Linkuri accesibilitate

Represiunea opoziției continuă la Minsk


La procesul de la Minsk
La procesul de la Minsk

Daşkevici, liderul unei organizaţii neînregistrate, Frontul tineretului și Lobau, figură cunoscută a opoziţiei belaruse condamnați a 2 și 4 ani închisoare.


În Belarus continuă procesele politice: doi oponenţi ai preşedintelui Lukaşenca au fost condamnaţi la ani de închisoare, sub acuzaţia de huliganism. Zmitser Daşkevici şi Eduard Lobau au fost arestaţi cu o zi înainte de controversatele alegeri prezidenţiale din 19 decembrie, care au provocat un val de proteste, urmat de un val de arestări abuzive. Mai multe de la Ileana Giurchescu
:

Cei doi au fost condamnaţi la 2 şi 4 ani închisoare. Daşkevici era liderul unei organizaţii neînregistrate, Frontul tineretului iar Lobau o figură cunoscută a opoziţiei belaruse. Atât cât există. Cei doi erau acuzaţi că ar fi bătut nişte trecători, la Minsk şi au fost reţinuţi cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale.

După pronunţarea verdictului, tată lui Daşkevici declara Europei Libere că totul este o înscenare, că fiul lui este cea mai paşnică persoană pe care o cunoaşte. Şi din motive religioase.

Se pare autorităţile încearcă prin acest gen de procese să anihileze opoziţia şi orice tentativă de a-l critica pe Lukaşenca şi modul în care a fost reales. Cu 80 la sută din voturi. Un vot care pe care mulţi îl consideră falsificat. Alegerile din decembrie au provocat un val de proteste la care autorităţile au răspuns cu arestarea a sute de persoane: foşti candidaţi la preşedinţie, persoane active în opoziţie, participanţi la proteste.

Printre cei care rămân în închisoare, în aşteptarea un proces, se numără doi foşti candidaţi la preşedinţie Andrei Sanikau şi Mihail Statkevici. Un al treilea fost candidat se află sub arest la domiciliu.

Valentin Stefanovici, activist pentru drepturile omului, declara după condamnarea celor doi că autorităţile au încercat de mai multe ori să-l aresteze pe Daşkevici pentru a-l izola de scena politică. Şi pentru a descuraja orice disidenţă sau protest din partea Frontului tineretului. Pentru Ludmila Griaznova, altă militantă pentru drepturile omului, nu a fost vorba de procese, ci de un ordin politic executat de un tribunal ca să intimideze societatea.

Un alt contracandidat al lui Lukaşenca, Alex Mikalevici, eliberat condiţionat până la proces, a reuşit să fugă din Belarus. Ajuns în Cehia, a primit azil politic.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG