Linkuri accesibilitate

A fi sau a nu fi român (V. Ciobanu/Adevărul.md).


27 martie 1918 (Timpul).


Un proverb rusesc spune ca porcul, oricat l-ai păzi, tot va gasi niste glod sa se tavalească. Parafrazind, Nicolae Negru scrie in Jurnal de Chisinau ca jurnalistii rusi au flerul sa descopere mereu pericolul românesc in Moldova. Dupa asa-zisul pericol al presei de peste Prut, care, de altfel, difuzează si in limba rusă, noua sperietarea este sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Moldovei in luna iunie. Editorialistul se intreaba daca are sau nu Moscova un plan de rasturnare a guvernului Filat.

Cine se teme de Unire este o alta intrebare din Jurnal de Chisinau, adresata de Petru Bogatu. El scrie ca ambasada Moscovei ar fi creat din 2009 pina acum grupuri de provocatori sub acoperirea unor pretinse asociatii sau miscari, care incita spiritele in Chisinau de atitea ori de cite este nevoie. Rusii, incheie Bogatu, vor sa rastoarne barca Republica Moldova, iar daca nu reusesc, sa-i schimbe macar capitanul.

Şi Constantin Tănase in Timpul abordează acelasi subiect. El scrie ca aşteapta ca Serviciul de Informatii si Securitatea moldovenescă sa descopere cine sunt patriotii Moldovei care ar planifica niste provocari duminica, tot acei care imparteau zilele trecute prin Chisinau fluturasi pe care era imprimiat mesajul: 27 martie 1918 ziua rusinii nationale. Fii alaturi de noi in PMAN si spune NU românizării.

In Saptamina, Vsevolod Ciornei afirma ca logic ar fi ca guvernul sa actioneze independent de partide, la fel cum echipa nationala de fotbal asculta de selectioner, nu de antrenorii cluburilor care i-au delegat. Numai ca logica moldoveneasca il invarte pe Aristotel in iadul lui elen ca pe un fus. In guvernul moldav ministri vin cu rolurile scrise la partid. Si meciul electoral continua hăt după alegeri.

Iar in Adevarul, Vitalie Ciobanu raspunde la intrebarea: a fi sau a nu fi român.
XS
SM
MD
LG