Linkuri accesibilitate

O decizie controversată: nepublicarea fotografiilor lui Osama bin Laden mort


Fotograful Mazhar Khan afișînd fotografii ale lui Osama bin Laden făcute în Afghanistan, înaintea unei conferințe de presă la Islamabad
Fotograful Mazhar Khan afișînd fotografii ale lui Osama bin Laden făcute în Afghanistan, înaintea unei conferințe de presă la Islamabad

Publicarea fotografiilor nu va face decât să pună în pericol, inutil, alte vieţi.


Preşedintele Barack Obama a decis că nu vor fi publicate fotografiile cu Osama bin Laden, făcute imediat după ce a fost ucis de un comando militar american. Argumentul este că ar putea incita la şi mai multă violenţă, că ar putea fi folosite în scopuri propagandistice. Ileana Giurchescu relatează:

Decizia preşedintelui american a suscitat multe comentarii pro şi contra care urmăresc în linii mari două linii de gândire: cei care aprobă Casa Albă susţin că există dovezi suficiente că bin Laden a fost ucis iar publicarea fotografiilor nu va face decât să pună în pericol, inutil, alte vieţi. Cei care nu vor să creadă în moarte lui bin Laden, se argumentează mai departe, vor rămâne la această părere, cu sau fără poze.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că nu există nici un dubiu că bin Laden este mort, în tot cazul membri reţelei teroriste al Qaida ştiu acest lucru, motiv pentru care nu merită să fie puse în pericol vieţile altor oameni.

Nu este vorba numai de fotografii dar şi de imagini de la înmormântarea lui bin Laden în mare, la scurt timp după ce a fost ucis. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a remarcat că s-a dat dovadă de mult mai mult respect faţă de credinţa lui bin Laden în cursul acelei scurte ceremonii decât a făcut vreo dată liderul terorist când a pus la cale diverse atentate.

Desigur, cei care consideră decizia preşedintelui Obama o greşeală argumentează, în primul rând, că fotografiile ar pune capăt oricărei speculaţii că bin Laden ar mai fi în viaţă. Unul din cei mai cunoscuţi avocaţi americani, Alan Dershowitz a mai adus un argument şi anume că fotografiile vor clarifica circumstanţele în care a murit bin Laden, în primul rând dacă varianta Casei Albe este corectă şi anume că bin Laden ar fi încercat să se opună, moment în care militarii americani l-au împuşcat.

Deja circulă speculaţii, bazate în parte pe presupuse declaraţii ale fiicei lui bin Laden, prezentă în momentul raidului, că liderul terorist ar fi fost executat. Fiica lui bin Laden, în acest moment în custodia autorităţilor pakistaneze, are 12 sau 13 ani. Nu se ştie cu siguranţă.

Decizia Casei Albe de a nu publica fotografiile sau imaginile video nu este însă sfârşitul acestui episod. Specialişti în legislaţia privind accesul la informaţie de interes public afirmă că imaginile ar putea totuşi să apară dacă o terţă parte, cum ar fi un ziar, ar cere acest lucru în tribunal. Legea forţează agenţiile federale, între care nu se numără şi Casa Albă, să elibereze, la cerere, informaţii de interes public – un drept de care instituţiile media din America se prevalează des.

Dacă fotografiile au fost făcute de membri ai comandoului care l-a ucis pe bin Laden, fie ei agenţi CIA sau militari, atunci aceste instituţii ar putea fi forţate să le dea publicităţii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG