu înseamnă că drepturile sale nu au fost încălcate. Decizia însă decizia îi va aparţine lui Ernest Vardanean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG