Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Afganistanul: fotografiile revistei „Der Spiegel”


Cei doi militari americani puși sub acuzare pentru uciderea unor civili afgani
Cei doi militari americani puși sub acuzare pentru uciderea unor civili afgani

Statele Unite au inculpat 12 militari pentru conspirație vizînd uciderea unor civili afgani și încercarea de a ascunde actele comise.


Revista germana Der Spiegel publica fotografii care par a reprezenta doi militari americani, pozind deasupra cadavrelor unor afgani. Cum poate complica aceasta dezvaluire misiunea americana in Afganistan—e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Der Spiegel scrie ca militarii din fotografii sint Jeremy Morlock si Andrew Holmes, care sint in prezent inculpati pentru uciderea unor civili afgani. Intre capetele de acuzare formulate impotriva lui Holmes se numara uciderea cu premeditare a trei civili, posesia unor fotografii care reprezinta victime, facute ca „amintire” si consum de hasis. Morlock este si el acuzat de trei crime. Procesul celor doi are loc la Baza Lewis-McChord din statul Washington.

Armata americana a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca fotografiile sint dezgustatoare si „contrare standardelor si valorilor armatei americane”. „Ne cerem scuze pentru suferinta pe care aceste poze o provoaca”—se arata in comunicat. Pentagonul a aratat ca cei doi sint deferiti Curtii martiale si ca aceasta demonstreaza gravitatea faptelor si seriozitatea cu care sint tratate. In comunicat este subliniat ca pe durata celor 10 ani de operatiuni in Afganistan, armata americana a dat dovada de disciplina, profesionalism si respect.

In total, Statele Unite au inculpat 12 militari pentru conspiratie vizind uciderea unor civili afgani si incercarea de a ascunde actele respective, mutilarea cadavrelor si pastrarea de „amintiri” ale incidentelor respective. Cinci sint acuzati de omor si sapte de incercarea de a ascunde faptele. Toti cei acuzati fac parte din Divizia a doua de infanterie, care a operat in 2009 si 2010 in apropiere de Kandahar, in sudul Afganistanului.

Aliatii NATO si Statele Unite sint ingrijorati de efectul pe care fotografiile publicate in Spiegel il vor avea. Secretarul de stat Hillary Clinton a discutat situatia cu omologul ei afgan. Este un moment delicat in raporturile dintre cele doua tari, in conditiile in care Washington incearca sa negocieze crearea de baze militare permanente in Afganistan. Statele Unite stiau de existenta fotografiilor de un timp si au incercat sa pregateasca terenul diplomatic, ca si in cazul scurgerilor de informatii WikiLeaks.

Washingtonul spera ca judecind la Curtea martiala pe cei vinovati va fi o dovada suficienta ca condamna si pedepseste exemplar astfel de acte, pentru ca presedintele Afganistanului, Hamid Karzai sa nu faca declaratii publice incendiare, care ar putea mari riscul unor reactii de masa.
XS
SM
MD
LG