Linkuri accesibilitate

Plăți la policlinici în ciuda polițelor de asigurare


Iana Spinei (TI): “Cu cât corupţia este mai înaltă, cu atât speranţa de viaţă este mai joasă, iar nivelul de corupţie este un obstacol în accesul cetăţenilor la servicii medicale de calitate”.


Introducerea sistemului de medicină prin asigurare nu a fost în măsură să elimine achitarea plăţilor neoficiale pentru serviciile doctorilor. Dimpotrivă, volumul plăţilor neoficiale creşte constant. Este constatarea experţilor Organizaţiei Transparency Internaţional, care au făcut un studiu în domeniu la peste 5 ani de funcţionare a noului sistem în Moldova. “Chiar dacă avem poliţe de asigurare medicală, de cele mai multe ori am plătit doctorilor pentru servicii”, au declarat cei mai mulţi dintre participanţii la studiu.

În opinia expertului Transparecy International, Iana Spinei, acesta este unul dintre principalii factori care barează accesul moldovenilor la asistenţa medicală.

Iana Spinei
Iana Spinei: “În lista de bariere, impedimente în accesul cetăţenilor la servicii medicale, pe lânga lipsa de informaţii şi listele lungi de aşteptare figurează şi necesitatea de a plăti mită pentru a fi servit aşa cum se cuvine. Jumătate din respondenţii care au fost intervievaţi s-au adresat pe parcursul ultimului an în instituţiile medicale, şi dintre cei care s-au adresat, mai mult de 60 la sută dintre ei au menţionat că au plătit neoficial”.

Cifra estimată a plăţilor neoficiale în medicină se ridică la milioane de lei anual, mai spune expertul Organizaţiei Transparency International.

Iana Spinei: “Nu toţi au curajul să refuze. Volumul total al plăţilor neoficiale este de 190 mln lei. Dacă în alte domenii volumul mitei estimate s-a redus, aici avem o creştere continuă a plăţilor neoficiale”.

Iana Spinei spune că nivelul de corupţie din sistemul medical influentează direct starea generală a sănătăţii oamenilor, calitatea forţei de muncă şi speranţa de viaţă.

Iana Spinei: “Cu cât corupţia este mai înaltă cu atât speranţa de viaţă este mai joasă, corupţia generează sărăcie, iar nivelul de corupţie este un obstacol în accesul cetăţenilor la servicii de calitate. Există o legătură strânsă între corupie şi calitatea şi sănătatea oamenilor” .

De cealaltă parte, directorul Companiei Naţionale de Asigurare în medicină, Mircea Buga recunoaşte că unii deţinători de poliţe sunt determinaţi uneori să plătească pentru servicii sau medicamente. Dar, în opinia sa, ar fi de vină mai ales pacienţii care nu ar fi suficient de bine informaţi. Cu toate acestea, spune Mircea Buga, Compania a primit anul trecut foarte puţine plângeri legate de plăţile neoficiale şi calitatea servicilor prestate de instituţiile medicale.

Mircea Buga
Mircea Buga: “Dintre acestea 35, în 21 de cazuri faptele s-au adeverit. Dacă instituţia medicală sau medicul îţi cere să plăteşti, obligatoriu trebuie să ceri bonul de plată, iar cu el ulterior poţi solicita returnarea banilor dacă au fost plătiţi nejustificat şi cazuri de acestea avem, anual sunt zeci de cazuri când se returnează banii. De cele mai multe ori, însă cetăţeanul nu-şi foloseşte acest drept ”.

Totuşi, persoanele care nu sunt mulţumite de calitatea serviciilor medicale ar avea o opţiune: să-şi schimbe medicul de familie sau chiar instituţia medicală în care să fie deservit, mai spune Mircea Buga. Doar că şi aici ar exista dezavantaje.

Mircea Buga: “Poate să meargă la o altă policlinică, să se înregistreze la un alt medic de familie. Însă un medic de familie nu poate avea mai mult de 2000 de pacienţi înregistraţi şi atunci evident că există limite. Dacă un pacient merge într-un alt teritoriu, nu în cel de gestiune a instituţiei medicale, trebuie să fie conştituent că se va lipsi de anumite prerogative, cum ar fi vizita medicului la domiciliu, gratuită. Ea va fi, dar pacientul trebuie să achite costul transportului”.

Republica Moldova a trecut la sistemul de medicină prin asigurare în anul 2004. Poliţa de asigurare obligatorie garantează accesul la un volum de servicii medicale gratuite. Costul unei poliţe de asigurare medicală valabilă un an pentru persoanele neangajate este de 2478 de lei, iar angajaţii achită obligatoriu pentru poliţă 3,5 la sută din salariu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG