Linkuri accesibilitate

Oportunitatea proiectelor și a investițiilor în energetică


Răzvan Purdilă (Transelectrica)
Răzvan Purdilă (Transelectrica)

Răzvan Purdilă: „angajamentele trebuie dublate nu numai la nivel de business, ci și la un nivel în care sprijinul factorului politic este corect.”


Despre oportunitățile unor investiții străine de amploare în Moldova, Valentina Ursu a stat de vorbă cu Răzvan Purdilă, director general adjunct al Companiei Naționale de Transport a Energiei Electrice (Transelectrica).


Europa Liberă: E atractivă Republica Moldova pentru investiţiile străine?

Răzvan Purdilă:
„Sigur că este atractivă. Problema este de a calibra corect un raport între risc şi avantaje.”

Europa Liberă: Care este riscul şi care ar fi avantajele astăzi?

Razvan Purdilă:
„Păi riscurile, vorbesc în special acum din punctul de vedere al marelor proiecte energetice pe care avem interesul să le dezvoltăm în comun. Avem proiecte foarte importante.”

Europa Liberă: Proiecte, care se cifrează la ce sume?

Răzvan Purdilă:
„Proiecte care pot să meargă de la investiţia în linia Suceava-Bălţi, care este de ordinul a 10-15 milioane de euro. Dacă discutăm şi de alte proiecte, putem să ajungem chiar peste 50-100 de milioane de euro. Putem dezvolta într-o manieră graduală, pornind de la investiţiile în linia de 400 de kilovolţi, sprijinind ambiţiile legitime ale Republicii Moldova de a ajunge să funcţioneze sincron în spaţiul vest-european al reţelei de transport al sistemului energetic european.

Şi mai departe putem să ne gândim la investiţii de capital şi intrarea graduală în calitate de coproprietar al Moldelectrica, dacă va exista această voinţă, mergând cu toată expertiza deosebită şi cu know-how, pe care-l avem, ca lider în dezvoltarea pieţei, al investiţiilor în regiunea Sud-Est europeană.”

Europa Liberă: De ce insistaţi să spuneţi despre voinţa politică?

Răzvan Purdilă:
„În energie sunt proiecte de lungă durată, de valori mari, unde angajamentele trebuie dublate nu numai la nivel de business în contract, ci într-un mediu de afaceri, într-un nivel în care sprijinul factorului politic este corect. Uitaţi-vă şi la marile tranzacţii, care s-au făcut ca urmare a celui de-al treilea pachet legislativ. De exemplu, Germania în momentul de faţă în reţeaua de transport are proprietari din Olanda şi, respectiv, din Belgia. Această chestiune nu s-a făcut, cum ar crede cineva uşor naiv, prin negocieri, prin licitaţii, ci s-a făcut direct prin discuţii la cel mai înalt nivel politic.”

Europa Liberă: Ce înseamnă demonopolizarea pieţei energetice?

Răzvan Purdilă:
„Poziţia Uniunii Europene, şi bineînţeles România ca parte integrantă a Uniunii Europene, are o strategie de liberalizare totală. Dar când vorbim de liberalizare, nu vorbim de liberalizarea a 27 de pieţe naţionale.”

Europa Liberă: Adică a tututror ţărilor care intră în UE.

Răzvan Purdilă:
„Noi acum suntem într-un proces, în care sigur intră şi Elveţia, intră şi Norvegia şi celelalte ţări asociate, care nu numai politic, dar economic sunt integrate în spaţiul Uniunii Europene. Ţinta noastră este de a realiza piaţa unică pan-europeană. Suntem acum în procese avansate de integrare regională şi de integrare interegională. Până când se realizează o singură piaţă de energie electrică – este o piaţă liberă, total liberă, în care orice tranzacţie şi dreptul consumatorului este primul lucru de la care se pleacă.”

Europa Liberă: Corupţia dezavantajează atragerea investiţiilor?

Răzvan Purdilă:
„Corupţia nu are ce să caute într-un mediu de afaceri sănătos. Sub nici o formă.”

Europa Liberă: Găsiţi acum interesată Republica Moldova să atragă investiţii?

Răzvan Purdilă:
„Sigur că da. Ne uităm la ce oportunitate de investiţii avem. Datoria, noi ca management executiv, conducerea executivă a companiei, e să creăm valoare adăugată pentru acţionarii noştri. Noi suntem listaţi la Bursă. Sigur, statul este acţionarul majoritar, dar avem acţionari privaţi foarte importanţi şi sigur că armonizăm interesele tuturor acţionarilor.

Obligaţia noastră este să avem o dimensiune activă a dezvoltării afacerii, dar această dezvoltare a afacerii nu este, cum să spun, caritate, ci este performanţă suplimentară, valoare adăugată pentru investitori, care se măsoară foarte pragmatic în două lucruri: care este valoarea de piaţă a companiei, că suntem listaţi şi asta se schimbă prin tranzacţionare oră de oră, pe Bursă. Şi a doua – ce nivel de dividende, de profit şi de dividende aducem investitorilor noştri şi orice acţiune potenţială se calculează în meritul relativ.”

Europa Liberă: Dar luaţi în calcul şi oportunitatea şi pragmatismul?

Răzvan Purdilă:
„Sigur că da, şi necesitatea şi oportunitatea. Şi mai ales care este efectul ca rezultat asupra bunăstării acţionarilor noştri.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG