Linkuri accesibilitate

Fregata Ferdinand va participa la impunerea embargoului în Libia


Misiunea navei: supravegherea, raportarea și eventual blocarea navelor suspecte că transportă ilegal mercenari sau arme.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ca Romania va participa la aplicarea embargoului impotriva Libiei cu Fregata Ferdinand și 207 militari. Participarea Romaniei la operatiunile militare anti Gaddafi, costa patru milioane si jumatate de euro, bani alocati chiar la sedinta de guvern de astazi ministerului Apararii. Nava romaneasca va patrula timp de trei luni in apele Marii Mediterane si va fi gata de plecare in urmatoarele 30 de zile.

Fregata Regele Ferdinand prin care va fi reprezentata Romania la operatiunile NATO impotriva Libiei a fost lansata la apa in 1986, a iesit din serviciul Marinei Britanice in 2002, in 2003 a intrat intr-un proces de refacere, iar in 2004 a fost preluata de Fortele Navele Romane. Armata romana este inca in curs de dotare cu tehnica care sa asigure interoperabilitatea cu aparatele NATO, in conditiile in care, de pilda, avionaele militare de care dispune Romania nu pot fi folosite in operatiuni ale Aliantei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu declarase acum citeva zile ca Romania va
reactiona fata de evenimentele din Libia doar sub umbrela NATO, ca oricum nu are
capacitati militare sa intervina acolo si ca nu ar fi bucuroasa sa o faca. Dupa ce Alianta Nord Atlantica a validat, insa, planurile pentru a contribui la zona de interdictie aeriana din Libia și la controlul embargoului asupra armelor cu destinatia Libia, Romania a raspuns imediat cererii NATO. Potrivit hotaririi Aliantei Nord Atlantice fortele
aeronavale, unde isi va incepe misiunea si Fregata Ferdinand au ca obiectiv
supravegherea, raportarea si daca va fi necesar chiar blocarea navelor suspecte ca transporta ilegal mercenari sau arme. “O nava militara poate sa faca acest lucru cu usurinta in raport cu o nava comerciala” a explicat Traian Basescu, fiindca “someaza si daca nu trage”.

Presedintele Traian Basescu a fost acuzat de opozitie ca Romania a avut o pozitie neclara fata de interventia in Libia, chiar si dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a fost de acord cu aplicarea zonelor de interdictie aeriana. Pe de alta parte desi pina acum politica externa autohtona nu a fost supusa presiunii publicului, un sondaj dat publicitatii de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie arata ca aproape 70 la suta dintre romani nu sunt de acord cu o interventie militara in Libia, 28 la suta o aproba, iar patru la suta nu stiu ce sa raspunda.
XS
SM
MD
LG