Linkuri accesibilitate

Audieri în Congresul american pe tema angajării militare în Libia


Există întrebări fără răspuns despre acțiunea din Libia. Poate iesi armata americană din această situație de criză atît de ușor precum susține președintele?


Casa Alba incearca sa raspunda interpelarilor din Congres cu privire la razboiul din Libia. Cine urmeaza sa reprezinta administratia americana in fata Congresului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Virfurile diplomatiei si armatei americane vor da explicatii membrilor Congresului: secretarul de stat Hillary Clinton, ministrul apararii, Robert Gates, directorul pentru securitate nationala, James Clapper si amiralul Mike Mullen, seful statelor majore reunite ale armatei americane. Intilnirea va fi rezervata doar membrilor in Camera Reprezentantilor, nu si personalului acestora.

La inceputul saptaminii, oficialitati ale administratiei de rang mai coborit au stat de vorba cu personal specializat din Congres, pentru a pregati intilnirea. Cu fiecare zi care a trecut de la declansarea atacurilor in Libia, din ce in ce mai multi membrii ai Congresului au exprimat temeri fie cu privire la misiunea ca atare, fie la faptul ca presedintele Obama nu s-a consultat suficient cu forul legislativ, inainte sa o declanseze.

Casa Alba sustine ca a actionat adecvat, in limitele prerogativelor constitutionale si legilor cu privire la situatii de razboi, informind Congresul in interval de 48 de la declansarea actiunii si purtind discutii cu membrii de frunte ai forului legislativ, inainte de a ataca Libia. Dar aceste clarificari nu au domolit criticile.

Miercuri, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner i-a trimis o scrisoare lui Barack Obama, solicitind informatii suplimentare celor incluse in scrisoarea de notificare. In acea scrisoare se arata ca angajamentul american in Libia va fi limitat ca durata si anvergura si este necesar pentru a fi evitate fluxuri de refugiati care sa paraseasca Libia, destabilizind regiunea si prezentind o amenintare serioasa pentru Statele Unite. Un democrat – Bruce Braley, din Iowa—membru al grupului parlamentar populist a trimis si el o scrisoare similara, alaturindu-se argumentelor lidrului Camerei.

Fireste ca exista intrebari inca fara raspuns cu privire la actiunea din Libia. Poate iesi armata americana din aceasta situatie de criza atit de usor precum presedintele sustine? Fapt este ca aliati—Franta, Marea Britanie si Turcia – s-au inteles cu greu si partial cu privire la maniera in care Statele Unite urmeaza sa fie inlocuite la conducerea operatiunii, America urmind sa ramina activa in lupte si dupa acest weekend. „Este foarte periculos sa existe confuzie in chestiuni de comanda si control” – a spus Donald Rumsfeld, ministru al apararii in timpul administratiei George W. Bush.

O alta intrebare deschisa este daca Congresul se va revolta, in conditiile in care presedintele e criticat de republicani dar si de unii democrati. Si o ultima intrebare importanta este ce se va intimpla daca Qadhafi nu se da la o parte.
XS
SM
MD
LG