Linkuri accesibilitate

Diferența între inteligența morală și proverbiala șmecherie națională (Timpul)


Dările Moldovei la CEDO (Adevărul.md).


Ziarul Adevărul scrie că Guvernul Republicii Moldova a plătit peste 2,7 milioane euro despăgubiri pentru opt dosare pierdute la CEDO în urma unor hotărâri pronunţate de judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, inclusiv de Ion Muruianu. Ziarul mai notează că tocmai din cauza condamnărilor la CEDO, dl Muruianu a fost demis în 2010 de către Parlament. Dumnealui a fost restabilit în funcţia de preşedinte al Curţii după ce Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Comuniştilor, a decis că demiterea lui a fost ilegală.

În editorialul semnat în Timpul, Constantin Tănase îndeamnă politicienii să nu confunde inteligenţa morală şi pozitivă cu proverbiala şmecherie naţională a moldovenilor. Spre deosebire de inteligenţă, şmecheria e calitatea de a ieşi din încurcătură, de a face trucuri şi viclenii, or de asemenea calităţi, crede editorialistul, politicienii moldoveni nu duc lipsă. Cu mici excepţii în clasa politică se observă un deficit grav de bun-simţ şi lipsă de modestie – este o altă concluzie a dlui Tănase.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova, Sevastian Botnari, publică în Argumentî i Faktî o scrisoare deschisă adresată preşedintelui interimar Marian Lupu şi premierului Vlad Filat. Scrisoarea se referă la „disputa referitoare la cursele charter Chişinău – Antalya şi solicită celor doi demnitari să intervină „în vederea demonopolizării domeniului vizat”.

Ediţia de Moldova a publicaţiei Komsomolskaia Pravda scrie că în ajunul zilei de 9 mai, cunoscută în ţările fostei Uniuni Sovietice ca Ziua Marii Victorii, va distribui panglica „Sfântul Gheorghe”. Ziarul precizează că acţiunea se desfăşoară „în colaborare cu Ambasada Rusiei în Moldova şi cu sprijinul acesteia”.

„Intrarea în Moldova va costa 300 de euro
” titrează tot Komsomolskaia Pravda, cu referire la decizia executivului potrivit căreia străinii ce vor să viziteze Republica Moldova vor trebui să dovedească că au minimum 300 de euro.
XS
SM
MD
LG