Linkuri accesibilitate

Eurorocada Blatter-Platini


Moldova -- Traian Ungureanu, London analyst, RFE correspondent, 2007
Moldova -- Traian Ungureanu, London analyst, RFE correspondent, 2007

Urmează patru ani fără schimbare.


UEFA și FIFA cele două case domnitoare ale fotbalului european și mondial își desemnează suveranii. Sigur, atît FIFA cît și UEFA folosesc alegeri și voturi dar procesul nu e credibil. Corupția, traficul de influență și înțelegerile obscure au discreditat de mult pretențiile democratice. UEFA și FIFA înseamnă bogăție și putere. Fotbalul a devenit cea mai mare afacere fianciar-sportivă a tuturor timpurilor și această deplasare a fost bine speculată de UEFA și de FIFA care administrează, acum, imperii comerciale fabuloase, fac indirect politică și depind de capacitatea de negociere a casei domnitoare. E, prin urmare, foarte important cine și în numele cui conduce UEFA și FIFA.

UEFA și-a rezolvat problemele la recentul Congres de la Paris. Fostul mare fotbalist Michel Platini a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani. A fost simplu pentru că Platini nu a avut contracandidat. Palmaresul primilor patru ani cu Platini nu e remarcabil. Platini a menținut pacea și a făcut periodic zgomote anti-comerciale. După realegere, Platini a revenit la partitura anti-comericală și a anunțat, din nou, că va impune un plafon de salarii în fotbalul european de club. Ideea e mai veche și a rămas în continuare idee. Ținta sînt supercluburi ca Real, Chelsea, Manchester City care controlează piața de transferări, pentru că pot oferi salarii fără rival. Însă Platini nu a schimbat nimic important. Cîteva cluburi minuscule au fost sancționate. Cluburile gigant, și odată cu ele problema, au rămas neatinse. Aceeași tehnică și în privința marii probleme a arbitrajului electronic. Platini a declarat, așa cum a mai făcut-o, că e partizanul tehnologiei electronice, măcar la fazele controversatre de linia porții. Însă declarațiile lui Platini n-au schimbat nimic și e de presupus că nu vor schimba nimic. Ceva mai promițătoare e declarația prin care Platini a lăsat deschisă posibilitatea de a candida pentru președenția FIFA, peste 4 ani.

Problema președenției FIFA e mult mai ramificată și rămîne deocamdată în dispută. Noul președinte va fi desemnat în iunie, la Congresul de la Zurich. Eternul Sepp Blatter s-a înscris în cursa pentru un al patrulea mandat consecutiv. Însă Blatter nu mai e singur. Mohammad Bin Hammam, liderul confederațeiei asiatice și șeful federației din Qatar, s-a înscris în cursă. Hammam are o bază de sprijin largă și resurse financiare însemnate, ceea ce e cam același lucru. Apariția lui Hammam e ușor ironică. Hammam și influența lui considerabilă sînt, în parte, efectul prestației lui Blatter care a cultivat relațiile cu federațiile mici și a făcut cadou Qatar-ului, Cupa Mondială din 2018 - cu siguranță cea mai aberantă decizie luată vreodată la acest nivel. Blatter e însă un jucător versat. El a anunțat ieri că, în cazul în care va fi reales, va consuma ultimul mandat și se va retrage în 2015. Anunțul nu e o chestiune de modestie sau o măsură de prevedere pentru un om în vărstă de 75 de ani. Blatter a curtat, astfel, voturile celor 53 de Federații europene din UEFA. Cuplînd anunțul lui Blatter și declarația prin care Platini nu exclude candidatura la șefia FIFA se poate înțelege că tîrgul ar urma să funcționeze în felul următor: Blatter cîștigă în iunie cu votul europenilor care primesc, apoi, cadou, șefia FIFA, după ce Michel Platini anunță că e gata să candideze în 2014. Altfel spus: rocada FIFA-UEFA sau Europa stăpînă pe ambele organizații.
Problema e că Blatter virează, după ce a cultivat și folosit îndelung Federațiile din afara Europei. Revolta federațiilor ne-europene nu va întîrzia. FIFA și UEFA vor fi probabil ocupate cu acest gen de negocieri și comploturi patru ani de acum înainte. Și nu vor mai avea nici timpul nici interesul să se ocupe de fotbalulul propriu zis. Urmează patru ani fără schimbare.
XS
SM
MD
LG