Linkuri accesibilitate

Incertitudini privind coordonarea intervenției militare internaționale în Libia


Strategi militari francezi sunt de părere că trupele aliate nu au nevoie de un sistem centralizat de control.


Preşedintele Barack Obama a declarat că Statele Unite vor să predea „în câteva „zile coordonarea intervenţiei miliare în Libia”. Dar cui? Pentru Italia răspunsul este clar: Alianţa Nord-Atlantică, propunere căreia i se opun Turcia şi Franţa. Din motive diferite.

Aflat în Chile, în cursul unui turneu în American latină, preşedintele Obama a justificat din nou misiunea aliată, arătând că scopul ei principal este de a proteja populaţia civilă. Dar a reafirmat că Statele Unite vor ca liderul Libiei, Gaddafi să plece de la putere. Şi pentru asta, a continuat Obama, avem o mulţime de pârghii de care ne putem folosi, nu numai forţa militară.

După care a spus că implicarea Statelor Unite în misiunea internaţională din Libia va fi limitată şi că America va preda cât mai repede coordonarea operaţiunii. Pentru ca responsabilitatea să fie împărţită între aliaţi. Şi cine va prelua comanda ?

Italia şi alte câteva ţări pledează pentru NATO. Ministrul de externe Franco Frattini a declarat, după reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles, că Alianţa Nord Atlantică trebuie să preia comanda pentru că „noi am permis utilizarea bazelor noastre militare şi nu vrem ca alte ţări să ia decizii asupra cărora Italia nu are nici un control”. Mai mult, premierul Berlusconi a apreciat că odată pusă sub control NATO, misiunea din Libia va avea şi un alt sistem de coordonare.

Franţa şi Turcia se opun, Germania şi Statele Untie nu sunt deloc entuziasmate de această perspectivă. Franța argumentează că intervenţia NATO ar fi un afront la adresa ţărilor arabe, or intervenţia din Libia are nevoie de sprijinul lor. Mai mult, strategi militari francezi sunt de părere că trupele aliate se coordonează foarte bine, că nu au nevoie de un sistem centralizat de control.

Turcia, pe de altă parte, pare jignită de faptul că nu a fost invitată la summitul de la Paris care a decis lansarea misiunii din Libia, a anunţat că nu sprijină implicarea NATO pentru că mandatul ONU este limitat. Şi nu vrea să rişte ca trupe NATO să se transforme în trupe de ocupaţie. „NATO trebuie numai să intervină pentru a se asigura că Libia aparţine libienilor” a declara premierul Recep Erdogan. Mai mult, Turcia nu vrea să bruscheze ţările arabe printr-o intervenţie NATO, organizaţie din care face parte.

Ambasadorii NATO continuă negocierile pe tema misiunii din Libia dar experţii nu se aşteaptă ca o decizie să fie luată prea repede.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG