Linkuri accesibilitate

Japonia, un model de coeziune socială (Timpul)


Muruianu și CEDO (Ziarul de Gardă).


Ziarul de Gardă scrie că numele său figurează într-un nou dosar ajuns la CEDO, după ce un colegiu prezidat de Muruianu a dat câştig de cauză unei bănci cu care preşedintele CSJ avea semnat, de mai mulţi ani, un contract de creditare. Ion Muruianu candidează pentru un nou mandat de preşedinte al CSJ, iar concursul ar trebui să se încheie până la sfârşitul acestei luni.

Moldova Suverană
scrie, cu referire la anunţul vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei şi comerţului, despre o posibilă diseminare a datoriei transnistrene şi moldoveneşti pentru gazele ruse că asta ar fi „un început al recunoaşterii regimului separatist şi al destrămării ţarii”.

Din Adevărul aflăm că nouă cetăţeni moldoveni au revenit ieri din Japonia de frica radiaţiei. E vorba în specil de femei căsătorite cu japonezi şi copii. Am să citez dintr-o experienţă împărtăşită ziarului de una dintre femei: „ Locuiesc într-un oraş aproape de mare, în multe case apa a intrat până la etaj. După cutremur, s-au prăbuşit mai multe magazine. Nimeni nu a încercat să fure ceva, cum s-ar fi întâmplat la noi.”

Editorialistului Constantin Tănase de la Timpul i-a atras atenţia o altă ştire din Ţara Soarelui Răsare şi anume cea că poliţia primeşte o mînă de ajutor în menţinerea ordinii de la trei grupări considerate mafiote în Japonia, care au organizat patrule şi au trimis în zonele calamitate zeci de tone de ajutoare umanitare. Constantin Tănase compară acest exemplu de coeziune cu ceea ce s-a întâmplat în R. Moldova după inundaţiile de anul trecut şi scrie: „Sunt sigur că japonezii vor învinge această apocalipsă şi în doi-trei ani viaţa lor va reveni la normal, iar Japonia va deveni şi mai bogată, şi mai frumoasă, cu oraşe curate şi drumuri bune. La fel de sigur sunt că noi, moldovenii, şi peste 10 ani vom avea ceea ce avem - oraşe murdare, drumuri cu gropi şi multă, multă sărăcie”.
XS
SM
MD
LG