Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: 6 ani pentru complicitate la crime


John Demianiuk la tribunalul din München
John Demianiuk la tribunalul din München

Torţionarul ucrainean, John Demianiuk judecat la München.


În aceste zile privirile opiniei publice sunt aţintite asupra intervenţiei militare din Libia şi asupra catastrofei nucleare din Japonia. Astfel se explică şi faptul că procesul intentat lui John Demianiuk la München nu se află neapărat în lumina reflectoarelor jurnalistice.

Procesul se îndreaptă spre faza sa finală. Marţi, procurorul Hans-Joachim Lutz a cerut pedepsirea prezumtivului criminal de război la 6 ani de închisoare. În pledoaria sa, procurorul a arătat că John Demianiuk este acuzat de complicitate la crimă. Inculpatul a participat de bunăvoie la uciderea a mii de deţinuţi. Demianiuk a interiorizat ideologia rasistă a naţional-socialismului. Cine a fost implicat în astfel de crime trebuie pedepsit şi după 60 de ani şi la o vîrstă atît de înaintată ca şi cea a inculpatului, a spus procurorul Lutz.

Cartea de identitate a lui Ivan/John Demjanjuk în lagărul de concentrare
S-a dovedit că Demianiuk, în vîrstă de 90 de ani, a participat la uciderea a cel puţin 27.900 de persoane, omorîte în lagărul de exterminare din Sobibór. S-a dovedit de asemenea că în anul 1943 Demianiuc a activat în lagărul amintit. Infracţiunile săvîrşite sunt o dovadă certă că a participat la Holocaust.

Demianiuk, născut în Ucraina, a acţionat în mod perfid. Deşi ar fi putut să se sustragă participării active de la serviciul din lagăr, el a acţionat din convingere împotriva evreilor internaţi şi s-a înrolat voluntar în echipele morţii. Complicitatea a constituit pentru Demianiuk cea mai comodă soluţie, a reliefat procurorul. Acesta s-a referit şi la detenţia lui Demianiuk în Israel, unde în anii 1980 fusese acuzat de crime. După un arest preventiv de 8 ani, Demianiuk a fost pus în libertate din lipsă de dovezi.

Demianiuk este primul „travniki“ judecat în Germania. Denumirea de „travniki“ aveau acei prizonieri de război care s-au pus în slujba naziştilor şi care acţionau în lagărele de concentrare. În lagărul de la Sobibór au fost ucişi aproximativ 250.000 de persoane. Pe lîngă membrii echipelor din batalioanele SS acţionau 150 de „travniki“, adică gardieni voluntari.

După război Demianiuk, poreclit „Ivan cel Groaznic“, a emigrat în Statele Unite, susţinînd că ar fi fost o victimă a naziştilor. După ce a fost expulzat din America, Demianiuk a fost transportat în urmă cu doi ani (pe 12 mai 2009) în Germania. Aici a fost arestat preventiv. Procesul a început anul trecut. Acum se aşteaptă pronunţarea sentinţei.
XS
SM
MD
LG