Linkuri accesibilitate

Ajutoare de 500 de mii de lei în mai puțin de o săptămînă


Plivind un cîmp de spanac la nord de Tokio
Plivind un cîmp de spanac la nord de Tokio

Marea majoritate a donațiilor pentru Japonia vin din partea persoanelor juridice din Moldova.


Până astăzi în conturile deschise de Ministerul Finanţelor şi destinate ajutorării poporului nipon au fost colectaţi peste 500 de mii de lei, şi asta în mai puţin de o săptămână. Pentru comparaţie, Ina Grigori, şef de secţie la Ministerul Finanţelor ne-a spus că în timpul campaniei pentru ajutorarea poporului din Haiti, timp de jumătate de an au fost colectaţi aproape 120 de mii de lei, adică de cinci ori mai puţin.

Marea majoritate a donaţiilor vin din partea persoanelor juridice, iar cetăţenii de rând au donat, până acum, pentru Japonia, aproape 24 mii lei. Doritorii de a dona bani o pot face în continuare la Ministerul Finanţelor, conturile destinate Japoniei fiind deschise pentru un termen nelimitat.

Ina Grigori: „Nu avem un termen că iată, de exemplu, până la sfârşitul anului sau până la 30 septembrie. El este nelimitat deschis. Noi, de obicei, tranferăm banii în baza unei decizii de guvern. Înainte de aceasta noi informăm Guvernul ce sumă s-a încasat în total şi ulterior după ce este aprobată hotărârea, după ce este publicată în Monitorul Oficial această sumă este transferată la destinaţie”.

În afară de guvernul Republicii Moldova o campanie de colectare a banilor a anunţat şi Fundaţia pentru relaţii moldo-japoneze. Cum ne-a declarat preşedintele Fundaţiei Valeriu Bânzaru, banii colectaţi vor fi, de asemenea, transferaţi pe conturile deschise de guvernul moldovean.

Valeriu Bânzaru: „Această procedură va dura până duminica viitore. Luni, pe data de 27 vom merge de comun acord cu cetăţeni japonezi stabiliţi cu traiul în Republica Moldova la una din bănci unde se va pune personal de dumnealor suma adunată şi verificată de ei. Vom merge să depunem aceste sume la contul deschis de către Guvernul Moldovei care ulterior va fi transmis către guvernul Japoniei”.

Preşedintele Fundaţiei pentru relaţii moldo-japoneze are şi o explicaţie pentru rapiditatea de care au dat dovadă moldovenii în colectarea banilor pentru japonezi.

Valeriu Bânzaru: „Toţi ştim câte tractoare şi combine au fost repartizate pentru agricultorii din Republica Moldova, bani iarăşi veniţi de la Guvernul nipon, dezvoltarea micului business pentru Republica Moldova, programe iarăşi susţinute de guvernul nipon, dacă să luăm programele culturale, donaţiile făcute pentru Mihai Eminescu, pentru Muzeul de Istorie, Palatul Naţional – acestea sunt echipamente donate de către guvernul Japoniei”.

Am căutat să aflu de la mai mulţi oameni întâlniţi întâmplător pe străzile Chişinăului dacă vor continua moldovenii să doneze bani pentru Japonia:

„Trebuie de ajutat, orice popor nu ar fi, cum ar fi, trebuie de ajutat. Chiar la urma urmei să zicem că e criză economică la noi, dar totuşi cât de puţin, dacă dau toţi, se adună”.

„Nu numai Moldova, toţi trebuie să ajute, fiecare om care are posibilitate trebuie să ajute”

„Pentru că mai întâi de toate este un concept de omenie şi putem fi plasaţi şi noi într-o asemenea situaţie”

„Păi, în primul rînd, cunosc că Japonia în nenumărate rânduri ne-a ajutat, ne-a sponsorizat la diverse proiecte tehnologice, prin urmare şi noi ar trebui să îi ajutăm. Este o atenţie de care ei au nevoie pentru că sunt foarte grav afectaţi din punct de vedere economic şi la momentul dat orice ajutor contează”

Sprijin pentru poporul nipon au anunţat anterior şi mai multe companii vinicole moldoveneşti care au promis să expedieze ajutoare umanitare sub formă de vin, cunoscut pentru calitatea de a elimina substanţele radioactive din organismul uman.
Previous Next

XS
SM
MD
LG