Linkuri accesibilitate

Visele electorale ale sătenilor din Bahmut


Moldova - satul Bahmut
Moldova - satul Bahmut

Două din zece sate sunt conduse de un primar femeie. Un exemplu este satul Bahmut – localitate de prin părţile raionului Călăraşi.


Localitatea Bahmut este cunoscută ca o „staţie” de cale ferată. Cei mai mulţi dintre localnici sunt angajaţi la gara de aici sau îşi câştigă existenţa muncind cu ziua în satele vecine. Gospodinele pe care le-am întâlnit în Bahmut mi-au spus că în satul lor locul femeii de mult nu mai este la bucătărie:

-„La cratiţă – asta-i vremurile din urmă, dar astăzi sunt femei deştepte, sunt femei care pot face lucruri mari”.
-„Ştiu mai bine femeile decât bărbaţii”.
Europa Liberă: Dar de ce cam greu ajung femeile la putere?
-„Iaca asta e întrebarea. Nu ştiu. Mai mulţi bărbaţi sunt la putere decât femei”.
-„Nu mai sunt vremurile care au fost odată ca femeia să stea numai la plită. Au aceleaşi drepturi, ori bărbatul ori femeia.”
-„Femeia e gospodină în casă şi femeia face treabă şi bărbatul. Sunte bucuroşi şi cu unul şi cu altul. Cum o să aleagă poporul aşa o să fie, dar noi nu ne plângem.”

Visele electorale ale sătenilor din Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct


De la pensionara Anastasia Zemniţscaia pe care am întâlnit-o culegând lalele în grădina din faţa porţii am aflat că primăriţa din Bahmut este la al doilea său mandat şi ar avea şanse să fie realeasă:

-„Cunoaşte mai mult nevoile oamenilor, e mai blajină cu femeile, cu oamenii care sunt mai necăjiţi şi amu cred că tot pe dânsa vrea norodu să o pună. Poate nu are toate condiţiile să facă ce trebuie dar se săruie.”

Am fost curioasă să aflu dacă la fel cred şi bărbaţii din Bahmut. Pe câţiva dintre ei i-am întâlnit punând ţara la cale lângă alimentara din centrul satului:

Satul Bahmut
-„Eu socot că un bărbat mai bună treabă ar face. Dacă te adresezi cu un lucru, ea amuş îţi spune că nu poate. Să fie un bărbat ar veni la unul la altul, cum se mai spune ar trage o suduială şi s-ar potrivi lumea. Dar aşa... mă rog, e femeie.”
-„Eu socot că e o femeie normală, dar prosto nu are resursele să ajute satul."
Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că nu are susţinere de la Chişinău?
-„Vot immeno, da! Înainte când o fost, da, ea făcea treabă normală.. da amu...”
-„Bărbatul e altfel, toţi bărbaţii ţin cu dânsul. Dar cu femeile nu prea ţin bărbaţii. Trebuie să fie capul satului un bărbat decât o femeie.”

La ieşirea din satul Bahmut am întâlnit-o şi pe Svetlana de 26 de ani pe care am întrebat-o dacă tinerii sunt interesaţi de politică, în deosebi de alegerile locale?

-„Nu prea se interesează. Ei mai mult se interesează că nu le ajung bani, mă duc undeva la lucru, unde să caut de lucru. Dar de politică... Nu prea fac studii superioare tinerii, că nu prea sunt finanţe. Oamenii în vârstă aşteaptă mai mult tineretul să ofere, dar tineretul dacă nu are posibilităţi de oferit pentru aceşti mai în vârstă. Aşa că de pierdut au oamenii”.

Svetlana mai crede că un un alt motiv din cauza căruia tinerii din Bahmut nu se interesează de politică este pentru că cei mai mulţi au înţeles că partidele sunt departe de nevoile oamenilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG