Linkuri accesibilitate

Pachetul bugetar-fiscal rămîne un măr al discordiei în AIE


Mihai Godea
Mihai Godea

Mihai Godea, şeful fracţiunii liberal-democraţilor: Pachetul în integralitatea sa a fost negociat şi cu partenerii noştri de dezvoltare.

Alianţa majoritară spune că a avansat cu negocierile pe tema legilor bugetare şi că Parlamentulul le va examina în şedinţe speciale până la sfârşitul săptămânii. Dar divergenţe rămân şi ele nu pot fi depăşite în absenţa premierului Filat aflat în vizită la Bruxelles. Nemulţumirile principale se axează pe dorinţa guvernului de a-şi asuma prea multe drepturi în felul cum cheltuieşte banii publici şi ajutoarele străine:

Liderul democrat Marian Lupu a declarat astăzi, la încheierea unei şedinţe a alianţei, că grupul parlamentar al PDM practic şi-a epuizat obiecţiile la noua strategie fiscală. Singura nelamurire o constituie propusa reforma ce urmeaza sa permita fiscului să aplice metode indirecte de impozitare, adică să detecteze venituri nedeclarate ale cetăţenilor ce ar iesi la iveala gratie unor cheltuieli importante, metoda practicata de servicii fiscale din mai multe state. Aplicarea metodei ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2012, dar guvernul vrea sa o declare deja ca intentie la compartimentul de politici fiscal.

Iată cum şi-a explicat atitudinea rezervata faţă de această prevedere Marian Lupu:
“Să nu ne grăbim cu asta astăzi. Să beneficiem de lunile martie, aprilie, mai şi iunie. Să fie consultat mediul de afaceri, să fie consultaţi investitorii locali, străini şi le aprobăm în iulie odată ce trebuie să intre în vigoare de anul viitor.”

Mihai Godea, şeful fracţiunii liberal-democraţilor, spune că excluderea acestei intenţii de reformă din document ar însemna sfidarea acordului cu FMI: “Aceste lucruri au fost negociate şi cu partenerii noştri de dezvoltare. Respectiv, noi trebuie să transmitem mesajul politic foarte clar – da, noi suntem gata să facem aceste lucruri. Dacă nu includem în poiectul de lege, cum transmitem mesajul politic, cum arătăm că suntem gata să realizăm plenar angajamentele asumate? Deci noi tot amânăm reformele, tot amânăm. Ba intervine una, ba alta. Nu mai intervine nimic. Punct.”

Liberal-democratul Veaceslav Ioniţă presupune ca impozitarea indirectă este folosita doar ca pretext pentru a zadarnici o alta pirghie fiscala: „Problema cheie este accizul. Acuma se încearcă să se spună că nu se discută, dar în grupurile de lucru singura problemă care se discută este accizul. Marţi, am stat două ore în comisie şi doar aceasta am discutat.”

Liberal-democraţii îi acuză pe partenerii lor democraţi că ar insista pe o modalitate nouă de accizare a băuturilor tari şi ţigărilor care ar favoriza niste segmente anume de importatori şi ar pune in dificultate singurul producător local de ţigări – Tutun CTC.

Opinie negată cu fermitate de către Marian Lupu: „Pentru noi aceste subiecte nu sunt de principialitate majoră. Noi am atras atenţia la alte două subiecte principiale şi anume – nişte funcţii extralegale pentru revizie şi control şi pentru serviciul fiscal, ceea ce ne-a părut nouă că vine în contradicţie cu procesul de liberalizare a economiei. Şi doi – propunerea noastră a fost că organele fiscale nu pot să îndeplinească funcţiile puterii judecătoreşti. Dragii mei, noi avem separarea puterilor în stat.”

Dar cum toate negocierile se produc în şedinţe cu uşile închise, iar declaraţiile ulterioare ale politicienilor deseori se bat cap în cap, jurnaliştilor nu le rămâne decât să-si imagineze motivele adevărate ale discordiei din interiorul arcului de guvernare. Unii deputati se declara nemultumiti de faptul ca guvernul îşi adjudecă prea multe drepturi, fie de a utiliza la bunul plac credite şi împrumuturi, fie de a cheltui bani bugetari fără rectificări trecute prin parlament.

La o altă problemă s-a referit deputatul liberal Ion Hadârcă: „A fost o încercare de ingerinţă, bunăoară, în activitatea unor ministere care sunt ale PL, legat de fondul rutier, legat de fondul ecologic. Atunci am pus întrebarea – dar cu ce ocazie?”

In cele din urma parlamentarii au convenit să amâne examinarea documentului pentru sedinta plenara de mâine Înainte de a pleca într-o nouă vizită la Bruxelles, premierul Vlad Filat a lansat ieri avertismentul că guvernul şi-ar putea da demisia dacă nu obţine susţinerea politică pentru adoptarea până la 1 aprilie a pachetului de legi bugetare. Astfel incat executivul sa aiba acest dosar inchis pina la şedinţa directorilor FMI din 8 aprilie care vor decide dacă să continue susţinerea financiară a programului economic convenit cu RM.

„Ca sens, ca necesitate – nu văd niciuna prin această declaraţie. Ca poziţionare – poate că ar fi vreun sens,” a comentat astăzi avertismentul premierului presedintele interimar si liderul democraţilor Marian Lupu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG