Linkuri accesibilitate

Cât de rău n-ar fi în Irlanda, tot mai bine va fi decît în Moldova.


Sergehi Petrovschi: Au fost afectați cei care aveau mici afaceri, gen prestări servicii în domeniul construcțiilor.


Irlanda a fost o altă ţară afectată puternic de criza economică. După alegerile parlamentare care au avut loc la finele lui februarie, partidele învingătoare au căzut de acord să formeze o coaliţie, cu un plan comun de redresare a economiei Irlandei şi scoaterea ţării din criză. Criză, care a afectat şi comunităţile de moldoveni, după cum am aflat de la preşedintele Asociaţiei Basarabenilor din Irlanda, Serghei Petrovschi:


Cu Serghei Petrovschi despre situația migranților moldoveni din Irlanda în condițiile crizei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct


Serghei Petrovschi: Situatia nu este foarte roză, dupa cum spun moldovenii de aici, cat de rau n-ar fi in Irlanda, tot mai bine va fi decit in Moldova. Asta spun unele afirmatii pe care le-am auzit. Intr-adevar au intrat si ei intr-o criza politica, din care incearca sa iasa acum dupa alegerile parlamentare care au avut loc recent, la sfarsitul lunii februarie. S-a schimbat puterea. Partidele din opozitia au ajuns la guvernare si invers, si incearca sa gaseasca o solutie, in primul rand pentru a crea locuri de muncă si a stopa tinerii de a pleca peste hotare, adica SUA, Canada.

Europa Liberă: Care este atitudinea partidelor care au venit la putere faţa de migranti?

Serghei Petrovschi:
Din cate stiu, Partidul Muncii, care e unul din cele două partide care se afla la guvernare, are o atitudine buna fata de cei care au venit sa muncească aici, chiar de-a lungul acestei perioade; din cate cunosc eu multi consilieri, chiar si actuali deputati au fost implicati in diferite organizatii care aparau drepturile migrantilor.

Europa Liberă: Cum stau moldovenii la capitolul locuri de munca? Isi pierd locurile sau din contra situatia nu s-a schimbat?

Serghei Petrovschi:
„Va dati seama, la momentul actual, in aceasta tara mica se afla peste 400 de mii de someri. Nu avea cum sa nu afecteze si moldovenii care se afla aici. Sunt care si-au pastrat locurile de munca, dar sunt multi si care si le-au pierdut. Au fost afectati cei care aveau mici afaceri, gen prestari servicii in domeniul constructiilor, si aveau 2-3-4-5 oameni angajati. Ei au fost afectati foarte tare, pentru ca sfera constructiilor a fost afectata cea mai tare.”
Dublin 2011


Europa Liberă: Si ce au facut in acest caz?

Serghei Petrovschi:
„Au aparut diferite programe, s-a incercat sa-i reprofileze, sa mearga sa faca ceva cursuri sa incerce in alt domeniu, vinzari, marketing, prestari servicii in domenii care au fost mai putin afectate de criza respectiva.”

Europa Liberă: Dar ce masuri de austeritate a luat guvernul de la Dublin?

Serghei Petrovschi:
„Au avut loc alegerile parlamentare si imediat dupa alegeri, intr-o saptamina de zile s-a format comisia de guvernare, nu au avut loc discutii ca la noi, prin culise, intalniri la ceai. N-au intins-o luni de zile ca sa ajunga la un numitor comun. Intr-o saptamina de zile au pus la punct in linii mari modul in care vor guverna tara in urmatorii ani, care sunt prioritatile, nu s-au certat mult din cauza anumitor maruntisuri, care si cui ce minister ii revine si lucruri din astea.”
Cat timp o sa fie cineva care vrea sa devina presedinte si declara ca vorbeste stiintific limba română si politic limba moldoveneasca, eu nu cred ca o sa ajungem undeva...


Europa Liberă: Asta ar fi sa invete politicienii de la Chisinau.

Serghei Petrovschi:
„Politicieni de la Chisinau n-au sa invete pina nu va iesi lumea in strada si o sa-i invete.”

Europa Liberă: La moment starea de spirit intre moldoveni care este?

Serghei Petrovschi:
Foarte greu se hotarasc daca sa mearga sau nu inapoi acasa. Adevarul este ca situatia actuală in Republica Moldova nu este una care te-ar face sa pleci acasa. Ne uitam cum politicienii nu pot ajunge la un numitor comun privind niste lucruri foarte simple, adica pornind de la indentitate, limba pe care o vorbim, cat timp o sa fie cineva ca domnul Lupu, care vrea sa devina presedinte si declara ca vorbeste stiintific limba română si politic limba moldoveneasca, eu nu cred ca o sa ajungem undeva.
XS
SM
MD
LG